Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η φρουρά του σουλτάνου Ερντογάν!

Από έντονο προβληματισμό μέχρι ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ντύσει τα μέλη της προεδρικής φρουράς στο νέο του παλάτι στην Αγκυρα με στολές εμπνευσμένες από τους στρατούς των 16 κρατών, που σύμφωνα με την επίσημη ιστοριογραφία της χώρας του ίδρυσαν οι Τούρκοι ανά τους αιώνες.

Σκηνές από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν σήμερα στο λεγόμενο Λευκό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν.
Το ΑΚ Σαράι εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο «υποχρεώνοντας» όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αφιερώσουν ρεπορτάζ στη χλιδή, την πολυτέλεια και το μέγεθος του παλατιού που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Ερντογάν όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός και αποπερατώθηκε λίγο μετά την μεταπήδησή του στη θέση του προέδρου της Τουρκίας, σε μια χρονική συγκυρία που αποκαλύπτει ότι ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της τουρκικής πολιτικής σκηνής είχε σχεδιάσει το παλάτι για τον εαυτό του.

Σήμερα Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να δείξει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο πώς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, ποια είναι η άποψη που έχει για την χώρα του αλλά και πόσο μπορεί να προχωρήσει την ιδέα του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού.

Δεκαέξι άνδρες ντυμένοι με πολεμικές στολές που παρέπεμπαν στην εξέλιξη του τουρκικού λαού, από τους Σελτζούκους, τους Ογούζους και τους Οθωμανούς, με προφανή σκοπό να προβάλει την ιστορία της χώρας του θυμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι σημέρα τυχαία μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αφού ιστορικά αντλεί τη δύναμή της από μια τεράστια αυτοκρατορία.

Οι φωτογραφίες είναι απλώς αποκαλυπτικές. Προφανώς δείχνουν τη μεγαλομανία και την πρόθεση του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει μια σύγχρονη αυτοκρατορία, αυτή των νέων οθωμανών. Πίσω από τις εικόνες όμως διαφαίνεται και μια λουδοβίκεια τάση του Ερντογάν να επιδεικνύει την εξουσία του. Κι αυτό δεν το κάνει μόνο από το αχανές Λευκό Παλάτι των 40.000 τετραγωνικών μέτρων με τα 1.000 δωμάτια και τα 170.000 τετραγωνικά μέτρα κήπων και εξωτερικών εγκαταστάσεων, κυρίως όμως προβάλλοντας την ιστορία της χώρας του, ολισθαίνοντας σε κιτς συμπεριφορές.

Για την ιστορία, στη σημερινή μεγαλόπρεπη τελετή ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Παλαιστινίο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε τον κ. Αμπάς στο Λευκό Παλάτι που κατασκεύασε ως προεδρικό Μέγαρο με 16 άνδρες ντυμένους με πολεμικές στολές, θέλοντας να δείξει την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια του τουρκικού έθνους.

Αρκετές τουρκικές εφημερίδες χαρακτήρισαν απαράδεκτο αυτό το νέο έθιμο που προσπαθεί να περάσει, ως νέος Σουλτάνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Εκτός της προσπάθειας εγκαθίδρυσης μιας σύγχρονης νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι προφανές ότι με τη σημερινή του κίνηση ο Ερντογάν θέλει να δείξει στους Ισραηλινούς ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν την Τουρκία ως σύμμαχο. Και όπως είναι προφανές, οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από τις σημερινές εικόνες στις ήδη ανύπαρκτες τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν, όπως ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η αντίδραση των Ισραηλινών.

Μερίδα του τουρκικού Τύπου δεν έκρυψε την έκπληξή της προσπαθώντας όμως να τηρήσει τα προσχήματα: «Μία πρωτιά στο παλάτι» ήταν ο τίτλος στη διαδικτυακή έκδοση της Hurriyet, «Τελετή με τους 16 στρατιώτες των τουρκικών κρατών» έγραψε το CNNTurk, «Τα κοινωνικά δίκτυα σχολιάζουν αυτή την εικόνα» η Zaman.

Πιο καυστικοί ήταν οι τίτλοι σε άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως: «Ο Ερντογάν παρουσίασε τα στρατιωτάκια τους», «Ασυνήθιστη τελετή στο παλάτι»...

Στα κοινωνικά δίκτυα ωστόσο οι σχολιαστές ήταν ακόμη πιο δεικτικοί: «Αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μία αίσθηση κιτς», «Το νέο επεισόδιο των Star Wars», «Κάποιος ας ενημερώσει τον Ερντογάν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορίας κατέρρευσε», «Λήγει η συζήτηση για το εάν μπορεί μία φωτογραφία να δείξει τη διανοητική κατάσταση ενός ατόμου», «@GameofThrones», «Απίστευτο, νόμιζα ότι ήταν Photoshop», «Αν αυτή η φωτογραφία είναι αληθινή, τότε αληθινός είναι και ο νεο-οθωμανισμός», «Ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον νέο Αυτοκράτορα Ερντογάν στο νέο παλάτι των 500 εκατ. δολαρίων»...

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα για ναπολεόντεια συμπεριφορά και μεγαλομανία μετά την εκλογή του στην προεδρία τον περασμένο Νοέμβριο και την απόφασή του να εγκαταλείψει το ιστορικό - πλην όμως σεμνό - Μέγαρο του Τσάνκαγια και να μεταφέρει την έδρα της προεδρίας της Δημοκρατίας στο νέο παλάτι που έκτισε στην περιοχή Μπέστεπε της Αγκυρας.

To πολυτελές και άκρως αμφιλεγόμενο παλάτι του Τούρκου προέδρου θα στοιχίσει συνολικά - αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες - το ποσό των 615 εκατ. δολαρίων (491 εκατ. ευρώ). Το Aksaray (λευκό παλάτι, στα τουρκικά) περιλαμβάνει 1.000 δωμάτια και εντυπωσιακούς κήπους.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικών μέτρων, το παλάτι οικοδομήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατάτουρκ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα» που έφερε το όνομά του.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]