Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανθελληνικό μπλοκ σε Βρυξέλλες και ΟΗΕ

Υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις σε βάρος Αθήνας - Λευκωσίας…

Του Σωτήρη Σιδέρη

Ένα μεγάλο όσο και ετερόκλητο μέτωπο υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκροτείται και, μάλιστα, σε πολλά επίπεδα από ισχυρές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην Αθήνα. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται παράλληλα στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ετοιμάζει την έκθεσή του για την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ωμές πιέσεις και εκβιασμοί ασκούνται στη Λευκωσία προκειμένου να καταστεί όμηρος των τουρκικών απαιτήσεων ως προς τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, που προφανώς σηματοδοτεί και την ποιότητα της λύσης που επιθυμούν στο πολιτικό πρόβλημα.

Τελευταίο κρούσμα διπλωματικής χυδαιότητας αποτελεί το γεγονός ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν ζήτησαν καν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ κατά τις συναντήσεις τους στις 15 και 16 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Ανάλογο κλίμα, αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, επικρατεί και στον ΟΗΕ.

Έναντι της Ελλάδας καταγράφεται αδιαφορία ως προς τις ανησυχίες και τα διαβήματα της Αθήνας, καθώς η τουρκική άσκηση υποβρυχίων που εκτυλίσσεται νότια – νοτιοδυτικά της Ρόδου και του Καστελόριζου δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και του ακριτικού μας νησιού και μιας μεγάλης περιοχής μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Πρόκειται για μια εξέλιξη καθ’ όλα παράνομη και επικίνδυνη. Οι κινήσεις της Τουρκίας και η στάση των διεθνών οργανισμών είναι προδήλως αποσταθεροποιητικές. ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες που πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος θεωρούν, όπως πάντα, ότι η Ελλάδα στο τέλος θα υποχωρήσει και θα διευκολυνθούν τα σχέδιά τους. Αυτή η αντίληψη έχει σχετική σύνδεση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι ανησυχίες είναι πολλές. Πόσω μάλλον που πιθανόν μια νέα κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να διαπραγματευτεί τη δύσκολη κατάσταση.

Στην ΕΕ, παρά την αποστροφή πολλών αξιωματούχων για τον αυταρχισμό, την αντιδημοκρατικότητα, τον μεγαλοϊδεατισμό και τα στοιχεία προσωπολατρίας που καλλιεργεί ο Ερντογάν, συνεχίζεται η πολιτική στήριξης της Άγκυρας τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και στην πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται ιδιαίτερα ανεκτική έναντι του ISIS κι ότι υποδαυλίζει τον εμφύλιο και την επέμβαση στη Συρία.

Επεκτείνουν την πίεση
Στις 2 Ιανουαρίου είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών με τη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των αρχηγών των τριών Όπλων και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ. Στη σύσκεψη αυτή, που προκάλεσε πολλές απορίες, καθώς σπανίζουν τέτοιες συναντήσεις, συζητήθηκαν σενάρια αντίδρασης στα σχέδια της Άγκυρας να προκαλέσει ουσιαστικά ναυτικό αποκλεισμό σε μία μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριτικό μας νησί θα απομονωνόταν πλήρως για λίγα εικοσιτετράωρα, πράγμα αδιανόητο. Επειδή η άσκηση θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και οι εξελίξεις στον ΟΗΕ, την ΕΕ και την περιοχή είναι ανησυχητικές, στην Αθήνα, σε ορισμένους κύκλους για την ακρίβεια, επικρατεί έντονη ανησυχία. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση και πολιτικά και διπλωματικά και η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει καν αναλάβει καθήκοντα.

Σύμφωνα με μία ανάλυση, η Τουρκία μέσω του «Μπαρμπαρός» αλλά και ο ΟΗΕ μέσω του απαράδεκτου εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Έσπεν Μπαρθ Άιντε ασκούν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, που θα επεκταθούν και στην Ελλάδα, ώστε σταδιακά να επιτευχθεί μία λύση – πακέτο στη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου της περιοχής.

Ο ΟΗΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, εκβιάζει με το απευθείας εμπόριο μεταξύ Κατεχομένων και ΕΕ, κάτι που μετά από χρόνια θυμήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί τμήμα της έκθεσης του γενικού γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Γίνονται έντονες προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί ο εκβιασμός, είναι ωστόσο, προφανές ότι στον ΟΗΕ η ισχύς της Ελλάδας και της Κύπρου είναι σχεδόν μηδενική. Οι ελπίδες εναποτίθενται στη Ρωσία και την Κίνα. Είναι πασιφανές ότι μεταξύ ΟΗΕ και ΕΕ υπάρχει ανοιχτή γραμμή για την άσκηση κοινών πιέσεων προς τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Η Άγκυρα έχει αξιοποιήσει με μεγάλη ευελιξία κάθε περίσταση να προωθήσει τα σχέδιά της στην ευρύτερη περιοχή. Και μόνο οργή μπορεί να προκαλεί η στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας, η οποία , παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και παρά τις ρητορικές επικρίσεις δυτικών αξιωματούχων, προσφέρει τεράστια πολιτικά και διπλωματική στήριξη στην Άγκυρα.

Η φιλοτουρκική ευρωπαϊκή Βαβέλ
Πειθήνιοι Επίτροποι, ασυνάρτητη εξωτερική πολιτική, κινήσεις ύποπτες και ενίοτε κραυγαλέα αντιθεσμικές και φιλοτουρκικές ενέργειες χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, κυρίως έναντι της Άγκυρας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα με ποια κριτήρια αποφασίζεται και χαράσσεται η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Ομαδοποιήσεις, διμερείς πολιτικές, ειδικές πολιτικές, όπως της Γερμανίας, και διατλαντικές πολιτικές, όπως οι επιμέρους πολιτικές από τις ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκές χώρες, δίνουν την εικόνα της Βαβέλ χωρίς αρχή και τέλος. Τέλειο σύμπτωμα διπλωματικού χάους αποτελεί η πολιτική της ΕΕ στην κρίση της Ουκρανίας, όπως και η στάση έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί τις πολλές επιμέρους πολιτικές της Ένωσης, καθώς τα μέτωπα των κρίσεων αυξάνονται. Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι η κυρία Μογκερίνι, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε που να προκαλέσει δυσφορία στο Βερολίνο, την Ουάσιγκτον ή το Λονδίνο, κάτι που είναι ορατό από τις ανούσιες τοποθετήσεις της.

Η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας γεννά έντονα ερωτήματα. Δεν είναι μόνο η στήριξη σε ένα αντιδημοκρατικό κράτος που ξενίζει -έτσι κι αλλιώς η ΕΕ. έχει στηρίξει και φασιστικά καθεστώτα στο παρελθόν. Εκείνο που προβληματίζει είναι ότι ενίοτε εμφανίζεται αποσταθεροποιημένη μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας κι αυτή η αβεβαιότητα που εκπέμπει διευκολύνει τις απειλές της γείτονος, ενώ ταυτόχρονα απειλεί με αποσταθεροποίηση όλη την περιοχή. Η ΕΕ είναι θετική έναντι της Ελλάδας στα χαρτιά και προβληματική στις πράξεις. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει ούτε υποψία κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τους εποίκους που διαρκώς αυξάνονται στην Κύπρο ή το «Μπαρμπαρός».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να παράγει πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας, με τις κινήσεις και με τη γενικότερη στάση της δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης, όπως συνέβη και στην Ουκρανία. Είναι παρανοϊκή η στάση Ευρωπαίων να ζητούν να ανοίξουν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ τη στιγμή που η Άγκυρα «εισβάλλει» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την ένταση της φωνής της εντός της ΕΕ και στον ΟΗΕ, αν θέλει να περιορίσει και να ελέγξει τις εξελίξεις, που μόνο θετικές δεν προοιωνίζονται για τη χώρα.

Σε διπλωματικούς κύκλους προκαλεί, πάντως, πρόσθετη ανησυχία το ενδεχόμενο να υπάρξει εσκεμμένη ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε υπό μορφή στρατιωτικής πίεσης, για να δοκιμαστούν οι αντοχές και οι προσανατολισμοί μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτή είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Αυτά είναι, βέβαια, επικίνδυνα πράγματα, ωστόσο σε επικίνδυνο κόσμο ζούμε και οι πρωταγωνιστές του πολιτικού μας συστήματος οφείλουν να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Εξάλλου, πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελαν να ανοίξουν πολλά διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας, πράγμα, βέβαια, αδύνατον, καθώς οι αποφάσεις αυτές απαιτούν ομοφωνία.

Θράσος Νταβούτογλου
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Τουρκία δια του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, εμφανίστηκε στη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι ως παράγοντας που καταπολεμά την τρομοκρατία και τον βίαιο θρησκευτικό φανατισμό. Μόλις όμως ο κ. Νταβούτογλου επέστρεψε στην Άγκυρα, επιτέθηκε από κοινού με τον Ερντογάν στον ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό και τα ΜΜΕ, με την κατηγορία ότι προσβάλλουν τους μουσουλμάνους! Μάλιστα, στις δηλώσεις αυτές μίλησε σε συνέδριο του think tank “Friends of Europe”, στις 17 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου εμφάνισε τη χώρα του ως προστάτιδα δύναμη όλων των μουσουλμάνων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο τούρκος πρωθυπουργός ανέπτυξε την άποψη ότι ο ρατσισμός βρίσκεται σε άνοδο συνεπεία της κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως συνέβη και με την κρίση του 1929, που ενέπνευσε τον αντισημιτισμό. Μόνο που, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αυτή τη φορά οι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι οι μουσουλμάνοι. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τούρκος πρωθυπουργός εξομοίωσε το… Ολοκαύτωμα των Εβραίων με τα χιουμοριστικά σκίτσα σε ευρωπαϊκές εφημερίδες και μίλησε για αποδιοπομπαίους τράγους! Για να μην σχολιάσουμε ότι όλα αυτά τα λέει ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει διαπράξει γενοκτονίες κατά Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Κούρδων.
Απύθμενο θράσος…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 273


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το ανθελληνικο μπλοκ ειναι διαχρονικο φαινομενο.

    Πολλα τα λεφτα που επενδυουν οι Τουρκοι μεσω των λομπυ τους και πολλοι οι λατρεις της

    παγκοσμιοποιησης που τα αρπαζουν.

    Και αφου τα αρπαζουν ακομα και ελληφωνοι εντος συνορων,

    πολυ λογικο να τα αρπαζουν και οι Ευρωπαιοι "δημοκρατες".

    Ετσι γινονται business!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]