Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Συμπεράσματα από την πρόσφατη ΝΑΤΟϊκή άσκηση επί χάρτου στον ελληνικό Βορρά

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Ανήκω σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι στις μέρες του ίντερνετ η σημασία του να αναζητάς, να βρίσκεις, να ιεραρχείς και να αναλύεις την πληροφορία αποτελεί διαδικασία ισάξια με το ρεπορτάζ.
Στην εποχή μας τίποτα δεν μένει κρυφό. Ο ιστός είναι γεμάτος από αδέσποτες πληροφορίες τις οποίες, αν κάνεις τον κόπο να τις συναρμολογήσεις, έχει την είδηση στο πιάτο.
Γιατί το υποστηρίζω;
Παράλληλα με τα ρεπορτάζ που έρχονται από το Βερολίνο και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το ευρώ, στο διαδίκτυο «τρέχει» η πληροφορία για μία μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε σημείο συνάντησης των στρατηγών της Συμμαχίας –διεξάγονται τακτικά ασκήσεις κυβερνο-άμυνας- και, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (Ουκρανία), έχει αποκτήσει επιπρόσθετη γεωστρατηγική αξία. Σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, την Παρασκευή έληξε στην Θεσσαλονίκη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση επί χάρτου, που είχε ως αντικείμενο την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Συμμαχίας, το οποίο ορίζει πότε ενεργοποιείται η κοινή άμυνα (σε περίπτωση που κράτος – μέλος δεχθεί επίθεση από τρίτο κράτος).
Στις περιπτώσεις αυτές, η επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρει ποτέ το σενάριο της άσκησης. Δεδομένου, όμως, ότι –όπως κυκλοφορεί- έλαβαν μέρος σε αυτήν τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία Γερμανίας, Πολωνίας, Τουρκίας και Ιταλίας, εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η άσκηση αφορούσε τυχόν επίθεση εναντίον χωρών – μελών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

Παρέλκει να μαντέψω τον επιτιθέμενο. Η ίδια η ζωή δίνει τις απαντήσεις.

Αν όμως η συμπρωτεύουσα έχει καταστεί στρατηγικό σημείο για τους σχεδιασμούς της συμμαχίας προς Βορρά, πώς γίνεται να απειλείται η Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ;
Η πρώτη αυτόματη ερώτηση.

Αν, επίσης, έχει τόσο μεγάλη στρατηγική σημασία, πώς μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα της επιτραπεί να κυλήσει στην αστάθεια με αφορμή την προεδρική εκλογή;
Δεύτερο ερώτημα.

Αν στον ελληνικό Βορρά σχεδιάζονται προπαρασκευαστικές ενέργειες για μεγάλες κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα, πόσο εύκολη θα είναι η ανάρρηση στην εξουσία ενός κόμματος το οποίο έχει ως επίσημη θέση του την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;
Τρίτο ερώτημα.

Τέλος. Ποιος τολμά να πετάξει τη χώρα έξω από το ευρώ, διακινδυνεύοντας να βάλει φωτιά σε όλα τα Βαλκάνια;
Κανείς, νομίζω.

Αυτοί, λοιπόν, ξέρουν τι θέλουν μέσα τους για εμάς.
Συστημικός κίνδυνος δεν είμαστε, είμαστε όμως χρήσιμη γεωπολιτική σταθερά.
Το ζήτημα είναι να το μάθουν και οι βουλευτές που ψηφίζουν αύριο.
Να μας βγάλουν από το ευρώ δεν πρόκειται.
Να βγούμε μόνοι μας, με την ψήφο αστάθειας, γίνεται.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ υπαγορεύει την ψήφο των βουλευτών για ΠτΔ!!!!!!! Ενδιαφέρουσα(;) άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]