Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι απειλούν με πόλεμο…;

Ραγδαίες εξελίξεις στην Άγκυρα μετά τις απειλές του ναυάρχου Μποστάνογλου
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» η Άγκυρα, μετά την συνάντηση του Καΐρου
Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και επιχειρεί να μετατρέψει σε γκρίζα ζώνη την Κυπριακή ΑΟΖ

Θερμό επεισόδιο «εγκυμονείται» στον ελληνοκυπριακό χώρο από τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει πόλεμο στο Αιγαίο, προκειμένου να αποδομήσει την ιστορική Συμφωνία του Καΐρου, αλλά και να απεμπλακεί από τα εσωτερικά αδιέξοδα της πολιτικής του.

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται από η Τουρκία, μετά τη συμφωνία στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ο τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε με ύφος… σουλτάνου και, διαρρέοντας πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική στάση του, ακολουθώντας πιστά την πάγια πολεμοχαρή στρατιωτική πολιτική της Τουρκίας.

Το στίγμα των προθέσεων του «σουλτάνου» έδωσε λίγο αργότερα στη δημοσιότητα ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποτάνογλου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση «τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας και του Ισραήλ», αποκάλυψε πως «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί»! Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι τούρκοι απειλούν ανοικτά πλέον με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς, σύμφωνα με τους «κανόνες εμπλοκής» της Άγκυρας, «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας και θα αξιολογείται ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας, θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Εσπευσμένη επιστροφή
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δοθεί σαφείς εντολές στους στρατιώτες να βρίσκονται με… το δάκτυλο στην σκανδάλη. Πιλότοι, ναυτικοί και στρατός ξηράς γνωρίζουν ήδη τους στόχους τους και περιμένουν ένα τηλεφώνημα που θα ανάψει το «πράσινο φως» για να κινηθούν, προκειμένου να προστατεύσουν τα… δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους.
Ωστόσο, με τις γνωστές κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που οριοθετούν κάθε φορά τα σύνορά τους οι Τούρκοι! Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απειλές για πόλεμο από τον Ναύαρχο Μποστάνογλου προκάλεσαν την εσπευσμένη επιστροφή του Ερντογάν από το Τουρκμενιστάν και τη σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία!
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Ο Ερντογάν δείνχει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα
Κλεισμένος μέσα στο νέο «παλάτι» του (το οποίο διαθέτει όλη την τεχνολογία και λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου αλλά καιν στρατιωτικών επιχειρήσεων) ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επενδύσει στην αδιαλλαξία που του διασφαλίζει η ανοχή της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει να προκαλεί στο θέμα της εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τούρκος πρόεδρος σε επαφές που είχε με Έλληνες πολιτικούς έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Μάλιστα, ο τούρκος Πρόεδρος απέστειλε «κανόνες εμπλοκής» στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού και ήδη άρχισε να λειτουργεί ως σαφής «γραμμή άμυνας» της Τουρκίας εφαρμόζοντας το «δόγμα» των Ιμίων, θέλοντας να μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη» την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα πρότεινε το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, ως απαραβίαστο όρο, ώστε να αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά και το «Barbaros».

Οι Τούρκοι επιχειρούν να βαφτίσουν την κίνησή τους «συνταγή αποκλιμάκωσης», κάτι που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα. Αυτήν την πρόταση έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και την έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, για παράδειγμα, νέος γύρος αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγές Star Press και Espresso


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]