Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Kατηγορεί τη Δύση ο Ερντογάν

Η κουρδική πόλη Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε ελάχιστη απόσταση από τα τουρκικά σύνορα, κινδυνεύει να πέσει από ώρα σε ώρα στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» (I.S.). Οι Κούρδοι της Τουρκίας ξεσηκώνονται εναντίον της Αγκυρας, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιμερίζουν ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των τζιχαντιστών. Σε πείσμα όλων αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε χθες τιμητής της Δύσης, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτή ευθύνεται για τη διαγραφόμενη τραγωδία, καθώς αγνόησε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του.

«Το πρόβλημα του ISIS δεν πρόκειται να λυθεί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η τρομοκρατία δεν θα σταματήσει όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων... Αυτή τη στιγμή, το Κομπανί βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώσης», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσκεψής του σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να προσθέσει: «Είχαμε προειδοποιήσει τη Δύση. Ζητήσαμε τρία πράγματα. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ουδέτερη ζώνη στο έδαφος και εκπαίδευση των μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης».

Η κατάσταση στο Κομπανί διαγραφόταν δραματική, καθώς φονικές μάχες διεξάγονταν χθες εντός του οικιστικού κορμού της πόλης, με τους τζιχαντιστές να έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους σε δύο κτίρια των ανατολικών προαστίων και να προωθούνται ταυτόχρονα στα δυτικά προάστια. Περί τους 2.000 Κούρδοι διέφυγαν χθες από την πολιορκημένη πόλη-φάντασμα, την οποία έχουν ήδη εγκαταλείψει άνω των 160.000 πολιτών, η μεγάλη πλειονότητα του άμαχου πληθυσμού. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 412 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις τρεις εβδομάδες της πολιορκίας.

«Πολλά διακυβεύονται στο Κομπανί και πρέπει να πράξουμε τα πάντα προκειμένου να αναχαιτίσουμε τους τρομοκράτες του ISIS», δήλωσε από το βήμα του γαλλικού Κοινοβουλίου ο Λοράν Φαμπιούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συνομιλούσε αργότερα με τον Ερντογάν γύρω από τον συντονισμό ενεργειών για την αποτροπή των χειρότερων στο Κομπάνι.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα εμπλακεί με χερσαίες δυνάμεις στον αγώνα εναντίον του ISIS μόνο αν η Δύση θέσει στο στόχαστρο της εκστρατείας της και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Μιλώντας στο CNN, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι ένιωσε «έκπληξη και σοκ» όταν ορισμένοι ξένοι ηγέτες τού υπέδειξαν να συνεργαστεί η Αγκυρα με τη Δαμασκό στην αντιμετώπιση του ISIS. «Η συνεργασία με έναν Σατανά εναντίον ενός άλλου δεν θα έπρεπε να αποτελεί αποδεκτή αρχή στη διεθνή πολιτική», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Πάντως, η Ουάσιγκτον δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να αποδεχθεί το είδος «διμέτωπου αγώνα» που της προτείνει η Αγκυρα. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτηση Νταβούτογλου η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιν Πσάκι.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν άνοιξε άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη φορά εναντίον του κουρδικού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» της τουρκικής κυβέρνησης με αφορμή την πολιορκία του Κομπανί. «Το ΡΚΚ και το ISIS είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για μας», δήλωσε ο Ερντογάν, εξισώνοντας τους τζιχαντιστές με την «τρομοκρατία» των Κούρδων αυτονομιστών.

Πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]