Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν εκθέτει τους δυτικούς του συμμάχους

Ο Ομπάμα, ο Ερντογάν και η σφαγή στο Κομπανί
Οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από την έως τώρα στάση της Τουρκίας

Την ώρα που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) σφυροκοπούν την συριακή πόλη Κομπανί στα τουρκικά σύνορα, το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα να πολεμήσει τους ισλαμιστές αντάρτες χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Καθώς τα τουρκικά στρατεύματα παρακολουθούσαν τις μάχες στο Κομπανί πίσω από έναν φράχτη από συρματοπλέγματα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πόλη είναι στα πρόθυρα να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών, και Κούρδοι μαχητές προειδοποίησαν για ένα επικείμενο λουτρό αίματος εάν δεν λάβουν ενισχύσεις - έναν φόβο τον οποίον συμμερίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί περισσότερο στη σύγκρουση με το IS εκτός αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη στους σουνίτες αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο Ερντογάν αντιστέκεται επίσης στις εκκλήσεις να αναπτύξει τα στρατεύματά του πέραν των συνόρων αν δεν επιβληθεί μιας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να αποκρουστεί η πολεμική αεροπορία της Συρίας.

Καθώς εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει απογοητευτεί από ό,τι θεωρεί ως δικαιολογίες της Τουρκίας για να μην αναλάβει μεγαλύτερη στρατιωτική δράση.

«Δεν δρα έτσι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ ενώ έχει ξεσπάσει κόλαση σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά του», είπε στους New York Times Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανωνύμως για να μην επικρίνει δημοσίως μια συμμαχική χώρα.

Για τον Ομπάμα, ένα ρήγμα στις σχέσεις με την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειές του να διατηρήσει την συνοχή ενός συνασπισμού σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών για την καταπολέμηση των ισλαμιστών.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αλλά η κύρια οδός διέλευσης για τους ξένους μαχητές που θέλουν να καταταγούν στις τάξεις του IS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να αποκρουστεί χωρίς χερσαίες δυνάμεις που θα προέρχονται από τις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης. Αλλά μέχρις ότου εκπαιδευθούν, εξοπλιστούν και αναπτυχθούν επί τόπου αυτοί οι στρατιώτες, κάτι που θα πάρει κάποιο χρόνο, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να δώσει μία λογική εξήγηση για την συμπεριφορά του "σουλτάνου" Ερντογάν προς τους Δυτικούς, εκτός και εάν έχει υπάρξει κάποια μυστική μεταξύ τους συμφωνία και ο τούρκος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει ασυλία για ενέργειές του που, όμως, εκθέτουν τον "δυτικό ανθρωπισμό" και που δημιουργούν κλίμα γενικότερης περίσκεψης για το πόσο "ασφαλής" θεωρείται η οποιαδήποτε συνεργασία με τον ημιπαράφρονα (χαρακτηρισμός δυτικών διπλωματών) Ταγίπ Ερντογάν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]