Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία παρά τις εκλογές

Νικητής ο ανατραπείς το 2013 δεξιός πρωθυπουργός Μπορίσοφ, με πολύ αναιμική όμως πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ούτε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έναν χρόνο και κάτι μετά τις περυσινές, έδωσαν τελικά διέξοδο σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης στη Βουλγαρία. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Βούλγαροι έχουν αλλάξει... τέσσερις (!!!) κυβερνήσεις, αλλά ούτε η υπό σχηματισμό πέμπτη κυβέρνηση δείχνει να προορίζεται να μακροημερεύσει. Σήμερα η κεντρική εφορευτική επιτροπή θα ανακοινώσει στη Σόφια την κατανομή των εδρών και τα τελικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε με 32,7% το δεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση μειοψηφίας του οποίου εκδιώχθηκε από την εξουσία πέρυσι τον Φεβρουάριο υπό το βάρος τεράστιων και αλλεπάλληλων διαδηλώσεων εναντίον της αντιλαϊκής και βαθύτατα διεφθαρμένης πολιτικής του.

Στο κοινοβούλιο των 240 εδρών συνολικά, όπου απαιτούνται 121 έδρες για την απόκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το κόμμα του Μπορίσοφ θα βρεθεί πολύ πολύ μακριά από την αυτοδυναμία. Σήμερα θα ανακοινωθούν οι έδρες του κάθε κόμματος, όπως προαναφέραμε, αλλά οι έδρες του GERB υπολογίζονται μεταξύ 82 και 90 στην ιδανική περίπτωση. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκαν οι νικητές των περσινών εκλογών, οι σοσιαλιστές, με το ποσοστό τους να καταρρέει από το αναιμικό περσινό 26,6% στο οικτρό 15,4%, το οποίο αναμένεται να τους δώσει 36-42 έδρες. Τρίτο αναδείχτηκε το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας, το οποίο ψηφίζουν και οι Ρομά που είναι Βούλγαροι πολίτες αλλά και όσα μέλη της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας έχουν μετακομίσει και ζουν στην Τουρκία. Το κόμμα αυτό πήρε 14,8% και οι έδρες του αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 35 και 39.

Σχεδόν όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των Βουλγάρων σοσιαλιστών βασίστηκαν στη συνεργασία με το βαθύτατα πελατειακό και διεφθαρμένο κόμμα της τουρκικής μειονότητας. Ο Μπόικο Μπορίσοφ όμως έχει δηλώσει ήδη εκ των προτέρων ότι τα δύο κόμματα που οπωσδήποτε αποκλείει να συνεργαστεί είναι τα κόμματα των σοσιαλιστών και της τουρκικής μειονότητας. Τέταρτο αναδείχθηκε με 8,9% το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, ένα μέτωπο «φύρδην μίγδην» πέντε δεξιών κομματιδίων που κανένα μόνο του δεν θα μπορούσε να περάσει το όριο του 4% για να μπει στο κοινοβούλιο, το οποίο περιμένει γύρω στις 20 έδρες.

Ιδεολογικά και πολιτικά αυτό το μπλοκ είναι το μόνο που θα μπορούσε να συνεργαστεί άριστα με το κόμμα του Μπορίσοφ, αλλά οι πέντε αρχηγοί του έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το GERB, υπό μια θεμελιώδη προϋπόθεση: να μην είναι πρωθυπουργός ο Μπορίσοφ, αλλά οποιοσδήποτε άλλος! Φυσικά, επειδή εδώ είναι Βαλκάνια, καμία σημασία δεν έχουν αυτού του είδους οι όροι! Εκτός από τα τέσσερα αυτά κόμματα όμως στη Βουλή μπήκαν άλλα τέσσερα κόμματα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στη βουλγαρική ιστορία. Τα δύο από τα κόμματα αυτά είναι ακροδεξιά -το γνωστό μας Ατάκα, που βούλιαξε και μόλις και μετά βίας πήρε 4,53% περνώντας για μισή μονάδα το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, και το νεοπαγές Πατριωτικό Μέτωπο που πήρε 7,3%.

Κοντά τους βρίσκεται ουσιαστικά ένα... «μπαχαλώδες» από ιδεολογικοπολιτική σκοπιά νεοσύστατο κόμμα ενός τηλεαστέρα ονόματι Νικολάι Μπαρέκοφ, το οποίο φέρει το όνομα «Βουλγαρία χωρίς Λογοκρισία» και το οποίο απέσπασε το 5,7% των ψήφων. Εσχατο και καταϊδρωμένο κατόρθωσε να... τρυπώσει στο βουλγαρικό κοινοβούλιο με 4,15% το κεντροαριστερό ABV, μιας φράξιας του σοσιαλιστικού κόμματος με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Ο Μπορίσοφ δηλαδή ή θα πρέπει να πάρει μαζί του ακροδεξιά κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ή θα πρέπει να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας. Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας αποκλειστικά του κόμματός του ήταν και το 2009 ως το 2013 που τον έδιωξε κλωτσηδόν ο βουλγαρικός λαός, αλλά το ποσοστό του είναι σαφώς μικρότερο τώρα από το 2009. Τότε είχε πάρει το 39,9% των ψήφων και 116 έδρες, μόλις 5 λιγότερες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλο οι 116 βουλευτές, άλλο φυσικά οι 85-90. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η άμεση ανάμειξη του Μπορίσοφ με τον βουλγαρικό υπόκοσμο, βάσει δημοσιοποιημένης έκθεσης των αμερικανικών δικαστικών αρχών, του δίνει ισχυρότατα πλεονεκτήματα στην... εξωκοινοβουλευτική στήριξη μιας δικής του κυβέρνησης μειοψηφίας, τα οποία δεν χρειάζεται να σκεφθεί πολύ για να τα αντιληφθεί. Εντυπωσιακό είναι πάντως το ποσοστό της βουλγαρικής ακροδεξιάς, το οποίο αρχίζει από 12% και φτάνει στο 17%, αν συμπεριλάβουμε και το κόμμα του τηλεστάρ. Θα δούμε τι θα γίνει τελικά.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]