Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε συναγερμό η Μεσόγειος

Κρίσιμες οι εξελίξεις στην Κύπρο, απειλεί ο Ερντογάν, θεατές οι θλιβεροί υποτελείς συγκυβερνήτες στην Ελλάδα
Η αποδοχή του στάτους της αποικίας χρέους για τη χώρα συνεπάγεται τη μετατροπή της σε γεωπολιτικό χώρο, σε οικόπεδο προς αξιοποίηση ή και διαμοιρασμό

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κύπρο μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων από ιταλο-κορεατική κοινοπραξία στο «οικόπεδο 9» της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε –με παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX)- τη δέσμευση περιοχών της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου το σεισμογραφικό Barbaros να προχωρήσει σε έρευνες σε σημεία όπου ήδη έχουν αρχίσει ή προγραμματίζονται γεωτρήσεις, ενώ πολεμικά της πλοία παρακολουθούν τις έρευνες στην περιοχή.

Η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων η διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ προχώρησε σε διπλωματικές κινήσεις και επαφές με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτηριστικές, στο μεταξύ, του κλίματος που δημιουργεί η Άγκυρα είναι οι δηλώσεις του τούρκου αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βολκάν Μποζκίρ, σύμφωνα με τον οποίο «είναι ακατανόητο η χρεοκοπημνένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να απορρίπτει, σαν αυτοκτονία, τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτή η Τουρκία, η οποία έχει διανύσει δώδεκα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»!

Χειρισμοί made in USA
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτές ερμηνεύονται. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν «τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της ΑΟΖ της». Συνεχίζοντας, όμως, δεν παρέλειψε να διευκρινήσει ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι φυσικοί πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μίας συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Οι δραστηριότητες αυτές δεν κατονομάζονται κι έτσι αφήνεται να εννοηθεί ότι δε βαραίνουν αποκλειστικά κάποια πλευρά και την επιθετικότητά της. Την ίδια στιγμή, η αναφορά στις δύο κοινότητες που μετά από κάποια διευθέτηση θα πρέπει να μοιραστούν τα αποθέματα, αφήνει ελεύθερο το έδαφος για την παρεμπόδιση των ενεργειών «μονόπλευρης» εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Χαρακτηριστικές, από αυτή την άποψη, είναι και οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντα, ο οποίος, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, έκανε λόγο για ανάγκη συναντίληψης ότι «οι φυσικοί πόροι του πετρελαίυ και του φυσικού αερίου είναι για όλους τους Κυπρίους», ζητώντας «υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση».

Κατοχή και «συνιδιοκτησία»
Αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί η Τουρκία για να δικαιολογήσει τις βλέψεις της, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Κύπρου είναι μονομερείς και θα έπρεπε να αναβληθούν μέχρι να υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Περιμένουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει την αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού» και απειλεί πως «δεν θα γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση η συνέχιση μονομερών ενεργειών», όπως τις χαρακτηρίζει.
Με λίγα λόγια, η Τουρκία που εισέβαλε στρατιωτικά και κατέχει το μισό νησί κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν συμπεριφέρεται σαν… συνιδιοκτήτης. Στην πραγματικότητα, φυσικά, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται αν συνιδιοκτήτες του νησιού θα είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά αν η ίδια θα επεκτείνει την κυριαρχία της στην περιοχή, μέσα και από την αναγνώριση ως κρατικής οντότητας της κατεχόμενης από αυτήν περιοχής της Κύπρου.

Απειλές Ερντογάν!
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ερντογάν προειδοποιούσε για άμεσες αντιδράσεις σε περίπτωση που θα προχωρούσε η αξιοποίηση των «οικοπέδων» νότια της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα περιθώρια της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο την αντίθεσή του στην έναρξη εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, αρκετές πηγές αναφέρουν ότι προχώρησε σε ευθείες απειλές και για άλλα μέτωπα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιδείξεις υποτέλειας
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και οι κυβερνητικοί παράγοντες αδυνατούν να χαράξουν οποιαδήποτε πολιτική, εγκλωβισμένοι στο δόγμα της απόλυτης υποταγής στις επιδιώξεις της Δύσης. Έτσι, διακινούν μόνο το ένα μέρος της δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εμφανίζεται να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες, αποσιωπώντας το συνολικό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροέδρων των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν μία ακόμα ευκαιρία επίδειξης πνεύματος υποτέλειας προς την αμερικανική πολιτική. Οι κυβερνητικοί παράγοντες εκθείασαν τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα μας, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και σχετικά με την οικονομική κρίση και υπερθεμάτισαν σχετικά με τα πλεονεκτήματα που παρέχει η βάση της Σούδας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αποικίες χρέους και ειρήνη
Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης απηχεί τη γενικότερη στάση της στο πολιτικό κα το οικονομικό πεδίο. Η αποδοχή του στάτους της αποικίας χρέους για τη χώρα συνεπάγεται τη μετατροπή της σε γεωπολιτικό χώρο, σε οικόπεδο προς αξιοποίηση ή και διαμοιρασμό. Η μοναδική τακτική που φαίνεται να επιλέγει η ελληνική πλευρά είναι η κάλυψη κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ μέχρι να περάσουν οι μπόρες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, καθώς το επιχείρημα του ρεαλισμού είναι το μοναδικό που επιστρατεύεται. Είναι όμως εντελώς έωλο, καθώς η παλιότερη και πρόσφατη ιστορία αναδεικνύει ότι η τυφλή στοίχιση πίσω από τους ισχυρούς δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας.

Η κατάσταση σήμερα, αυτές τις μέρες, αυτό το μήνα, είναι σοβαρότατη. Το στρίμωγμα της Τουρκίας στα ανατολικά και νότια σύνορά της, την οδηγεί σε επιθετικές κινήσεις στα άλλα μέτωπα. Η ένταση στην Κύπρο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε ακόμα πιο επικίνδυνους δρόμους προκειμένου να επιβληθούν άμεσα λύσεις στο Κυπριακό ή και σε άλλα μέτωπα (Αιγαίο, Θράκη) που επιμελώς η Άγκυρα κρατάει ανοιχτά.

Την ειρήνη δεν πρόκειται να την διασφαλίσει η παρουσία επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή (ακόμη ένας αποκοιμιστικός μύθος). Για την ειρήνη πρέπει να εργαστεί η συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο, έξω από τα δεσμά της χρεοκρατίας και της τρόικα και των άλλων λαών της περιοχής.

Πηγή εφημ. "Δρόμος της Αριστεράς"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι απλοί θεατές οι θλιβεροί υποτελείς, αλλά είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν μια τουρκική επίθεση, αν πρόκειται να γλυτώσει τις ελεεινές υπάρξεις τους από την απόδοση ευθυνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]