Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μάχη για τα σύμβολα και η Τουρκία

Γράφει η Κάκη Μπάλη

Κάτι παράξενο, σαν ηλεκτρονικό παιχνίδι, παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες, μόνο που έχει αληθινούς νεκρούς. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία, παρακολουθούν έναν πόλεμο που μαίνεται δύο – τρία χιλιόμετρα μακριά, μεταδίδουν ώρα με την ώρα την προέλαση των μαχητών του Χαλιφάτου (τζιχαντιστών) στην Κουρδική όλη Κομπάνι. Δείχνουν ξανά και ξανά τα πλάνα από τη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους» που ανεμίζει στη μία άκρη της πόλης και αναρωτιούνται μεγαλοφώνως πως είναι δυνατόν να βομβαρδίζουν οι πανίσχυροι αμερικανοί και όμως οι τζιχαντιστές να προελαύνουν ανενόχλητοι…!

Τέτοιες πόλεις κατέλαβαν πολλές τους τελευταίους μήνες οι τζιχαντιστές, τόσο στο Ιράκ όσο κα στη Συρία, αλλά η Κομπάνι πάει να γίνει σύμβολο. Δεν είναι στρατηγικά σημαντικότερη από άλλες, αλλά είναι η απόδειξη ότι το Χαλιφάτο μπορεί να νικήσει τη νέα συμμαχία των προθύμων –και λιγότερο προθύμων- μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Και δη, σε ζωντανή μετάδοση.

Οι μόνοι που υπερασπίζονται την Κομπάνι είναι οι Κούρδοι κάτοικοί της. Ο έξω κόσμος –ΗΠΑ, Ευρώπη, Τουρκία- υπόσχεται συνεχώς βοήθεια, αλλά αυτά δεν έρχεται…

Ειδικά για την γειτονική Τουρκία αυτή η… απραξία τείνει να γίνει μείζον εσωτερικό πρόβλημα. Στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ένα μεγάλο μέρος των Κούρδων της Τουρκίας είχε δώσει την ψήφο του στον Ερντογάν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη ειρήνευση με τη ΡΚΚ προχωρούσαν μετ’ εμποδίων, αλλά προχωρούσαν.

Τώρα, οι Κούρδοι της Τουρκίας βλέπουν τους αδελφούς τους της Συρίας –με τους οποίους είχαν πάντα καλύτερη σχέση απ’ ότι με αυτούς του Ιράκ- να σφάζονται στην άλλη πλευρά των συνόρων και τους Τούρκους στρατιώτες να τους εμποδίζουν να πάνε να βοηθήσουν.
Κι ακούνε τον Ερντογάν να λέει ότι γι αυτόν δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ΡΚΚ και τζιχαντιστών!
Βλέπουν επίσης τα τανκς του τουρκικού στρατού να έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων, αλλά να μην ρίχνουν ούτε μια μπαταριά εναντίον των τζιχαντιστών.

Βέβαια, η κυβέρνηση της Άγκυρας δηλώνει έτοιμη για αποστολή στρατευμάτων επί του εδάφους της Συρίας, αλλά πιέζει τους συμμάχους της να κηρύξουν έναν διμέτωπο πόλεμο, ενάντια στους τζιχαντιστές και τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά οι Κούρδοι ποτέ δεν είδαν τον Άσατ ως εχθρό…

Γιατί, λοιπόν, να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τον Ερντογάν για μία ειρηνική επίλυση του Κουρδικού;

Πηγή εφημ. «Αυγή»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]