Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Πολεμική" σύσκεψη υπό τον Ομπάμα στο Πεντάγωνο για τους τζιχαντιστές

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, όπως ζητά η Άγκυρα 
Δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί για να σωθεί το Κομπάνι, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου  Σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιήθηκε απόψε ώστε να εξεταστεί η στάση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και οι στρατηγοί του Πενταγώνου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε μια σειρά από πιεστικά ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι σε μια εποχή που υπάρχει τόση αναταραχή στον κόσμο, ποτέ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου δεν έχει γίνει πιο εμφανές το πόσο καλός είναι ο στρατός μας», δήλωσε ο Ομπάμα αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να υποβαθμίσουν και να καταστρέψουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λιβάνου σε Ιράκ και Συρία είναι μια δύσκολη αποστολή που θα πάρει χρόνο.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και μεταξύ των εθνών του κόσμου ότι οι τζιχαντιστές είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη στον κόσμο, την ασφάλεια και την τάξη, αλλά και ότι η βάρβαρη συμπεριφορά τους πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο Ομπάμα, δηλώνοντας βέβαιος ότι η πρόοδος στον αγώνα κατά των τρομοκρατών που κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που εκτείνεται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατηγοί ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα αλλαγή τακτικής και σκλήρυνση της στάσης, αφού παραδέχονται ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που γίνονται έως τώρα δεν έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να είναι υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Η τελευταία σκέψη, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για να αιτιολογηθεί πιθανή αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ είναι να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι απαιτείται να βελτιωθεί η φύλαξη των αμερικανικών εγκαταστάσεων και η φρούρηση επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύσκεψη έγινε στην επέτειο δύο μηνών από την έναρξη των βομβαρδισμών κατά θέσεων του ΙΚ, στις 8 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε νωρίτερα ότι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.

«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα» δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό αυτό αποτελεί αίτημα της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μια στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Εξάλλου ο αντιναύαρχος σημείωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές.
Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Πλήθος δημοσιευμάτων στον αμερικανικό τύπο επικρίνουν την στάση αναμονής που τηρεί η Τουρκία, καθώς ακόμα δεν έχει επέμβει ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Η εφημερίδα New York Times σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η τουρκική αδράνεια κατά του ΙΚ ανησυχεί τις ΗΠΑ» αναφέρεται ξεκάθαρα στον προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις: «Ενώ ο τουρκικός στρατός παρακολουθούσε τις μάχες στο Κομπάνι πίσω από έναν φράχτη για κότες, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η πόλη ήταν έτοιμη να πέσει και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας κατά του Άσαντ. Αυτό έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει περισσότερη δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αφήσει τον πόλεμο κατά του Άσαντ έξω από αυτό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. 
 
Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο άλλωστε, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απαιτούσε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να του ζητήσει συγγνώμη για όσα είχε δηλώσει. «Σε μια προσωπική μας συζήτηση, ο φίλος μου Ερντογάν, μου είπε: "Έχεις δίκιο, αφήσαμε πολλούς μαχητές να περάσουν τα σύνορα της χώρας". Τώρα, προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορά τους», ήταν η δήλωση Μπάιντεν που εξόργισε την Τουρκία.

Πάντως επανερχόμενος στο ζήτημα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως δεν είπε ποτέ πως κάτι τέτοιο έγινε επίτηδες, δηλαδή το ότι πέρασαν τα σύνορα μαχητές του ΙΚ, αλλά πάντως ότι αυτό συνέβη. 

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]