Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην άμυνα πέρασαν οι τζιχαντιστές

Ενώ η πολιορκία της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, εισήλθε χθες στον δεύτερο μήνα της, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πέρασαν για πρώτη φορά στην άμυνα, αντιμετωπίζοντας την πεισματική αντίσταση των Κούρδων μαχητών και την εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Δημοσιογραφικές πηγές στο Κομπάνι ανέφεραν ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG ανέκτησαν εδάφη που είχαν καταληφθεί τις προηγούμενες ημέρες από το «Ισλαμικό Κράτος» στις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης. Την αντεπίθεσή τους διευκόλυνε η δραματική κλιμάκωση των βομβαρδισμών από την πλευρά του διεθνούς συνασπισμού, καθώς κατά το τελευταίο 48ωρο επλήγησαν τουλάχιστον 20 θέσεις των τζιχαντιστών. Οι μάχες συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση έως χθες το βράδυ, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι στον πρώτο μήνα της μάχης για το Κομπάνι έχασαν τη ζωή τους 662 άνθρωποι – 374 άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους», 268 Κούρδοι μαχητές και 20 άμαχοι.

Ενθαρρυντικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις και σε ένα άλλο μέτωπο του πολέμου, στη σουνιτική επαρχία του Ιράκ Ανμπάρ. Ο κυβερνητικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζεται από την αμερικανική αεροπορία, κατάφερε να αποκρούσει επίθεση των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ραμάντι, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την άμυνα της πόλης Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές. Η στρατηγικής σημασίας πόλη είναι μία από τις τελευταίες της επαρχίας Ανμπάρ –βασικού προπυργίου του «Ισλαμικού Κράτους»– που εξακολουθεί να ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον κυβερνητικό στρατό και ενδεχόμενη πτώση της θα έφερνε την πολεμική σύγκρουση κοντά στις πύλες της Βαγδάτης, αλλά και της ιερής πόλης των σιιτών, Καρμπάλα.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονταν εξαιρετικά συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους, αποφεύγοντας να προεξοφλήσουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τους τζιχαντιστές. Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα συντονιστή του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε ότι, παρά τα πλήγματα που δέχθηκε, το «Ισλαμικό Κράτος» «διατηρεί την πρωτοβουλία», καθώς έχει αποκομίσει «σημαντικά κέρδη» τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Προσέθεσε, δε, ότι το Κομπάνι «κινδυνεύει πάντα να αλωθεί» από τους τζιχαντιστές.

Την εκτίμηση του Αμερικανού στρατηγού συμμερίστηκε ο Ιντρίς Νασάν, υποδιευθυντής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία. Ο Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» μεταφέρει διαρκώς ενισχύσεις στο Κομπάνι και έκανε έκκληση για τον εξοπλισμό των μαχητών, τονίζοντας ότι οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν από μόνοι τους.

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, ένας από τους κυριότερους συνεργάτες της Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, θίγοντας ένα ζήτημα–ταμπού για την Αγκυρα. «Γνωρίζω το πρόβλημα που έχει η Τουρκία με το ΡΚΚ, αλλά το να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, παρακολουθώντας το “Ισλαμικό Κράτος” να καταλαμβάνει πόλεις, θέτοντας κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια, δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο Βόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στη γερμανική Βουλή.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Μπεσίρ Αλτάι, δήλωσε χθες ότι ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησής του για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού έχει ολοκληρωθεί και θα υποβληθεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα στην άλλη πλευρά. Ο Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε πληροφορίες περί μεταφοράς του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από το νησί Ιμραλί.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]