Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ποινικοποίηση της νίκης

Το πρόβλημα που έχει το καθεστώς με προσωπικότητες όπως ο Ι. Μεταξάς δεν σχετίζεται με το πολίτευμα, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι κέρδισε…

Γράφει ο Παναγιώτης Λιακός

Σαν σήμερα, στις 4 Αυγούστου του 1936, ο συνταγματικός κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε δικτατορία. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 16 Απριλίου 1936, είχε ψηφιστεί από τη Βουλή πρωθυπουργός της Ελλάδας με συντριπτική πλειοψηφία: 241 υπέρ, 16 κατά (του ΚΚΕ) και 4 λευκά…!
Το πώς και το γιατί η χώρα οδηγήθηκε εκεί, είναι ένα θέμα που μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί. Είναι διαθέσιμες αρκετές πηγές, πλούσια η βιβλιογραφία (πολλών αποχρώσεων) και η ελευθερία της γνώμης –έστω στα χαρτιά- υπάρχει ακόμα.

Ο Ιωάννης Μεταξάς, παρότι νίκησε τους Ιταλούς, στάθηκε αγέρωχος ως Έλλην την ώρα των μεγάλων δοκιμασιών, διεύρυνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ευνόησε την επιχειρηματικότητα, ισχυροποίησε τη διεθνή θέση της χώρας και έγινε η αιτία να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό μας τα Δωδεκάνησα (ως έπαθλο του «ΟΧΙ»), συκοφαντείται ανηλεώς από όλες τις παρατάξεις από τη σοσιαλδημοκρατία και τους αριστερούς, μέχρι τη σημερινή λουκουμοδεξιά με τα φούτερ στους ώμους.
Ο λόγος είναι προφανής.
Νίκησε μία αυτοκρατορία (τον Άξονα), ενώ εκείνοι, όλοι μαζί, δεν μπορούν να φέρουν ούτε μία ισοπαλία με μεγέθη όπως τα… Σκόπια.

Οι εφτάρες

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι Σκολάρι (Λουίς Φελίπε Σκολάρι: ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας στο ματς της εφτάρας από τη Γερμανία) της Μεταπολίτευσης δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του διασυρμού τους από κάποιον που ήταν ακέραιος, υπερήφανος Έλληνας και γεννημένος νικητής. Έχουν δομήσει τη σκέψη τους με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούν αδιανόητο να μην τα «πιάνεις», να μην υπακούς τυφλά τους ισχυρούς ξένους, να παραμένεις πρωθυπουργός και να νικάς σε όλα τα εσωτερικά ειρηνικά μέτωπα, αυτά της καθημερινότητας, αλλά και στον πόλεμο!

Οι δικοί μας θυμίζουν τα σκυλιά του Παβλόφ. Μόλις ακούν την λέξη «εξουσία» σκέφτονται βαλίτσες, υποκλίσεις σε ντόπιους και ξένους νταβατζήδες, εσωτερική πολιτική τύπου Ίμια και Οτσαλάν, εξαθλιωμένους Έλληνες και στρατιές αστέγων κα ζητιάνων σε περιοχές μακριά από τις άρτιες φρουρούμενες επαύλεις τους.
Συνεπώς, ο δρόμος του Μεταξά τους φαντάζει Γολγοθάς, άπιαστο όνειρο.
Είναι σίγουρο ότι οι επικριτές του Μεταξά δεν έχουν ούτε το ταλέντο ούτε την ισχύ, τη φαντασία και τη λαϊκή στήριξη για να πετύχουν έναν μεγάλο στόχο.
Τον μεγαλύτερο που έχουν κατορθώσει όλοι μαζί είναι το εξωτερικό χρέος: 340 δισ. Είναι αληθινό κατόρθωμα!

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]