Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέλουν να ξανασταυρώσουν την Κύπρο

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Είκοσι Ιουλίου 1974... Σαράντα χρόνια από τότε, μια ολόκληρη ζωή. Η Κύπρος παραμένει και σήμερα μία ημικατεχόμενη πατρίδα και η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, δεν συμφωνεί σε επίλυση του Κυπριακού, εάν δεν ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο το νησί.

Ηταν ξημερώματα όταν οι χωριανοί επέστρεψαν από τη Λάρνακα και ανακοίνωσαν ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Τις μέρες που ακολούθησαν ακούγαμε την ίδια φράση: «Η χούντα ευθύνεται και οι Αμερικανοί». Αυτές ήταν οι λέξεις που επαναλάμβαναν όλοι.

Πέρασαν χρόνια πολλά όταν μπορέσαμε με άλλους συναδέλφους ερευνητές να διαβάσουμε τα έγγραφα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ. Οι περιγραφές συγκλονιστικές και το συμπέρασμα - πέραν κάθε αμφιβολίας- το ίδιο.

Η δικτατορία του Ιωαννίδη σε συνεργασία με τον Γκας Λάσκαρη Αβρακώτο, το πρωτοπαλίκαρο της CIA, που κυβερνούσε την Ελλάδα από το ξενοδοχείο Hilton, αποφάσισαν την ανατροπή του φιλόδοξου Μακάριου. Το πραξικόπημα ακολούθησε η εισβολή του Αττίλα και η καταστροφή του νησιού. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες και οι πρόσφυγες. Γιατί; Επειδή η υπερδύναμη του Κίσινγκερ πίστευε ότι ο Μακάριος έπαιζε παιχνίδια με τους Σοβιετικούς εις βάρος της Αμερικής. Και καταστρέφεις έναν λαό επειδή ο ηγέτης του νόμιζε πως κυβερνούσε τον «ομφαλό της γης»;

Η Αμερική του Κίσινγκερ έπαιξε βρώμικο παιχνίδι εναντίον της Κύπρου. Και ο καθένας που μελετά το σύνολο των εγγράφων και ειδικά όσα κέρδισαν οι ερευνητές μέσω του νόμου για την Ελευθερία στην Πληροφόρηση (FOIA), δεν αμφιβάλλει για τον ρόλο του τότε υπουργού Εξωτερικών. Βεβαίως, δεν έχει την παραμικρή ευθύνη ο αμερικανικός λαός. Ούτε και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν κουβαλούν το βάρος αυτής της μεγάλης ευθύνης. Ομως, θα μπορούσαν να επανορθώσουν το λάθος. Αντί να αποδώσουν δικαιοσύνη, συνέχισαν να στηρίζουν την κατοχική δύναμη και να σταυρώνουν την Κύπρο.

Μετά 40 χρόνια, η επιθυμία για επανένωση γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν επανενώνει το νησί, είναι συνταγή για νέες συγκρούσεις. Εάν ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν πιστεύει όντως ότι οι Τούρκοι δεν έπρεπε να πατήσουν το πόδι τους στην Κύπρο, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να τερματίσει την κατοχή. Η επιμονή στη διζωνική εξυπηρετεί μόνο την κατοχική δύναμη. Η επιβολή θα είναι η δεύτερη σταύρωση για τους Ελληνες του νησιού.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]