Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό φορητό πυραυλικό σύστημα «απειλεί» το Αιγαίο


Το πυραυλικό σύστημα UMTAS ή (Mizrak-U) επί των τουρκικών ταχύπλοων είναι μία σοβαρή απειλή για τα ελληνικά πλοία! 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), το οποίο βάσει σχεδιασμού θα τοποθετηθεί στα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, ξεκίνησε την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» (από τον τουρκικό τύπο) ναυτικά επεισόδια με ταχύπλοα της ελληνικής ακτοφυλακής, τα οποία λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτήν την στιγμή ο πύραυλος UMTAS εξοπλίζει τα νέα επιθετικά τουρκικά ελικόπτερα T129 ATAK, αποτελώντας το κύριο οπλικό σύστημα του. Μετά από απόφαση του τουρκικού ναυτικού ο πύραυλός αυτός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον «ασύμμετρων απειλών» στη θάλασσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος. Η κατασκευή των εν λόγω πυραυλικών συστημάτων θα περατωθεί μέσα στο 2015, επισύροντας παράλληλα την προσοχή της διεθνούς αγοράς.

Ο τουρκικής κατασκευής πύραυλος UMTAS είναι ένα πυραυλικό σύστημα τύπου «fire and forget ή fire and update», υπό την καθοδήγηση υπερύθρων ακτίνων, και είναι σε θέση να εγκλωβίσει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Τα τουρκικά ναυπηγεία λοιπόν εκτός από την κατασκευή άκρως εξελιγμένων πολεμικών πλοίων, όπως η φρεγάτα αεράμυνας TF-2000,το πρόγραμμα κορβετών Milgem, θα αναλάβουν και την τοποθέτηση του πυραύλου UMTAS επί των τουρκικών ταχύπλοων σκαφών.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης. Έτσι, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες ναυτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ενσωματώνοντας εγχώριες τεχνολογίες και την ικανότητα συμπλήρωσης των κενών με νέες αγορές εξελιγμένων οπλικών συστημάτων.

Πιθανός τύπος ταχύπλοου όμως για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται και το εξελιγμένο ταχύ περιπολικό σκάφος ONUK MRTP® 33 Fast Patrol / Attack Craft το οποίο έχει αναπτυχθεί ως μια ευέλικτη πολλαπλών ρόλου ναυτική πλατφόρμα για τις ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις των ναυτικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στα παράκτια ύδατα.

Τα σκάφη αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί και μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών επί των παράκτιων υδάτων, όπως επιβολής του νόμου-ναυτικά καθήκοντα και επιχειρήσεις διάσωσης σε ανοικτή θάλασσα, αλλά και άλλα όπως:
  • Περιπολίες / Συνοδεία / αιφνιδιαστικές επιθέσεις
  • Έρευνα και διάσωση
  • Σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου
  • Έλεγχος της ρύπανσης
  • Προστασία ενάντια στην τρομοκρατικών ενεργειών έναντι παράκτιων και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων
  • Επιχειρήσεις Επιτήρησης / Μυστικές επιχειρήσεις



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]