Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βόμβες λευκού φωσφόρου στη Γάζα;


Την είδηση ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, κάνει το γύρο του κόσμου. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, με βάση τα εγκαύματα που έχουν εντοπίσει σε θύματα που καταφθάνουν στα νοσοκομεία.

Οι εμπειρογνώμονες, όπως και το 2009 έχουν αναγνωρίσει τις βόμβες λευκού φωσφόρου κατά τις αεροπορικές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας "Times", κάτι που ο ισραηλινός στρατός είχε αρνηθεί το 2009.

Η χρήση αυτών των βομβών κατά προσωπικού απαγορεύεται από το τρίτο πρωτόκολλο της Χάρτας περί των Συμβατικών Οπλων που υπεγράφη στη Γενεύη το 1980. Η χρήση τους επιφέρει εγκαύματα στο δέρμα τα οποία φθάνουν μέχρι τα οστά. Ο λευκός φώσφορος εάν επικαθίσει σε ρούχα ή στο δέρμα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, ο οποίος πεθαίνει με φρικτά εγκαύματα.

Εν τω μεταξύ, μετά την χθεσινή σφαγή στην συνοικία Shujaia στη βόρεια Γάζα, που ανέβασε κατακόρυφα κατά 200 τον αριθμό των νεκρών, το Ισραήλ ξεκίνησε από τα ξημερώματα μεγάλης έκτασης χερσαία επιχείρηση με πυρά πυροβολικού στις συνοικίες Shujaia, Al Zaytoon, Byt Lahia, Al Burayj και Al Nussayrat. Σύμφωνα με το Al Jazeera ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων μόνο σήμερα είναι 39 άτομα.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό στις 11 το πρωί σήμερα, 508 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου, ενώ 3150 είναι οι τραυματίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι και παιδιά.

Ο Ισραηλινός στρατός που χθες ανακοίνωσε 13 νεκρούς στρατιώτες, πρόσθεσε πριν από λίγο στον κατάλογο των νεκρών στρατιωτών άλλα έξι ονόματα, ανεβάζοντας σε 19 τον αριθμό των θυμάτων του. Παράλληλα διέψευσε τη δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς ότι οι αντάρτες έχουν συλλάβει έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Παρά τη διάψευση οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι έχουν συλλάβει ένα στρατιώτη. 



Αντεπίθεση Χαμάς με ρουκέτες και μέσα από τις σήραγγες

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι σειρήνες άρχισαν και πάλι να ηχούν στο Τελ Αβίβ, δείγμα πυραυλικής επίθεσης. Η Χαμάς απάντησε με μεγάλης κλίμακας επιχείρηση ρίψης ρουκετών στην ισραηλινή πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι που είχαν εισχωρήσει από δύο σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού, αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.


"Ομάδες τρομοκρατών που είχαν εισχωρήσει στο Ισραήλ από δύο σήραγγες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό που σκότωσε τουλάχιστον δέκα τρομοκράτες", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος στο λογαριασμό του στρατού στο Twitter.
Σύμφωνα με ραδιόφωνο του στρατού, ισραηλινοί στρατιώτες "επλήγησαν" σε ανταλλαγές πυρών, χωρίς να διευκρινίζεται αν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Το ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι Παλαιστίνιοι κομάντος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη εντοπίστηκε και δέχθηκε επίθεση από αεροσκάφος ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ η δεύτερη ομάδα κατάφερε να πλησιάσει στο Κιμπούτζ Νιρ Αμ. Στη συνέχεια σημειώθηκαν μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών που έφθασαν στο σημείο και της ομάδας των Παλαιστινίων που χρησιμοποίησε κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Οι ισραηλινές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού σήμερα το πρωί και οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στη Γάζα οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιχείρηση "πίσω από τις εχθρικές γραμμές", δηλαδή σε ισραηλινό έδαφος, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ότι ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ καταστράφηκε και ότι οι μάχες συνεχίζονταν, χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος της επιχείρησης της ομάδας κομάντος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τη "σφαγή στη Σετζάγια", στη συνοικία της ανατολικής Γάζας όπου τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τους χθεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε το Σάββατο την ευθύνη για την επιχείρηση μαχητών της που εισχώρησαν από σήραγγα στο Ισραήλ, κοντά στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας και σκότωσαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες.

Πηγή: Κεφάλαιο

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]