Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσπάθεια Τσίπρα μέσω ΔΕΗ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Χαρακτήρα πολιτικού στοιχήματος για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και, προφανώς, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αποκτά η μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ», καθώς και οι δύο εμφανώς ποντάρουν στην έκβαση της πολιτικής και επικοινωνιακής μάχης και ενόψει των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται από το φθινόπωρο.

Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει τη «μικρή ΔΕΗ» ως κορυφαία πολιτική μάχη καθώς εκτιμά – μένει να αποδειχθεί πόσο βάσιμα – ότι το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να κινητοποιήσει και τα στρώματα του πληθυσμού που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως, όμως, με την πρόταση για δημοψήφισμα επί του νομοσχέδιου επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο κεντρικός παίκτης μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει τον αριθμό των 120+ βουλευτών που απαιτούνται για την υποβολή του αιτήματος περί δημοψηφίσματος. Όλως τυχαίως(;) είναι ο ίδιος αριθμός που συγκροτεί και την «μειοψηφία αρνησικυρίας» ή, αν θέλετε, τη «μειοψηφία εμπλοκής» για τη μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Με άλλα λόγια, το τεστ με το δημοψήφισμα (που ελάχιστη πρακτική σημασία έχει δεδομένου ότι η πραγματοποίησή του ή μη θα κριθεί όταν ανοίξει εκ νέου η Βουλή, δηλαδή τον Οκτώβριο!) συνιστά για τον κ. Τσίπρα μία δοκιμή για το εάν μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να ακυρώσει τα σχέδια των Σαμαρά και Βενιζέλου για εκλογή Προέδρου από τη σημερινή Βουλή.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνον έχει τις δικές του επιδιώξεις από τη μάχη για τη «μικρή ΔΕΗ» αλλά επιπροσθέτως δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να... κάνει πάρτι. Έναντι, λοιπόν, της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τους πάντες και για τα πάντα, ο Αντώνης Σαμαράς οικοδομεί μέσω της σκληρής σύγκρουσης με τη ΔΕΗ την εικόνα του μεταρρυθμιστή πολιτικού που δεν διστάζει να συγκρουστεί με κατεστημένες νοοτροπίες.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε από το Στρασβούργο. Ο κ. Σαμαράς έπραξε αναλόγως και κατά το παρελθόν και, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, δεν φάνηκε να χάνει ούτε από την επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες, ούτε από την αντίστοιχη κίνηση για τους ναυτεργάτες.

Ο Πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση θα επιδιώξουν να ταυτίσουν απολύτως τον κ. Τσίπρα με τους υπόδικους συνδικαλιστές της ΔΕΗ (σ.σ. ο Νικ. Φωτόπουλος πρωτοστατεί σε κάθε σχετική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ) επιδιώκοντας αφενός να χρεώσουν στην Κουμουνδούρου οποιαδήποτε απειλή black-out στη χώρα, αφετέρου δε να αναδείξουν το λαϊκίζοντα λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θσ το πράξουν όχι μόνον έναντι της κοινής γνώμης αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την επιδίωξη του κ. Τσίπρα να κατισχύσει στον αντιπολιτευτικό χώρο, συμπιέζοντας τα υπόλοιπα κόμματα.

Ως ένα τέτοιο στρατήγημα αντιμετωπίζουν και τη χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα περί δημοψηφίσματος. «Πρόκεται για τεχνάσματα επικοινωνιακά, προκειμένου να δείξει ότι αντιδρά... δεν θα ασχοληθούμε» σημείωναν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας «τώρα το θυμήθηκε το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας, την ημέρα που ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή; Τόσο καιρό που το σχέδιο έχει παρουσιαστεί τι έκανε;»

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]