Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναζητώντας ελληνικό τρόπο ανασυγκρότησης

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Η δημοπράτηση ουσιαστικά 20 οικοπέδων στη θάλασσα για την άντληση πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα εντάσσει την χώρα μας εντός μίας άλλης ζώνης, αυτής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τις έρευνες που θα ακολουθήσουν αλλά και τον παράγοντα χρόνο, αφού τα όποια έσοδα για το κράτος θα είναι μακροπρόθεσμα. Θα πρέπει, όμως, από τώρα να υπολογίσουμε ότι η ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων εντός της ελληνικής επικράτειας δεν σημαίνει μόνη της διάχυτο πλούτο ούτε συντείνει σε αυτό που ονομάζουμε εθνική ασφάλεια.

Αντίθετα, στην γεωπολιτική σημασία που έχει ως θέση και έδαφος η Ελλάδα προστίθενται και τα δεδομένα της ενεργειακής διπλωματίας, που βγάζουν τη χώρα από τον «ευρωπαϊκό μονόδρομο» και την επαναφέρουν στη σφαίρα των διεθνών συσχετισμών. Η Ελλάδα, που στην παρούσα φάση δείχνει πλέον μία «ανύπαρκτη χώρα», αφού εθελοντικά εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ και με τη συναίνεση του εθνικού πολιτικού συστήματος ισοπεδώθηκε και ισοπεδώνεται σε μία βίαιη διαδικασία αποεθνικοποίησης, μέσω Μνημονίων και τρόικας, τώρα πλέον θα πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχει «ελληνικός τρόπος» για την ανασυγκρότησή της.

Αν τελικά έχει τις δυνάμεις, τα πρόσωπα και το σχέδιο για μία επιστροφή στην αυτοτέλεια. Το κατεστημένο σύστημα εξουσίας της, παραδοσιακά κόμματα, επιχειρηματικές δομές, πανεπιστήμια, θεσμικά think tanks βλέπουν ως “success story” την περαιτέρω εθνική αποδόμησή της, την ισοπέδωση των ιδιαιτεροτήτων της και τελικά την πλήρη απορρόφησή της ως ενιαία επικράτεια ή σε κομμάτια εθνικής επικράτειας (κάτι σαν ελληνική συνομοσπονδία στο μοντέλο της Ελβετίας) στη γερμανικού ελέγχου «αυτοκρατορία του ευρώ».

Σε εθνικιστικούς κύκλους της χώρας, που μάλλον εκ λάθους αθροίζονται από διπλωματικούς κύκλους στους εξτρεμιστές, η αντίδραση σε αυτή τη θεώρηση πραγμάτων για την ελλάδα είναι ο απομονωτισμός και η εθνική αυτοτέλεια.

Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε γενικευμένες συνθήκες διεθνούς αλληλεξάρτησης, ακόμη και αν το πρώτο εγχείρημα παγκοσμιοποίησης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον καταρρεύσει. Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει την στρατηγική ανασυγκρότησής της, οργανώνοντας τις διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες της, εκτός Ευρώπης, αφού άλλωστε η Ένωση δεν παίζει κάποιον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο, προσανατολιζόμενη σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτές είναι είτε οι ΗΠΑ – Ισραήλ στη Δύση είτε η Ρωσία ή η Κίνα στην ισχυροποιημένη Ανατολή. Η Ελλάδα, όσο κι αν αυτό μοιάζει πολλές φορές έωλο, αποτελεί δομικό στοιχείο της Δύσης στο στερέωμα της Μεσογείου, αλλά και σε σχέση με τις «αυτοκρατορίες» της Ανατολής, που ανασυγκροτούμενες γίνονται δεσπόζουσες στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η Ελλάδα, ακόμη κι αν εντάσσεται, σύμφωνα με την ακλόνητη μέχρι σήμερα θεώρηση Σημίτη, δημοσιονομικά στην γερμανική ζώνη, γεωπολιτικά και διεθνοπολιτικά παραμένει μία μεγάλη ναυτική χώρα, διαμετακομιστικό κέντρο, που ισχυροποιείται όσο αυξάνει τον όγκο της η Ανατολή μέχρι την Κίνα – Ινδία και όχι η Δύση (Ατλαντικός), χρηματοοικονομικό κέντρο στη βάση της offshore – onshore παράδοσης του Άξονα Λονδίνο – Νέα Υόρκη – Σιγκαπούρη, κομβικός τουριστικός προορισμός για την ενίσχυση του δημόσιου τζίρου της.

Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως «πριγκιπάτα» και οικονομικοί προορισμοί στην Ανατολή, όπως το Μονακό στη δυτική Μεσόγειο και σε σχέση με τη Ναυτιλία, με επιταχυντή start ups εταιρίες στο μοντέλο του νέου οικονομικού δόγματος του κράτους του Ισραήλ.
Από κει και πέρα η Ελλάδα χάνεται είτε ως εξωχώριο «προτεκτοράτο» της Γερμανίας, όπως είναι σήμερα, είτε ως νότια πρόσβαση της σλαβικής Ρωσίας ή ως δυτική πρόσβαση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη της Κίνας.

Είναι πολύ απλό, η μόνη διαφυγή από τα Μνημόνια και τις συνθήκες του ευρώ είναι ο γεωπολιτικός αυτοκαθορισμός της Ελλάδας στη φυσική δυνατότητά της. Τις ναυτικές δυνάμεις της Δύσης. Ακολουθεί το «πέρασμα» στην ευρύτερη Ανατολή.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]