Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η 2η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Νότου από τους Άραβες

Η περίφημη αρένα για ταυρομαχίες της Βαρκελώνης ίσως να μετατραπεί στο μεγαλύτερο τζαμί σε ευρωπαϊκό έδαφος

Russia Today
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους! 

Ο Εμίρης του Κατάρ φέρεται να έχει συμφωνήσει με τις ισπανικές αρχές για την μετατροπή της αρένας ταυρομαχιών της Βαρκελώνης “La Monumental” σε τζαμί χωρητικότητας 40.000 ατόμων, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ο Εμίρης συμφώνησε να διαθέσει το αστρονομικό ποσό των 2,2 δις. δολαρίων για την κατασκευή του έργου, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2020, εφ’ όσον το δημοτικό συμβούλιο της ισπανικής πόλης εγκρίνει το σχέδιο.


«Το σχέδιο του κτιρίου προβλέπει την κατασκευή μιναρέ ύψους 300 μέτρων, γεγονός που θα τον καταστήσει στον τρίτο σε μέγεθος μιναρέ στον κόσμο, μετά από εκείνους της Μέκκας και της Μεδίνας», αναφέρει σε άρθρο της η “20 Minutos, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας γενικού ενδιαφέροντος εφημερίδα στην Ισπανία, επικαλούμενη πηγές που σχετίζονται άμεσα με την κατασκευή του έργου.
«Το τέμενος για τους μουσουλμάνους της Βαρκελώνης θα διαθέτει επίσης ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, ένα κέντρο μελέτης του Κορανίου χωρητικότητας 300 ατόμων περίπου, καθώς και μουσείο ισλαμικής τέχνης και ιστορίας».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας “20 Minutos” αναφέρει επίσης:


«Ο Επιχειρηματικός Όμιλος Μπαλάνια (Balaña Group) της Βαρκελώνης έχει ήδη συμφωνήσει για την πώληση του χώρου. Το επόμενο στάδιο θα αφορά στις διαπραγματεύσεις και τη συζήτηση για το σχέδιο με το δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό την τελική έγκρισή του. Ο όμιλος Μπαλάνια, ωστόσο, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία».
Σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικών Ερευνών του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης,


…«Τουλάχιστον 500.000 μουσουλμάνοι καταγράφηκαν ως κάτοικοι της πόλης το 2012. Όμως, παρά τον σημαντικό αυτό αριθμό, η πόλη δεν διαθέτει παρά ορισμένους μικρούς χώρους λατρείας για μουσουλμάνους».
Ο Mowafak Kanfach, ιδιοκτήτης του αραβικού βιβλιοπωλείου της Βαρκελώνης “Arabic Book Shop” δήλωσε στην εφημερίδα “20 Minutos”:


«Οι πολίτες της Βαρκελώνης θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι πρόκειται να μετατρέψουν τον αιματηρό αυτό χώρο, όπου βασανίζονταν ζώα, σε πνευματικό κέντρο. Ο νόμος κατοχυρώνει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσεύχεται σε έναν αξιοπρεπή χώρο λατρείας και όχι σε εμπορικούς χώρους».
Ο χώρος της αρένας, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι “Plaza Monumental” της Βαρκελώνης, άνοιξε για πρώτη φορά το 1914. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί, εκτός από αρένα ταυρομαχιών, και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει φιλοξενήσει συναυλίες πολλών διάσημων καλλιτεχνών, όπως των Beatles, των Rolling Stones, της Tina Turner και του Bob Marley. Ωστόσο, από την θέσπιση του νομοσχεδίου που απαγόρευε τις ταυρομαχίες στην Καταλωνία, το 2010, δεν έχει γίνει καμιά ταυρομαχία στην πρωτεύουσά της, την Βαρκελώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρένα “La Monumental” δεν είναι ο πρώτος χώρος στην πόλη αυτή που έχει τεθεί υπ’ όψιν των αρχών ως πιθανός τόπος για την κατασκευή τεμένους. Το 2004, οι αρχές της πόλης διαπραγματεύθηκαν με Σαουδάραβες για την μετατροπή μιας άλλης αρένας ταυρομαχιών, της “Las Arenas”, σε τζαμί. Ωστόσο, το σχέδιο αναβλήθηκε ώσπου τελικά το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης αποφάσισε να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο, αντί του τεμένους.

Τέλος, αρκετοί θα συμφωνούσαν ότι αποτελεί ιστορική ειρωνεία το γεγονός ότι το πρώτο αραβικό χαλιφάτο σε ισπανικό έδαφος ιδρύθηκε με την ισλαμική κατάκτηση της Ισπανίας (711–718 μ.Χ.) και διήρκεσε 781 χρόνια.

Στις μέρες μας ίσως να γίνουμε μάρτυρες της δεύτερης κατάκτησης.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]