Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Δούρειος Ίππος» στη Θράκη

Σχέδιο της Άγκυρας για εκλογή μόνο μουσουλμάνων βουλευτών στις εθνικές κάλπες

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Οργανωμένο τουρκικό σχέδιο για να συρρικνωθεί μέχρις εξαφανίσεως η εκπροσώπηση των χριστιανών της Ροδόπης και της Ξάνθης στην επόμενη Βουλή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Θράκη.

Μετά την πρόβα τζενεράλε που έκανε το τουρκόφιλο κόμμα «Ισότητα – Ειρήνη – Φιλία» (DEB) στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακά ποσοστά στους δύο νομούς (41,68% και 25,89% αντίστοιχα), τώρα πλέον το ενδιαφέρον και ο σχεδιασμός της Άγκυρας στρέφονται στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

«Στόχος τους είναι να εκλέξουν τρεις βουλευτές στη Ροδόπη, όπου σήμερα έχουν δύο, και να αυξήσουν σε δύο από έναν, που είναι σήμερα, τους βουλευτές τους στην Ξάνθη. Το πρώτο είναι υπαρκτός κίνδυνος, το δεύτερο πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα», αποκαλύπτει σημαίνων πολιτικός παράγοντας της περιοχής, με άριστη γνώση των δεδομένων της μειονότητας.
Και προσθέτει: «Στην τελευταία αναμέτρηση θέλησαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή αριθμητικά και το μέγεθος της επιρροής τους στο μουσουλμανικό στοιχείο. Κι όλο αυτό στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τις εθνικές εκλογές. Ξέρουν ότι με το όριο του 3% δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν ως DEB στη Βουλή. Άρα θα το επιχειρήσουν μέσω υποψηφίων σε κάθε κόμμα».

Εκτός από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πέτυχε στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές το DEB, οι μειονοτικοί εξέλεξαν και δύο από τους τέσσερις δημάρχους στη Ροδόπη (Ίασμος, Αρριανά) και έναν από τους τέσσερις στην Ξάνθη (Μύκη). Παράλληλα, είχαν πολύ υψηλή εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (σ.σ. ενδεικτικά, στη Ροδόπη εξέλεξαν 9 άτομα έναν 11 χριστιανών).

Μέθοδοι

Η Ροδόπη και η Ξάνθη είναι τριεδρικές περιοχές και οι βουλευτές εκλέγονται με «απλή αναλογική». Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα, τα τρία πρώτα κόμματα έχουν από έναν εκπρόσωπο.
Μπορεί το τουρκικό προξενείο να μοιράσει τις ψήφους του μουσουλμανικού στοιχείου με τέτοιο τρόπο ώστε να εκλέξει τρεις στους τρεις στη Ροδόπη και δύο στους τρεις στην Ξάνθη;
Κι αν ναι, πως;

Ο πρώτος τρόπος που θα χρησιμοποιήσουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από όσο τελικά φαίνεται πως το έκαναν στις ευρωεκλογές, είναι η μαζική ψήφος από μουσουλμάνους με ελληνικό διαβατήριο που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Υπολογίζεται πως μπορούν να μετακινήσουν περί τους 8.000 – 10.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι θα είναι απολύτως ελεγχόμενοι και θα φτάσουν στις κάλπες… με τα ψηφοδέλτια στα σταυρωμένα στο χέρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι «εισαγωγή» ψηφοφόρων στη Θράκη έγινε από το προξενείο και στις ευρωεκλογές, αλλά σε μικρότερη έκταση.

Το DEB

Ο δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός, τρόπος που φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι του DEB είναι να βρουν από ένα δυνατό υποψήφιο σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και να καταφέρουν να κάνουν «διανομή» ψήφων, έτσι ώστε να τους εκλέξουν πρώτους στα κόμματά τους. Ήδη στη Ροδόπη έχουν στην πλήρη επιρροή τους τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΪχάν Καρά Γιουσούφ και του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζή Οσμάν. Μοναδικός εκπρόσωπος του χριστιανικού στοιχείου είναι ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έχει μεν μία σταθερή δυναμική στην περιοχή, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι η επανεκλογή του, αν πετύχει το τουρκικό σχέδιο.

Ο πλέον ισχυρός άνδρας των «σκληρών» τουρκόφιλων μειονοτικών στη Ροδόπη, αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Θράκης, θεωρείται ο Αχμέτ Χατζηοσμάν. Στο παρελθόν υπήρξε «υπαρχηγός» του μακαρίτη σκληροπυρηνικού Αχμέτ Σαδίκ στο DEB και λέγεται πως έχει απευθείας πρόσβαση στον Ταγίπ Ερντογάν. Μεγάλη ισχύ έχει και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της ρομά Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, κίνησε γη και ουρανό και πέτυχε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να την «κόψει» και να την αντικαταστήσει με στενό του συνεργάτη. Στον ίδιο νομό έχει εκλεγεί ο Δημήτρης Σαλτούρος, με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βασικός εκπρόσωπος της μειονότητας στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ο Μπαράν Μπουράν, που όμως δεν έχει ιδιαίτερο «πέρασμα» στη μειονότητα. Βεβαίως, στην περίπτωση που το προξενείο κινηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να τον ενισχύσει ουσιαστικά.

Χρηματοδότες οι «Γκρίζοι Λύκοι» και το ΑΚΡ

Όσον αφορά τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας στη Θράκη, ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός δύσκολα θα απειληθεί από κάποιον μουσουλμάνο. Τα δύο πρόσωπα από τη μουσουλμανική μειονότητα που κινούνται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο δικηγόρος Αδνάν Πετσενίκ και ο Σιαμπάν Μπαντάκ.
Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία στη Θράκη είναι διάχυτη, καθώς μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να μιλήσει για «τουρκική μειονότητα», πολλοί φοβούνται πως το επόμενο στάδιο είναι να διεκδικήσει την ύπαρξη «κοινότητας», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Ήδη, το αίτημα αυτό, σε συνδυασμό με φωνές περί «αυτονομίας», ακούγεται όχι από την Τουρκία, αλλά από ομάδες όπως η «Οργάνωση Τούρκων Δυτικής Θράκης», που κινείται μεν στο εξωτερικό, αλλά χρηματοδοτείται τόσο από τους «Γκρίζους Λύκους» όσο και από το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, όλοι εκτιμούν πως το σχέδιο της Άγκυρας μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με πολιτικές ενίσχυσης της περιοχής, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του μουσουλμανικού στοιχείου επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρότεινε πρόσφατα στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, με αποκλειστικό στόχο την εκπόνηση ενός «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανάδειξης της Θράκης», το οποίο θα συμβάλει στην επαναφορά της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ακριτικής αυτής περιοχής σε ανοδική πορεία.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»

Σχόλιο ιστολογίου: Κι επειδή κάποιοι ενδέχεται να μην κατανοούν τον "δούρειο ίππο" που υπάρχει στη Θράκη και είναι έτοιμα όλα τα πολιτικά κόμματα να τον "αγκαλιάσουν", προκειμένυ να αποκομίσουν ψηφοθηρικά κομματικά οφέλη... Στόχος της Τουρκίας είναι να εισάγει τουρκόφρονες μουσουλμάνους της Θράκης στα ελληνικά κόμματα και στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου την επόμενη (κυριολεκτικά) ημέρα, να ανεξαρτητοποιηθούν και να "κάνουν παιχνίδι" ως "ανεξάρτητοι" με την ό,ποια κυβέρνηση, προωθώντας ξεκάθαρα τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Αυτό θα γίνει ημι-επίσημα υπό την "πολιτική ομπρέλα" του DEB... Ο πραγματικός εφιάλτης θα ξεκινήσει, λοιπόν, με δεδομένο πως και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές - βουλευτικές εκλογές, θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας και θα έχει απόλυτη ανάγκη ακόμη και 3-4 ψήφων, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει. Αλλά, ελληνική κυβέρνηση υπό καθεστώς εκβιασμών της Άγκυρας, με ταυτόχρονους εκβιασμούς από ΔΝΤ, τρόικα και ΗΠΑ, προφανώς θα λειτουργεί προς την κατεύθυνση ικανοποίησης της προσωπικής πολιτικής ματαιοδοξίας των κυβερνώντων και επί της ουσίας προς την κατεύθυνση υλοποίησης οποιουδήποτε εκβιασμού, από οποιαδήποτε πλευρά... Ακόμη και από 3-4 τουρκόφρονες βουλευτές... Η λύση ή αν προτιμάτε, η αποφυγή μίας τέτοιας εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουμε την παρατράγουδα της Βουλγαρίας, είναι γνωστή σε όλους. Πόσο δύσκολο όμως είναι να αντισταθούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα στην ψηφοθηρική τους εξάρτηση; Πόσο δύσκολο θα είναι να μην δεχτούν να συνεργαστούν με πράκτορες της Τουρκίας, οι οποίοι ονειρεύονται και στοχεύουν σε μία "Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη";

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]