Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαπάλη στη ΔΗΜΑΡ αν θα «κολλήσει» με ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής θα επηρεάσει τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για ένα κόμμα που απειλείται εμφανώς με κοινοβουλευτική εξαφάνιση και διάλυση όσο αυτές τις μέρες για τη ΔΗΜΑΡ. Το αβυσσαλέο ποσοστό του 1,2% που πήρε στις ευρωεκλογές προ δεκαημέρου εκτόξευσε ξαφνικά τη ΔΗΜΑΡ στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της πολιτικής ζωής της χώρας! Τα ίδια τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ συγκρούονται ιδεολογικά και πολιτικά γύρω από το αν πρέπει να προσκολληθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτιμά η πλειοψηφία, ή στο ΠΑΣΟΚ, όπως επιθυμεί η μειοψηφία. Αυτό μόνο έμμεσα ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θεωρούν οριστικά τελειωμένη τη ΔΗΜΑΡ ως αυτοτελές κόμμα και δεδομένη τη διάλυσή της.

Το μόνο που στην πραγματικότητα τους ενδιαφέρει, και το οποίο φυσικά δεν μπορούν να ομολογήσουν ανοιχτά, είναι άλλο. Μέχρι να γίνουν όμως βουλευτικές εκλογές, οπότε και θα οριστικοποιηθεί η κοινοβουλευτική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, είναι πλέον πιθανότατο να μεσολαβήσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, στην οποία η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να έχει 14 βουλευτές στο δυναμικό της από τους 17 που είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. Τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση εκλογής προέδρου; Είναι προφανές ότι αν αύριο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός τους προσανατολίσει τη ΔΗΜΑΡ στην κατεύθυνση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση 4-5 βουλευτές με επικεφαλής τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Βασίλη Οικονόμου, θα αρνηθεί να ψηφίσει το πρόσωπο που θα υποδείξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν όμως επικρατήσει η γραμμή Λυκούδη, σίγουρα οι μισοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης, οπότε πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τώρα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις επιθυμίες της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσουν την τετραετία έως το 2016! Μέχρι δηλαδή να γίνουν βουλευτικές εκλογές και να επιβεβαιωθεί με επίσημο τρόπο η διάλυση της ΔΗΜΑΡ, οι νυν βουλευτές της, αυτοί που είναι εν ενεργεία τώρα, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά ή μεγάλη προσφορά στον τόπο! Υπ' αυτό λοιπόν το πρίσμα, η αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ προκαλεί όντως ζωηρότατο πολιτικό ενδιαφέρον. Η έκβαση της συνεδρίασης αυτής θα επηρεάσει σοβαρά τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς πάντως να διασφαλίζεται η αποτυχία εκλογής Προέδρου και η προσφυγή στις βουλευτικές κάλπες, αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει αύριο να προσανατολιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς τότε σίγουρα το έργο της κυβέρνησης καθίσταται πιο δύσκολο και τα πάντα θα κριθούν από το πόσους βουλευτές των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου θα κατορθώσει να δελεάσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση - από τους 13 που του έχουν απομείνει έναντι των 20 που είχε εκλέξει αρχικά τον Ιούνιο του 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει 125 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 27, άρα τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν 152 βουλευτές. Στη Βουλή τώρα υπάρχουν 22 ανεξάρτητοι βουλευτές - συν τους 14 της ΔΗΜΑΡ, συν τους 13 των ΑΝΕΛ μας κάνουν συνολικά 49. Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν, λοιπόν από αυτούς τους 49 κατορθώνει η κυβέρνηση να πάρει 28 και δεν έχει καμιά απώλεια από τους 152 δικούς της βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος βγάζουν δικό τους πρόεδρο και μένουν στην εξουσία έως τον Ιούνιο του 2016 - εκτός αν πλέον οι ίδιοι κρίνουν κάποια στιγμή ότι τους συμφέρει να κάνουν πρόωρες εκλογές.

Ολα αυτά θα κριθούν σε μερικούς μήνες. Η ουσία είναι ότι με την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θα πάρουμε μια πρόγευση των πολιτικών εξελίξεων που κυοφορούνται μετά τα καταλυτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όντως υπέστησαν ήττες με σοβαρότατες απώλειες ποσοστών που έφεραν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική στασιμότητά του. Οι καταλυτικές ήττες όμως της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ έστρεψαν τις πολιτικές εξελίξεις προς άλλες κατευθύνσεις από εκείνες που διαγράφονταν πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]