Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ομάδα των G7: «Η Δύση θα αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Βρετανία ετοιμάζει νέα ενεργειακά σχέδια για να «εξουδετερώσει» τις απειλές του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την χρήση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ως «όπλου» εναντίον της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Τον επόμενο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, εάν η Ρωσία τον επόμενο χειμώνα περιορίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην χώρα αυτή.

Παράλληλα η εφημερίδα τονίζει, ότι το Λονδίνο θα αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα έχει ως στόχο την κατάργηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προσπαθώντας να «κάψει αυτό το χαρτί» του Κρεμλίνου, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ενεργειακή ασφάλεια από άλλες πηγές.

Η Ρωσία παρέχει το 30 % του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη και το 50% τουλάχιστον στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με προτάσεις και σχέδια των χωρών της G7, προβλέπεται η κατασκευή νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τους περιορισμούς σχετικά με την παράδοση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη θα επενδύσει μέσω νέων οικονομικών πλάνων, σε νέους αγωγούς για την άντληση φυσικού αερίου από τη Δύση στην Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας από την Αφρική.

Η Ιαπωνία, η οποία σταμάτησε την επανέναρξη ικανού αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων αγοραστών υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, αποτελώντας παράλληλα βαρόμετρο που ωθεί τις τιμές διεθνώς να αυξάνονται συνεχώς.

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 διαθέτουν την απαραίτητη «ομοφωνία» σχετικά με το θέμα αυτό».

Οι χώρες της G7 εξέδωσαν και σχετικό ανακοινωθέν που αναφέρει ότι: «Απαιτείται η καθοιονδήποτε τρόπο διαφοροποίηση των πηγών υδρογονανθράκων με όποιο τρόπο απαιτηθεί. Καμία χώρα δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν μόνο προμηθευτή. Καθώς επίσης η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης ή απειλής για την διεθνή ασφάλεια». Νομίζουμε ότι η ανακοίνωση τα λέει όλα σχετικά με τα σχέδια απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενεργείας και την σημασία του γεωπολιτικού παιχνιδιού που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Ουκρανία.

Ο βρετανός υπουργός ενέργειας Ed Davey, δήλωσε:
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πίεσης και ελέγχου πάνω από την Ουκρανία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, στην περίπτωση που η Ρωσία απειλήσει την διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Αυτό θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της G7 τον επόμενο μήνα».
Η Μόσχα θέλοντας να παρακάμψει τελείως την Ουκρανία, ώστε να έχει απευθείας πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αερίου, έχει κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream και προτίθεται να πολλά ακόμα για τον αγωγό South Stream. Σε συνδυασμό με την ενεργειακή συμφωνία με την Κίνα και την Ινδία, το Κρεμλίνο στράφηκε ήδη σε εναλλακτικές αγορές θέλοντας να περιορίσει την ζημιά από την στάση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

Επίσης η Ρωσία από την άλλη πλευρά δεν θέλει να αφήσει την Ευρώπη στο ΝΑΤΟ, θέλοντας και η ίδια να δημιουργήσει την δική της «αυλή» για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους.

Η σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή της Ουκρανίας, παρόλα αυτά θα έχει ως έπαθλο την ενεργειακή τροφοδοσία της γηραιάς ηπείρου, με τεράστια οικονομικά οφέλη για τον νικητή.

Σχόλιο ιστολογίου: Εάν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση των G7, τότε γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: 
Πως και από που θα εξασφαλίσει η Ευρώπη την ενεργειακή της επάρκεια; 
Όντας απίθανο να επιστρέψει την πυρηνική ενέργεια, τότε από που θα αντλήσει τους απαραίτητους ενεργειακούς πόρους; 
Στο σημείο αυτό, όλα δείχνουν την Βόρειο Αφρική (Λιβύη) και Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ. Και όμως, παρά τις συγκεκριμένες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις, παρά δηλαδή το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος τοποθετούνται και επίσημα στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της επόμενης ημέρας, οι δυο χώρες επιμένουν να αποδέχονται να βρίσκονται κάτω από μνημόνια, αντί να απαιτήσουν την άμεση κατάργησή τους. Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών φέρουν τεράστια ευθύνη όχι μόνο για όσα συνέβησαν, αλλά και για όσα επιτρέπουν να συμβούν σε Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας της μη αποφασιστικότητάς τους να υπερασπιστούν τις χώρες τους, τις οποίες υποτίθεται πως ορκίστηκαν να προασπίζονται...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. 1. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
    2. ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ. ΟΤΑΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Χ Ω Ρ Α ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΑ Τ Ο Π Ο Σ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.
    ΑΠΟ Π Ο Λ Ι Τ Η Σ ΕΓΙΝΑ Κ Α Τ Α Ν Α Λ Ω Τ Η Σ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΥ ΥΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΡΥΦΗΛΟΣ(που του αρέσουν οι υλικές απολαύσεις, που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη καλοπέραση, που δεν έχει σκληραγωγηθεί, που έχει συνηθίσει να ζει με ανέσεις (για πρόσ.).
    ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ(δημογραφικό πρόβλημα) ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΑ(αποχαυνωση) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ.
    ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
    ΕΤΣΙ ΝΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ. ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΙΣ ΕΙΔΑΜΕ.(βλ. Καρμανλης και South Stream) ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ(I,II..).

    ΚΑΛΟ Ε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υποτιθετε εσεις παρακολουθητε τα παντα.Μεσα στο πασχα,βγηκε ο Ο ΜΠΑΜΙΑΣ και ειπε ''ειμαστε ετοιμοι ανα πασα στιγμη να καλυψουμε τις ενεργειακες ανάγκες τις ευρωπης κτλ''
    ορθως λοιπον τα οσα αναφέρονται στο αρθρο.
    νομιζω ο πουτιν είναι ετοιμος να δαγκωση το δολωμα{ουκρανια}για να εχουν μουτρα οι δυτικοι να τον τιμωρισουν δινοντας τα φραγκα στα φιλαράκια τους αμερικανους για αεριο.
    απλα πραγματα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και συ λες δηλαδη οτι οι σύμβουλοι του Πούτιν δεν το σκέφτηκαν ;
      Ειναι πιο περίπλοκα τα προσχεδιασμενα και καλα μελετημένα .....δρώμενα .
      Την πείνα που εξαπλώνεται σαν πανούκλα πάνω μας την βλέπεις ;
      Και ασε τα αλλα . Όλοι τους δουλεύουν το σχέδιο του Θεού .

      Διαγραφή
  4. Μ αρεσει που ολοι προσπαθουμε να προβλεψουμε με τις δικες μας ατελεις δυναμεις. Αφου μας τα εχουν δωσει ετοιμα, μασημενα ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος και οι συγχρονοι γερονταδες. Παμε ολοταχως για πολεμο και αλλαγη του χαρτη. Καλο θα ειναι να προετοιμαστουμε υλικα και ψυχικα γιατι η χωρα θα μπει σε μεγαλη περιπετεια. Η πολιτειακη ανωμαλια που προεβλεψε ο γ. Ιωσηφ ο Βατοπαιδινος ειναι επι θυραις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]