Οι υπουργοί άμυνας Ρωσίας και Ιράν ανακοίνωσαν «νέο επίπεδο» των αμυντικών τους σχέσεων
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
«Η Ρωσία και το Ιράν θα αναπτύξουν την στρατιωτική και αμυντικο-τεχνική συνεργασία τους, σε ένα πιο «αναβαθμισμένο επίπεδο», δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στον κόσμο», σε αυτό συμφώνησαν την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο ιρανός ομόλογος του Hossein dehgan.
«Αυτή η συνεργασία αυτή οδηγεί σε ένα νέο επίπεδο πιο αναβαθμισμένο», δήλωσε ο ιρανός ΥΠΑΜ κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια στη Μόσχα.
Οι δύο Υπουργοί καταδίκασαν την πολιτική που ακολουθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στην Ουκρανία, και συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους, σε ακόμη πιο στενό επίπεδο. Η επίτευξη κατά την διάρκεια της συνάντησης, οποιοσδήποτε συγκεκριμένης αμυντικής συμφωνίας, «δεν ανακοινώθηκε» από κανέναν από τους δύο αξιωματούχους.
Αλλά, όπως ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ο γνωστός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Igor Korotchenko, το Ιράν θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός στρατιωτικός συνεργάτης της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση των ολοένα επιδεινούμενων σχέσεων με τη Δύση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Korochenko, είναι λογικό να «έρθει στην επιφάνεια» η εφαρμογή της ήδη υπογραφείσας αμυντικής σύμβασης για την προμήθεια του Ιράν, με αντιπυραυλικά συστήματα S-300.
Σύμφωνα με την αμυντική σύμβαση του 2007, το Ιράν θα έπρεπε να είχε προμηθευτεί με πέντε πλήρεις συστοιχίες πυραύλων S-300 (διαμόρφωση PMU-1), με κόστος περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Τρία χρόνια αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με το Ιράν, στο οποίο επέβαλε οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης χρήσης σύγχρονων όπλων.
Ως αποτέλεσμα της ακυρωθείσας ρωσο-ιρανικής αμυντικής σύμβασης, το Ιράν κατέθεσε αγωγή κατά της «Rosoboronexport» σε διεθνές δικαστήριο στη Γενεύη, απαιτώντας 4 δις δολάρια. Η Ρωσία προσφέρθηκε να παραδώσει αντιαεροπορικά συστήματα SAM «Tor M1E», πράγμα που δεν δέχθηκε με τίποτα το Ιράν.
Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και των δυτικών αντιδράσεων, η Ρωσία επιβεβαιώνει, αυτό το χρονικό διάστημα τους «συνεργάτες και φίλους της», σε μια προσπάθεια οριοθέτησης ενός αντίπαλου δέους στην δύση. Έτσι μετά την ενεργοποίηση της ευρασιατικής ενώσεως, με την δημιουργία το ταχύτερο δυνατό, «στρατιωτικού βραχίονα», τώρα πιθανόν «έχει στα σκαριά» την προμήθεια του Ιράν με πυραύλους S-300 PMU–1, γεγονός που θα ανησυχήσει έντονα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η ρωσική διπλωματία έχει επιλέξει να παίξει από εδώ και πέρα «μπόμπα –χαρακίρι», θέλοντας προφανώς στο τέλος να δώσει τα «ρέστα της».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...