«Πούλησε» ο Πούτιν τα 8 εκατ. Ρώσους της Αν. Ουκρανίας;
Αναγκαία η αναμονή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 25 Μαΐου πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θα θέσουμε το ερώτημα ωμά: η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καλέσει τους Ρώσους και τους ρωσόφρονες της Ουκρανίας να ακυρώσουν -και πιθανότατα να ματαιώσουν αμετάκλητα- το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης των εδαφών τους από την ακροδεξιά κυβέρνηση των πραξικοπηματιών του Κιέβου, τι σημαίνει;
Σημαίνει μήπως ότι κάτω από το βάρος των διεθνών πιέσεων ο Πούτιν λύγισε και αποφάσισε ή υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει στα νύχια των φιλοναζιστών τα περίπου οκτώ εκατομμύρια Ρώσους που κατοικούν στην Ανατολική Ουκρανία;
Η εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Κρεμλίνου στο όποιο αποτέλεσμα υπάρξει, πριν διαμορφώσουμε άποψη για το αν όντως ο Πούτιν εγκατέλειψε τους Ρώσους της Ουκρανίας ή όχι. Θα εξηγήσουμε αμέσως τι ακριβώς εννοούμε.
Γράφαμε προσφάτως ότι ο Πούτιν έχει την ανομολόγητη άποψη πως η Μόσχα και το Βερολίνο μπορούν να διαμοιράσουν την Ουκρανία. Τα εδάφη που κατοικούν οι Ρώσοι να προσαρτηθούν ουσιαστικά στη Ρωσία - κάτι που θα γινόταν αμέσως σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία ή που μπορεί να γίνει συγκαλυμμένα και σταδιακά σε περίπτωση «ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας. Η δυνατότητα αυτή τινάχθηκε στον αέρα από τη στιγμή που οι Αμερικανοί πήραν υπό τον έλεγχό τους τους ακροδεξιούς πραξικοπηματίες, εκτοπίζοντας εντελώς τους Γερμανούς.
Ενδέχεται οι Γερμανοί να νομίζουν ότι μπορούν να ξαναπάρουν αυτοί τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας μέσω των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες, υποσχόμενοι στον Πούτιν ότι θα λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά μέσω της «ομοσπονδιοποίησης» της χώρας, με τις ανατολικές περιοχές ουσιαστικά να αυτονομούνται. Δύο εβδομάδες δεν είναι πολύς χρόνος, αν στο διάστημα αυτό κρίνεται η δυνατότητα αποφυγής της χρήσης στρατιωτικής βίας για να προστατευθούν οι Ρώσοι της Ουκρανίας. Δεν αποκλείεται και οι πληροφορίες των ρωσικών υπηρεσιών να ενισχύουν την πιθανότητα γερμανικής νίκης. Θα δούμε τι θα δείξει το αποτέλεσμα. Γιατί αν στις προεδρικές εκλογές επικρατήσει ο άνθρωπος των Αμερικανών, η Μόσχα θα έχει υποστεί σοβαρότατη ήττα με βαρύτατες συνέπειες.
Είναι εντελώς άλλο πράγμα μια κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων μέσα σε μια διαλυμένη Ουκρανία που στην κυβέρνησή της έχει ακροδεξιούς πραξικοπηματίες, με στόχο την προστασία του ρωσικού πληθυσμού ως πρόσχημα από τους φιλοναζιστές, και άλλο η εισβολή των Ρώσων εναντίον ενός μόλις εκλεγέντος Ουκρανού προέδρου, ηγέτη απολύτως νόμιμης κυβέρνησης.
Η ρωσική ηγεσία φυσικά έχει απείρως μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των πραγμάτων από εμάς και η στάση της σίγουρα λαμβάνει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα και παραμέτρους που εμείς αγνοούμε. Αυτό όμως δεν δίνει απάντηση αυτήν τη στιγμή στο ερώτημα αν η συνισταμένη όλων αυτών των παραγόντων οδηγεί τον Πούτιν στο να εγκαταλείψει ή όχι τους Ρώσους της Ουκρανίας και τα εδάφη τους. Ομολογούμε πάντως ότι μας εντυπωσίασε βαθύτατα ο χαρακτηρισμός εκ μέρους του Πούτιν των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Οι Ρώσοι δεν έχουν καμία λατρεία προς τους θεσμούς και τις διαδικασίες, αν δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το... αποτέλεσμα! Επειδή όμως η Μόσχα γενικά τα έχει κάνει μαντάρα εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από δεκαετία, με τον χειρισμό της κατάστασης στην Ουκρανία, περιμένουμε να διαμορφώσουμε δική μας άποψη για το τι εννοεί ο Ρώσος πρόεδρος με το «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», υποκρινόμενος ότι ξεχνάει πως ο «φιλορώσος» πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανατράπηκε πραξικοπηματικά.
Ο Γιανουκόβιτς αποδείχθηκε φυσικά παντελώς ανίκανο ανθρωπάκι που την «κοπάνησε» μόλις είδε τα δύσκολα, έχοντας προσπαθήσει προηγουμένως να εκβιάσει τον... Πούτιν!
Για να δούμε όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα έσχατης εσωτερικής πόλωσης στην Ουκρανία, κυριολεκτικά στα όρια του εμφυλίου πολέμου, ποιος τελικά θα βγει πρόεδρος και τι έχει κατά νου ο Πούτιν. Σε δύο μόλις εβδομάδες θα έχουμε την απάντηση, στο πρώτο τουλάχιστον ερώτημα...
Πηγή "Έθνος"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Αν είσασταν εσείς αρχηγός κράτους στην ίδια περίπτωση, τι θα απαντούσατε στη μητέρα του Ρώσου στρατιώτη που σκοτώθηκε, αν σας έλεγε: "Γιατί δεν περίμενες; Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακύρωνε την εισβολή, το παιδί μου θα ζούσε."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω με τον ανωτερω σχολιαστη, η γνωμη μου ειναι οτι ο Πουτιν χειριζεται μεθοδικα & με τακτικη την ολη κατασταση, προς ωφελος των εθνικων του συμφεροντων & του Ρωσικου λαου, αλλα παραλληλα μενοντας & καλυμμενος στα πλαισια του Διεθνους Δικαιου. Εαν τελικα αποφασισει λογω των συνθηκων να εισβαλλει οποιαδηποτε στιγμη, θα πρεπει να εχει επισημη δικαιολογια αποδεκτη απο την διεθνη κοινοτητα, οπως εκανε και στο θεμα της Κριμαιας. Ειναι ΗΓΕΤΗΣ που σκεπτεται, κρινει, σταθμιζει, αποφασιζει με ψυχραιμια, τακτικη & στρατηγικη. Τον σεβομαι & θαυμαζω απεριοριστα. Μακαρι να υπαρξει ενας τετοιος ηγετης και για την ταλαιπωρη προδομενη Ελλαδα μας!!! Κωνσταντινε, ευχαριστω για την φιλοξενια στον χωρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήEMEIS EDO STIN ELLADA IMETHA OPOS LEME I KAMILA DEN KITA TIN KAMBOURATIS PARAKITA TIN KAMBOURA TOUPAIDIOUTIS KAI GELA . EMEIS EHOUME KATANTISI TO PERIGELO TOUKOSMOU KAI KITAME TIS KINISIS TON ALLON EHOUME AFISI TIN PATRIDAMAS NAKATRAKILA KATHIMERINA STON VOURKO GIATA SINFERONTA ORISMENON KRATOS ERMEO MIAS ALITIAS OPOU KATASTREFI KATHIMERINA ZOES KAI PERIOUSIES SINPOLITOMAS STOTELOS THAFAME TAMOUTRAMAS OPOS KAISTON ENFILIO POLEMO EISOS NAEINAI KAI IMONADIKI EUHERIA GIATIN EPANAFORA TIS PRAGMATIKIS DIMOKRATIAS KAI EPITELOUS ENA TELOS SEAUTA TA APANTHROPA TERATA POU APOKALOUNTE ANTIEXOUSIASTES TOUKOLOU
ΑπάντησηΔιαγραφή