Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια με το Σύνταγμα

Γράφει ο Χιώτης Βασίλης

Το παιχνίδι με την Συνταγματική Αναθεώρηση που ξεκίνησε χθες η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
Διότι αν η απόπειρα τροποποίησης του Συντάγματος αποτύχει, όπως απέτυχε η προηγούμενη το 2008, θα χαθούν άλλα έξι χρόνια για να θεσπιστούν διατάξεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεσπιστεί.

Αν η Συνταγματική Αναθεώρηση που ξεκινά αποτύχει, για άλλα έξι χρόνια δεν θα αλλάξει τίποτα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας. Δεν θα αλλάξει τίποτα στην διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Δεν θα θεσπιστεί Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά ούτε και πάγιο εκλογικό σύστημα.

Μια σειρά από διατάξεις που θα εκσυγχρονίσουν το πολίτευμά μας, αλλά και την σχεδόν ανύπαρκτη κρατική μηχανή μας, θα μείνουν άλλα έξι χρόνια στο συρτάρι, επειδή τα κόμματα δεν χειρίζονται την Συνταγματική Αναθεώρηση με την δέουσα σοβαρότητα.

Διότι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος είναι πολύ συγκεκριμένη. Και θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν φαίνεται να υπάρχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Προβλέπει πρώτα από όλα, ότι για να συμφωνηθούν οι προς αναθεώρηση διατάξεις που θα προωθηθούν στην επόμενη Βουλή, απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι και τουλάχιστον 180 από την επόμενη Βουλή.
Ακόμη λοιπόν κι αν ξεκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση, πως ακριβώς θα βρεθούν οι 151 θετικές ψήφοι;

Εδώ δεν μπορούν να συμφωνήσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τους πάγκους στις λαϊκές αγορές. Και θα συμφωνήσουν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Μήπως δεν θυμόμαστε τι συνέβη το 2008 όταν την τροποποίηση του άρθρου 16 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την τορπίλισε το ΠΑΣΟΚ, με εισηγητή τον κ. Βενιζέλο ενώ είχε συμφωνήσει στην αρχική φάση;

Η μήπως έχει αυταπάτες η κυβέρνηση, ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με άλλα κόμματα, όταν δεν υπάρχει πια στην Βουλή σύγκλιση, ούτε για τα αυτονόητα;
Ξεκινά λοιπόν μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κι επειδή είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, όποιος ανακινεί τέτοιο ζήτημα τώρα, προφανώς το κάνει για άλλους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε... ​


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΟΥΔΕΜΙΑ σημασία εχει αν πετύχουν η αποτύχουν .
    Ολα απο την αρχη , όταν αυτοι όλοι οι Θεομπαιχτες και τα δισ εγγόνια τους θα απαγορευτούν απο κάθε δημόσια παρουσία .
    Ολα οσα έχουν υπογράψει και ψηφίσει ειναι παράνομα και αντεθνικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]