Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Στρατός της Μολδαβίας τέθηκε σε κατάσταση «υψηλής επιφυλακής»Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Μολδαβίας Valery Troenko, ο στρατός της Μολδαβίας τέθηκε σε κατάσταση « υψηλής επιφυλακής», με γνώμονα τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία και την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. «Θα μπορούσε να υπάρξει πρόκληση, έτσι οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα γι 'αυτούς», είπε ο ίδιος. Η δήλωση αυτή την πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας Valery Troenko, μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Troenko, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μία τεταμένη κατάσταση στην περιοχή!

Σε μια συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας αναλύθηκαν οι δυσκολίες, που οι αρχές της Μολδαβίας ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, εν αναμονή της υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΕ, και να είμαστε έτοιμοι για διάφορες προκλήσεις που μας περιμένουν σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Τιμόφτι. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μολδαβίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρξει περαιτέρω επέκταση των έκτακτων γεγονότων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πρόσφατα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέδωσε απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με τη Μολδαβία και την Γεωργία, το αργότερο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Σχόλιο: Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κατά την προσωπική άποψη μου «διάλεξε στρατόπεδο» όσο αφορά τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Η κρίση στην Ουκρανία εντείνει την πόλωση στις χώρες της περιφέρειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που αναζητούν στενότερες σχέσεις ή με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ή με τη Ρωσία. Οι κινήσεις αυτές αφορούν την Αρμενία, Γεωργία και Μολδαβία. Τα όρια αντίδρασης της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, είναι «πολύ λεπτά» και εγκυμονούν κινδύνους που θα φτάσουν έως τα ελληνικά σύνορα.
Η Γεωργία και η Μολδαβία διάλεξαν στρατόπεδο για το δικό τους συμφέρον, με την ένταξη τους στην ΕΕ και αργότερα στο ΝΑΤΟ. Ή Αρμενία από την άλλη δηλώνει πως θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Αρμενία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το θέμα είναι τι θα πράξει η Ρωσία για την ρωσική μειονότητα που υπάρχει στην Μολδαβία, μια χώρα με αρκετά μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Καθώς διαφαίνεται υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσία και Δύσης στην περιοχή.
«Δεν ξέρω, αλλά προβλέπεται να πέσει «πολύ ξύλο», που λέγαμε και πιτσιρικάδες».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]