Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με μοχλό πίεσης το πετρέλαιο, οι Κούρδοι ζητούν αυτονομία

Νέα μεγάλα προβλήματα για τον Ερντογάν
Ορατή η απειλή για την γεωγραφική ακεραιότητα της Τουρκίας

Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης

Έμμεση πρόταση αυτονομίας με τη δημιουργία καντονιών κάνουν οι Κούρδοι της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, σε μία εποχή που η κυβέρνηση της Άγκυρας αναζητεί συμμάχους και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα ανοίγματα προς την κουρδική κοινότητα.

Η νέα δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Γκιουλντέν Κισάνακ, η οποία εξελέγη με τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) με ποσοστό 55% στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δήλωσε πως οι Κούρδοι είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία». Η δήμαρχος συνοδεύει τις βλέψεις για αυτονομία με την συμμετοχή στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής. «Αναζητούμε πόσες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει το μερίδιό της από τις τοπικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές», δήλωσε η Κισάνακ στο Al Jazeera Turk.

Δημιουργία καντονιών
Σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ, «από το 2007 το BDP έχει καταρτίσει σχέδιο για δημοκρατική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία καντονιών». Η αντίδραση στις δηλώσεις της Κισάνακ ήρθε από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία είναι ενιαία με το φυσικό πλούτο της. Δεν μπορεί να υπάρχουν η Δύση και η Ανατολή. Ό,τι κερδίζουμε το βάζουμε σε κοινό λογαριασμό και το μοιραζόμαστε». Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε πως «τα έσοδα της Τουρκίας είναι ενιαία, όπως τα τουριστικά έσοδα στην Αττάλεια, τα εμπορικά στον Μαρμαρά… Δεν πρέπει να στέλνουμε περίεργα μηνύματα».

Ο πραγματικός στόχος των Κούρδων δεν είναι τα έσοδα από το πετρέλαιο της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλές πετρελαιοπηγές στην περιοχή. Η Τουρκία καλύπτει το 12% των αναγκών της από τις πετρελαιοπηγές της νοτιο-ανατολικής επαρχίας. Ουσιαστικά, οι Κούρδοι με τις δηλώσεις της Κισάνακ συνηθίζουν την τουρκική κοινή γνώμη στην ιδέα της αυτόνομης διοίκησης των περιοχών που στην πλειονότητά τους κατοικούνται από Κούρδους.

Επιχείρηση προσέγγισης
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Μαρτίου το κουρδικό κόμμα BDP κέρδισε δήμους 11 πόλεων της Ανατολικής και Νοτιο-ανατολικής Τουρκίας, με ποσοστά που κυμαίνονταν από 55% έως και 85%! Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως ο Ερντογάν ενδέχεται να επιχειρήσει να προσεγγίσει τους Κούρδους του BDP προκειμένου να τον υποστηρίξουν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Αύγουστο.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έλαβε το 45% των ψήφων στην επικράτεια και αν οι Κούρδοι, τα ποσοστά των οποίων αγγίζουν το 6,5%, στηρίξουν την υποψηφιότητα Ερντογάν, τότε ο πρωθυπουργός θα μπορεί να γίνει πρόεδρος από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ερώτημα παραμένει το αντάλλαγμα που θα δώσει ή τουλάχιστον θα υποσχεθεί στους Κούρδους. Μέχρι τον προσεχή Αύγουστο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο Κουρδικό, που πιθανότατα θα έχουν άμεση σχέση με τις προεδρικές εκλογές και τα σχέδια του Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας.

Φόβοι για ντεφάκτο δημιουργία Κουρδικού κράτους
Στην Άγκυρα επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη δράση των Κούρδων και όχι μόνο εντός του τουρκικού εδάφους. Το βόρειο Ιράκ είναι αυτόνομη περιοχή και οι Κούρδοι έχουν δική τους διοίκηση, απολαμβάνοντας τα έσοδα από τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, γεγονός που έχει οδηγήσει την περιοχή σε ραγδαία ανάπτυξη.

Παράλληλα, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, οι Κούρδοι έχουν κηρύξει την ίδρυση προσωρινού Κοινοβουλίου και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανακήρυξη της αυτονομίας τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απειλήσει πως θα λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται σε περίπτωση που οι Κούρδοι κηρύξουν την αυτονομία τους. Η Άγκυρα φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου η δημιουργία τριών αυτόνομων περιοχών στο Ιράκ, στη Συρία και την Τουρκία, που de facto θα οδηγήσει στη δημιουργία του Κουρδιστάν. Από την άλλη, οι Κούρδοι θεωρούν πως έχουν μία «μητέρα πατρίδα», η οποία είναι η αυτόνομη περιοχή στο Βόρειο Ιράκ.

Το τουρκικό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από την αρχή των διαπραγματεύσεων με το φυσικό ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είχε προειδοποιήσει τους τούρκους ψηφοφόρους πως ο Ερντογάν για ψηφοθηρικούς λόγους προσπαθεί να προσεγγίσει τους Κούρδους και να διαπραγματευτεί με το ΡΚΚ. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ και τον Οτζαλάν να έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, εντούτοις συνεχίζεται η εκεχειρία που έχει κηρυχθεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται επίσης η ίδρυση Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών από την Ανατολική και Νοτιο-ανατολική Τουρκία. Οι ιδρυτές του κατέθεσαν στη Νομαρχία του Ντιγιαρμπακίρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών του Κουρδιστάν…

Πηγή «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]