Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία ανησυχεί ότι το Καζακστάν θα αποτελέσει μια «νέα» Ουκρανία

Από τα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν άρχισε την ανάπτυξη των πυραύλων «Iskander-Μ»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Στοιχεία των πυραυλικών συστημάτων «Iskander-Μ» ξεκίνησαν να τοποθετούνται στα σύνορα Ρωσίας- Καζακστάν, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους, μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν έχει συμφωνηθεί μέσω διμερούς συμφωνίας, η κοινή δράση σε περίπτωση «κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στην χώρα».

Λέγεται ότι το Καζακστάν θεωρείται το επόμενο «ουκρανικό Μαϊντάν». Αλλά στην περίπτωση του Καζακστάν και σε παρόμοια περίπτωση, ρωσικές ειδικές δυνάμεις θα εισέλθουν τάχιστα στο έδαφός του, για την προστασία της νυν κυβερνήσεως. Η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων «Iskander» πραγματοποιείται εκατό χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα με το Καζακστάν, στην περιοχή του Όρενμπουργκ, με την προοπτική να προστατεύσει το Καζακστάν από ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το σενάριο αυτό έχει να κάνει με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της βορειοατλαντικής συμμαχίας, ενδέχεται ισλαμιστές αντάρτες να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας με σκοπό να δημιουργήσουν χάος. Η όλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ, θα διέλθει από την αεροπορική βάση Manas στην Κιργιζία και την Αεροπορική Βάση Aktau στο Καζακστάν. Κατά την διαδικασία αυτή, ένας τεράστιος όγκος νατοϊκών στρατευμάτων θα μετακινηθεί στην περιοχή αυτή, γεγονός που έχει βάλει σε «εγρήγορση» το Κρεμλίνο, που φοβούνται αμερικανικό « δάκτυλο».

Αλλά τοποθέτηση των πυραύλων «Iskander» ενδέχεται να αποτελέσει και έναν μοχλό πίεσης από τη Μόσχα, προς την Αστάνα και το Πεκίνο. Το γεγονός αυτό ενισχύεται διότι, κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Κριμαία, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση του Προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping, με άγνωστη ατζέντα.

Μετά από αυτήν την συνάντηση, στις 2 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν δήλωσε ενεργός υποστηρικτής της οικονομικής συμμαχίας με την Κίνα. Καθώς διαφαίνεται λοιπόν στο ορίζοντα τα συμφέροντα στην περιοχή αυτή είναι τεράστια.

Σχόλιο: Οι πύραυλοι αυτοί σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κριθεί απαραίτητο δύνανται να μετακινηθούν ταχύτατα μέσα στο έδαφος του Καζακστάν, γεγονός το οποίο προβλέπεται από τον CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που απαρτίζεται από την Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, και Ουζμπεκιστάν) και της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αρκετοί ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν την γνώμη τους σχετικά με τις πιθανές αιτίες αυτής της κίνησης του Κρεμλίνου.
Εν τω μεταξύ, Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι αυτοί θα προστατεύσουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από πιθανές απειλές που προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή.
Πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δεν διαθέτει τον επαρκή έλεγχο της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αναζωπύρωσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Υπάρχει πιθανότητα επίσης οι εξελίξεις αυτές να επεκταθούν και στις γειτονικές περιοχές, ιδίως στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν ωφελεί και τις δύο χώρες και οι παρουσία των Iskander μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας αυτής.
Η 92η ρωσική ταξιαρχία πυραύλων Iskander - Μ, θα τοποθετηθεί 100χλμ από τα σύνορα του Καζακστάν και στις αρχές του επόμενου έτους, διαθέτοντας ένα λειτουργικό εύρος στόχων 500 χιλιομέτρων, το οποίο θα μπορεί να αυξηθεί στα 2.000 χιλιόμετρα από τη χρήση των πυραύλων cruise P - 500. Αυτό σημαίνει ότι με τα πυραυλικά συστήματα αναπτυγμένα στα σύνορα του Καζακστάν, ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να στοχεύσει όλα τα νότια και ανατολικά σύνορα του Καζακστάν.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]