Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ουκρανική κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, ανοίγουν τον «Ασκό του Αιόλου» στην ευρύτερη γεωπολιτική σκηνή, η οποία πλέον βρίσκεται στην απαρχή μίας σειράς αλλαγής γεωγραφικών συνόρων και ταυτόχρονου επανασχεδιασμού του παγκόσμιου χάρτη.

Η Ελλάδα, είναι μία χώρα που αποτελεί μέρος των επικείμενων και επιταχυνόμενων αλλαγών, νιώθει την «ανάσα» του «θηρίου» να την απειλεί οικονομικά, αλλά επί της ουσίας –και με αισθητά μειωμένη την εθνική της κυριαρχία λόγω των μνημονίων- γεωπολιτικά, αφού η ανάγκη εξεύρεσης και εξασφάλισης ενεργειακών πόρων για την Γερμανία γίνεται πεδίο υψηλής κερδοφορίας για τις πολυεθνικές (κυρίως αμερικανικές) ενεργειακές εταιρείες, που με την «βοήθεια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έχουν κατορθώσει να είναι οι –σχεδόν- μοναδικοί «παίκτες» στην εξόρυξη και εκμετάλλευση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.
Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις για την Ελληνική ΑΟΖ έχουν παγώσει (αν και επί της ουσίας δεν ξεκίνησαν ποτέ), με αποτέλεσμα η χώρα να αναμένει τις ό,ποιες εξελίξεις για την περαιτέρω συνέχιση των συνομιλιών, όποτε και με ό,ποιες συνθήκες αυτές επαναληφθούν.

Η «απειλή» για την Ελλάδα (η οποία ζει την δική της «άνοιξη» αλλά σε οικονομική μορφή) αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην επιλογή της εμπλοκής ή μη εμπλοκής της στον άτυπο οικονομικό (μέχρι στιγμής) πόλεμο που έχει κηρυχθεί από τις χώρες της Δύσης προς την Ρωσία. Το τραγικό είναι πως οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η Ελλάδα θα έχει οικονομικές απώλειες, των οποίων το ύψος δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί. Εάν προχωρήσει και συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε θα ζημιωθεί από την αισθητή μείωση των ρώσων τουριστών (κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο, αν και οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στα ταξίδια που κάνουν. Για παράδειγμα οι Ρώσοι στην Ελλάδα ξοδεύουν 1.000 ευρώ ανά άτομο όταν ο μέσος όρος όλων των τουριστών είναι στα 640 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), είτε από την μείωση των εσόδων από πωλήσεις Ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία, ενώ αναμένεται αύξηση του κόστους της εισαγόμενης ρωσικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Εάν, πάλι η Ελλάδα αρνηθεί να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε οι «σύμμαχοι» θα την εκβιάσουν με οικονομικά μέτρα – αποφάσεις μη στήριξης της ευρύτερης Ελληνικής οικονομίας, τα οποία ενδεχομένως θα επιφέρουν μία εσωτερική οικονομική κατάρρευση, με άμεση επίπτωση την πολιτική και κοινωνική αναταραχή και με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα, εξαιτίας των... "συμμάχων" και "εταίρων" της...

Βέβαια, κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, η συγκυβέρνηση Σαμαρά πήρε –ελαφρά τη καρδία- ήδη την απόφαση σύμπλευσης με τις χώρες της Δύσης, κατά της Ρωσίας, ενώ η εμφάνιση του κ. Βενιζέλου στο Κίεβο προξένησε αλγεινές εντυπώσεις, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αναγνώρισε και νομιμοποίησε τους επιχορηγούμενους ναζιστές που μέσα από τη δημιουργία χάους (ουσιαστικά ενός πραξικοπήματος) ανέλαβαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας και «κάθισαν» στους θώκους εξουσίας οδηγώντας την χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Για την Ελλάδα, ουσιαστικά δεν έπρεπε και δεν πρέπει να υφίσταται κανένα απολύτως δίλημμα, αφού υπάρχει και η τρίτη λύση, η οποία αποτελεί –ίσως- μοναδική ευκαιρία εκμετάλλευσης της πίεσης που υφίστανται και οι δύο γεωπολιτικά «αντιμαχόμενες» πλευρές.
Με δεδομένο τον ενεργειακό της πλούτο (ελάχιστο μέρος του οποίου έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί, αλλά όλως παραδόξως δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως), με δεδομένη επίσης την ανάγκη της Ευρώπης να εξασφαλίσει ενέργεια και με δεδομένο το ότι οι δύο κύριοι αντίπαλοι (Ρωσία και ΗΠΑ) κινούνται στρατηγικά για να κατορθώσουν να επιβάλουν τις γεωπολιτικές αλλαγές αναλόγως των συμφερόντων τους, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να απέχει από την στήριξη του ενός ή του άλλου, προβάλλοντας τον δικό της ενεργειακό πλούτο, ανακοινώνοντας την δική της ΑΟΖ και ταυτόχρονα επαναφέροντας και θέτοντας σε αυστηρή περιφρούρηση τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά με απόλυτη σαφήνεια ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί να κόψει την οποιαδήποτε συζήτηση και συσχέτιση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων σε ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρο, υπενθυμίζοντας στους «συμμάχους» της πως αυτά τα ενεργειακά κοιτάσματα αποτελούν «ιδιοκτησιακό καθεστώς» της Ελλάδας. Και εάν οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» της Ελλάδας επιθυμούν, ας κηρύξουν πόλεμο στην Ελλάδα, επειδή τόλμησε να υπενθυμίσει ποιος είναι ιδιοκτήτης των οικοπέδων της Ελληνικής ΑΟΖ. Εάν υπάρξει ταυτόχρονα απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα της χώρας και με προσανατολισμό των αρχών Ασφαλείας προς την κατεύθυνση του απόλυτου εσωτερικού ελέγχου, τότε είναι βέβαιο πως και οι διάφοροι «πρόθυμοι» θα νιώσουν ιδιαίτερα άβολα στο να δημιουργήσουν προβλήματα σε μία πανέτοιμη Ελλάδα.

Επειδή η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις, αφού έχει αποδείξει πως δεν διαθέτει ούτε την πολιτική ισχύ, αλλά ούτε και την πολιτική βούληση να αντισταθεί υπερασπιζόμενη τα αυτονόητα και κυρίως τον σεβασμό των «συμμάχων» και «εταίρων» απέναντί της, δίνεται μοναδική ευκαιρία καταποντισμού της στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Είναι, ίσως, μοναδική η ευκαιρία να αναδειχθεί υπέρ της Ελλάδας, γεωπολιτικός της ρόλος και αξία, υπενθυμίζοντας σε «συμμάχους» και «εταίρους» πως ενδέχεται να χάσουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν προγραμματίσει να κερδίσουν μέσω των εκβιασμών και της γενικότερης υποβάθμισης της Ελλάδας υπέρ των δικών τους συμφερόντων. 
Εάν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, τότε πολύ σύντομα οι Έλληνες πολίτες θα διαπιστώσουν ότι κάποια στιγμή είχαν έναν τεράστιο ενεργειακό ορυκτό πλούτο, που κάποιοι κυβερνώντες τον χάρισαν για να στηριχθούν στην παραμονή τους στην εξουσία…

Αναγνωστάκης Πασχάλης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]