Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Forbes και Times συμφωνούν: Ο Πούτιν είναι ο πιό ισχυρός άνθρωπος της χρονιάς

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «The Times» ανακήρυξε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «Άνθρωπο της χρονιάς στη διεθνή σκηνή». Μεταξύ των προφανών προσφορών του είναι η αποτροπή της εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη συριακή σύγκρουση και η προσέγγιση με το Κίεβο με φόντο τις προσπάθειες ολοκλήρωσης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο μήνες νωρίτερα ο Πούτιν ήταν επικεφαλής στη λίστα της επιρροής στην παγκόσμια πολιτική σε μία άλλη κορυφαία επιχειρηματική έκδοση, το αμερικανικό περιοδικό «Φορμπς».

Ο δυτικός Τύπος, που ποτέ δεν διακρινόταν για ιδιαίτερη συμπάθεια προς τη Ρωσία και τους ηγέτες της, τώρα για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα δίνει την πρώτη θέση για την επιρροή στο διεθνές σύστημα σχέσεων στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Κι εδώ, όπως φαίνεται, επικράτησε ο επαγγελματισμός και όχι οι ιδεολογικές επιδιώξεις. Η προσφορά της Μόσχας στη συριακή διευθέτηση είναι προφανής, ενώ το δάνειο των δεκαπέντε δισεκατομμυρίων και οι σημαντικές εκπτώσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο επέτρεψαν στο Κίεβο να αποφύγει μία μεγάλης κλίμακας οικονομική κατάρρευση.

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Αναλύσεων Πάβελ Ντανίλιν τόνισε και άλλα σημαντικά επιτεύγματα της Μόσχας στο απερχόμενο έτος:

Αυτό είναι η πρόοδος στην ιρανική κατεύθυνση, όπου ο πόλεμος στο Ιράν απετράπη. Η Ρωσία κατάφερε να πείσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ότι αυτή η χώρα έχει το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια. Στη διάρκεια 10 έτων η Μόσχα προσπαθούσε να το πετύχει, και τελικά το κατάφερε. Φυσικά, πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με εμάς, επειδή μία τέτοια ενίσχυση της Ρωσίας δεν συμφέρει όλους. Ειδικά όταν η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία τη σύνοδο κορυφής των G20, ενώ αυτόν τον οργανισμό είχε επινοήσει η ίδια. Και τώρα ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των G8 το 2014. Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επίσης ενισχύουν την εικόνα της Ρωσίας. Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν αναγνωρίστηκε ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ηγέτης.

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή του «Ανθρώπου της χρονιάς» ο εκδότης της «The Times» Χένρι Λιους καθόρισε πολύ απλά: το πρόσωπο, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό επηρέασε τα γεγονότα του απερχόμενου έτους. Επίσημα αυτό είναι διατυπωμένο ως εξής: επιλογή «ατόμου ή ανθρώπων, οι οποίοι περισσότερο από άλλους επηρέασαν τις ειδήσεις και τις ζωές μας, με θετικό ή αρνητικό τρόπο». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας μετά την πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «Φορμπς» δέχτηκε πολύ ήρεμα την πρωτιά στη λίστα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε ότι παρόμοιες υποψηφιότητες μπορεί να περιορίζουν στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις αυτές συνεχώς αλλάζουν, και για αυτό ο ίδιος προτιμά «να δίνει λιγότερη σημασία σε αυτό».

Φορμπς: Ο Πούτιν – ο πιο ισχυρός άνθρωπος του έτους

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ειδήσεις του 2013 ήταν η δημοσίευση της κατάταξης των πιο ισχυρών ανθρώπων του κόσμου σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αυτή τη φορά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Παραχώρησε την πρωτιά της επίδρασης στο παγκόσμιο σύστημα των σχέσεων στον ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι εμπειρογνώμονες το συνδέουν με την προφανή επιτυχία της Μόσχας στην αποτροπή της στρατιωτικής επιχείρησης των δυτικών χωρών κατά της Συρία;, η οποία πλήττεται από μια παρατεταμένη εμφύλια διαμάχη, όπως επίσης και από μια σειρά άλλων εξωτερικών και εσωτερικών επιτυχιών του Κρεμλίνου.

Το Φορμπς είναι ένα από τα περιοδικά με το μεγαλύτερο κύρος στο θέμα των αναλύσεων. Για τη σχεδόν εκατοντάχρονη ιστορία του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη για τις πληροφορίες που δημοσιεύει, συμπεριλαμβανομένων των αξιολογήσεων των πολιτικών και επιχειρηματιών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάζεται στη λίστα των ισχυρών ανθρώπων. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, στην τρίτη – ο επικεφαλής της Κίνας Ξι Ζινπίνγκ.

Στην πραγματικότητα η τριάδα αυτή καθορίζει την πραγματική ισορροπία στην παγκόσμια πολιτική. Και ακριβώς αυτή διάταξη των κύριων πρωταγωνιστών υποδεικνύει ότι η αμερικανική άρχουσα τάξη (και το περιοδικό κατά κάποιο λόγο αντανακλά τη γνώμη της) αναγνώρισε τη σημασία των προσωπικών προσπαθειών του Ρώσου ηγέτη σε διάφορους τομείς. Από την προώθηση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας μέχρι τη συνεχή και αποτελεσματική υποστήριξη των αρχών του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων χωρών. Διαφορετικά η Συρία θα είχε υποστεί τις τρομερές συνέπειες της εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης, και το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα γινόταν πρόσχημα για αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής όπως και άλλων μορφών επιρροής κατά των ηγετών της. Ωστόσο, στην περίπτωση με τη Συρία, με την ενεργή συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίστηκε να περιοριστούν στην καταστροφή των χημικών όπλων ως εναλλακτική λύση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Για τις αρχές δημιουργίας της κατάταξης του Φορμπς ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου των στρατηγικών επικοινωνιών Ντμίτρι Αμπζάλοφ:

Μια από αυτές είναι αυτή που αφορά τις πληροφορίες, δηλαδή κατά πόσο συχνά γίνονται αναφορές για τον πολιτικό. Δεύτερον, κατά πόσο συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων και κατά πόσο από τη θέση του και από τις ενέργειές τους εξαρτάται η γενική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο στη σημερινή κατάταξη. Αναμφίβολα, μια από τις συνιστούσες του ήταν το θέμα της Συρίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]