Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία και Ισλάμ

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Βραχυπρόθεσμα -κυρίως εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι- η ισλαμική τρομοκρατία είναι σοβαρή απειλή για τη Ρωσία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η επανεμφάνιση και ακόμη περισσότερο η γενίκευση του ακραίου φονταμενταλιστικού τρόμου πέραν της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν στον Νότιο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία στρώνει το χαλί στη Μόσχα, καθώς νομιμοποιεί την επάνοδο της πλήρους ρωσικής επικυριαρχίας και ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν, μέχρι και το μακρινό Τατζικιστάν.

Οποιος αποφάσισε στο πρόσφατο παρελθόν να επενδύσει στον ισλαμικό τρόμο στον Βόρειο Καύκασο για να δημιουργήσει μια ζώνη διαχωρισμού ανάμεσα στη Μόσχα και στις τρεις ανεξάρτητες δημοκρατίες του Νοτίου Καυκάσου, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, υπερτίμησε τη δυνατότητα εφαρμογής μιας ελεγχόμενης αποσταθεροποίησης.

Αν στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν το Ισλάμ είναι το σημείο αναφοράς μιας σύγκρουσης αιώνων με τη ρωσική ισχύ, στο Αζερμπαϊτζάν και στο σύνολο της Κεντρικής Ασίας το πολιτικό Ισλάμ και μάλιστα στις ακραίες εκφάνσεις του μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης εναντίον διεφθαρμένων προσωποπαγών καθεστώτων και ηγετών που είναι στην κορυφή από την εποχή της ΕΣΣΔ και του Μπρέζνιεφ.

Οταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ στην Τουρκία των Οζάλ και Γιλμάζ δημιουργήθηκαν αυταπάτες και φαντασιώσεις για ηγεμονική επιρροή της Αγκυρας σε όλη την τουρκόφωνη ζώνη από το Μπακού στην Κασπία μέχρι τη μακρινή Τασκένδη.

Σήμερα όποιος φαντάζεται ισλαμικά καθεστώτα στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία δίνει στη Μόσχα τον ίδιο ρόλο που διατήρησε το Παρίσι μετά το τέλος της αποικιοκρατίας στην πρώην γαλλική Υποσαχάρια Αφρική, τον ρόλο του ηγεμονικού επικυρίαρχου εγγυητή της σταθερότητας ολόκληρης της περιοχής.

Από τότε που ολοκληρώθηκε η κατάκτηση του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας στα μέσα του 19ου αιώνα από τη Ρωσία μέχρι και τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, ουδέποτε υπήρξε άξια λόγου ισλαμική εναντίωση στην κυριαρχία της Μόσχας.

Σήμερα οι ακραίοι φονταμενταλιστές του Καυκάσου και οι σπόνσορές τους στη Μέση Ανατολή εκ των πραγμάτων επισπεύδουν την πλήρη παλινόρθωση της ρωσικής ισχύος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής.

Αναμενόμενη στοχοποίηση

Η δυναμική επάνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσία -με προέλευση είτε την Τσετσενία, είτε το γειτονικό Νταγκεστάν- ήταν θέμα χρόνου: Τους τελευταίους τρεις μήνες η Ρωσία συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταστροφή των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράν, που αθροιστικά είναι η χειρότερη για το σουνιτικό Ισλάμ εξέλιξη από τις αρχές του 1980, όταν η κυβέρνηση Κάρτερ υιοθέτησε τους Αφγανούς μουτζαχεντίν μετά τη σοβιετική εισβολή στη χώρα στα τέλη του 1979.

Στην Τσετσενία, αλλά κυρίως στο Νταγκεστάν είναι γνωστή και τεκμηριωμένη η εμπλοκή υπηρεσιών των καθεστώτων της Αραβικής Χερσονήσου στη στήριξη των ακραίων φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Με άλλα λόγια, όσοι αισθάνονται ότι τα συμφέροντα τους επλήγησαν στη Συρία και με υπαιτιότητα της Μόσχας έχουν την πρόσβαση να απαντήσουν εντός της ρωσικής επικράτειας.

Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια αφήνει ανοιχτό το ερώτημα τι θα ακολουθήσει μέχρι την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τόσο από την πλευρά των τρομοκρατών όσο και από τα μέτρα ασφαλείας.

Ενα είναι βέβαιο, η επιχείρηση εξωραϊσμού της κατάστασης πραγμάτων στη Ρωσία, στην οποία απέβλεπε ο Πούτιν με την αμνηστία που χορήγησε πρόσφατα, είναι στον αέρα: Ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν ανάλογα πλήγματα, το αστυνομοκρατούμενο και στρατοκρατούμενο Σότσι είναι από μόνο του μία βαριά σκιά στην εικόνα της ισχυρής και σταθερής Ρωσίας, ο ηγέτης της οποίας αισθάνεται τόσο ασφαλής για να αμνηστεύει αντιπάλους ολιγάρχες και αντιφρονούντες.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει πλέον ακόμη ένας γεωμετρικός τόπος σύμπτωσης των ζωτικών συμφερόντων Ουάσιγκτον και Μόσχας, καθώς και οι δύο είναι στο στόχαστρο της ακραίας σουνιτικής τρομοκρατίας.

Αλλωστε το τελευταίο εντός των ΗΠΑ επισκεπτήριο του ισλαμικού τρόμου ήταν η βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης από δύο Τσετσένους αδελφούς, στους οποίους κατά τραγική ειρωνεία είχε χορηγηθεί άσυλο από τις αμερικανικές αρχές για να προστατευτούν από τη σιδηρά πυγμή της ρωσικής καταστολής.

Την ώρα, δηλαδή, που απειλείται η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Μόσχα εκ των πραγμάτων έρχεται ακόμη πιο κοντά με την Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και τη διεθνή σκηνή συνολικά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]