Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Αν δεν είναι αυτό απάτη, τότε τι είναι;"

Του Παναγιώτη Στάθη 


«Αν δεν είναι αυτό απάτη, τότε τι είναι;», είναι η ερώτηση που ακουγόταν από χθες το μεσημέρι στα εισαγγελικά γραφεία, όταν έγινε γνωστό πως ο τίτλος που έβαλε η ελληνική δικαιοσύνη για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου του 1999 ήταν «Ουδείς ένοχος».

Τα 42 πρόσωπα (ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιρειών, εφοπλιστές, μεσάζοντες, επιχειρηματίες κ.ά.) που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι λίγο πολύ γνωστά αφού πρωταγωνίστησαν στις διώξεις που ασκήθηκαν από το 1999 και μετά, κάποιοι δε από αυτούς, και δη τρεις χρηματιστές και ένας επιχειρηματίας καταδικάστηκαν το 2007 από Πλημμελειοδικείο στη  μέγιστη ποινή των 2 ετών με τριετή αναστολή, ουσιαστικά για χειραγώγηση μετοχών. Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι πλημμέλημα η χειραγώγηση μετοχών, ο λόγος είναι γιατί απλώς γιατί μετατράπηκε σε κακούργημα το 2005, όταν πλέον είχαν τελειώσει όλα για την υπόθεση.

Τι είπε το δικαστήριο

Το δικαστήριο μετά από 9 μήνες κυοφόρησε μια απόφαση, εν πολλοίς αντιφατική. Και αυτό γιατί έκρινε πώς τα κακουργήματα της απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν αποδείχτηκαν, δηλαδή δεν αποδείχτηκε τελικά πως δεν υπέστησαν ζημία οι επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν τα πακέτα των μετοχών στην ίδια τιμή με την τιμή που αναγραφόταν στα ταμπλό. Δεν αποδείχτηκε δηλαδή αυτό που έλεγε το παραπεμπτικό βούλευμα, ότι «οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο επενδυτικό κοινό, στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».

Τι έλεγε ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με την έρευνα του εισαγγελέα Λακαφώση, ο οποίος είχε ασκήσει τις συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, υπήρχαν προσυνεννοημένες συναλλαγές αφού κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έβρισκαν δικούς τους επενδυτές με τους οποίους έρχονταν σε συνεννόηση, αγόραζαν τεράστια πακέτα μετοχών έναντι για παράδειγμα 5.000 δραχμών, ενώ στη συνέχεια τους επέστρεφαν τα μισά χρήματα! Την ίδια ώρα η μετοχή φούσκωνε φτάνοντας στα ύψη!!!

Αυτή ήταν η βάση του σκεπτικού ώστε να ανασυρθεί ουσιαστικά η υπόθεση και να ασκηθούν οι διώξεις για κακουργήματα (απάτη, ξέπλυμα) για τα οποία δεν είχε απαγγείλει κατηγορία η τότε ανακρίτρια Κων/να Μπουρμπούλια. Βέβαια η πρώην δικαστής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας (και σύντομα δικάζεται εκ νέου) γιατί οι συνάδελφοί της θεώρησαν πώς δωροδοκήθηκε για να μην ασκήσει δίωξη για κακούργημα αλλά μόνο για πλημμέλημα. Τι μας είπαν όμως τώρα οι δικαστές που αθώωσαν τους 42;

Το οξύμωρο

Η δικαστική απόφαση σε... ελεύθερη απόδοση, εφόσον θεωρεί πως δεν αποδεικνύεται η απάτη, ουσιαστικά δικαιώνει την Μπουρμπούλια που έλεγε πως νομικά θεωρούσε μη ορθή την απαγγελία τέτοιων κατηγοριών. Ευσχήμως λοιπόν μπορεί -υποθετικά πάντα- να ζητήσει ακόμα και την απαλλαγή της. 

Πηγή Capital

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]