Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "Τουρκική Άνοιξη" είναι γεγονός...

Ερντογάν κατά πάντων στην Τουρκία

Διαδηλωτές που ζητούσαν από τον Τούρκο πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan να παραιτηθεί εξαιτίας του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς, συγκρούστηκαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη με τα ΜΑΤ, ενώ σε όλη την πόλη χιλιάδες διοργάνωσαν μια επίδειξη υποστήριξης για τον «εμπόλεμο» ηγέτη.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, γύρω από την πλατεία Ταξίμ, το επίκεντρο των αντί-κυβερνητικών διαδηλώσεων το προηγούμενο καλοκαίρι, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «είναι κλέφτες».

Ο Erdogan βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή για αυτόν κρίση στα 11 χρόνια της θητείας του, η οποία (κρίση) έχει οδηγήσει στην παραίτηση τριών υπουργών και σε έναν ευρύ ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και στην αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, της οποίας η ταχεία ανάπτυξη υπήρξε στήριγμα της εξουσίας του.

Ωστόσο, ο Erdogan απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη πολλών πιστών Μουσουλμάνων και μελών της πλούσιας ελίτ της Τουρκίας. Ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να αποτρέψει τους διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν στην Ταξίμ, υποστηρικτές του κυβερνώντος ΑΚΡ υποδέχθηκαν τον Erdogan στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης περίπου 20 χλμ μακριά, κουνώντας σημαίες του κόμματος και της Τουρκίας, κατά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στις επαρχίες.

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους στις 17 Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών και δύο άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου, μετά από μια μεγάλη έρευνα διαφθοράς που κρατήθηκε κρυφή από τους διοικητές οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση εκ των προτέρων.

Χθες ο Erdogan υπέστη πλήγμα στις προσπάθειές του να συγκρατήσει το σκάνδαλο, όταν ένα δικαστήριο εμπόδισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποχρεώνει την αστυνομία να αποκαλύπτει τις έρευνες σε ανωτέρους.

Η ρύθμιση αυτή που θα υποχρέωνε τους αστυνομικούς να ενημερώσουν τους ανώτερούς τους για τις έρευνες, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, εξοργισμένη που ήταν στο σκοτάδι για τις επί μακρόν έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά την Παρασκευή στο σκάνδαλο. Η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, οι μετοχές διαπραγματεύθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών και το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών, εκτινάχθηκε σε υψηλό 18 μηνών.

«Η οικονομία και οι αγορές της Τουρκίας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη διατήρηση αυτού του υψηλού επιπέδου πολιτικού ρίσκου», δήλωσε ο Cenk Sidar, managing director της Sidar Global Advisors, συμβουλευτικής εταιρείας στην Ουάσιγκτον. «Η εμπιστοσύνη για την Τουρκία στις παγκόσμιες οικονομικές πρωτεύουσες βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, και δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν υπήρχαν μεγάλες ρευστοποιήσεις».

Η υπόθεση έγινε πιο «προσωπική» αυτή την εβδομάδα όταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια προκαταρκτική κλήτευση του Bilal Erdogan, ενός εκ των γιων του πρωθυπουργού, για να καταθέσει, αν και η αυθεντικότητά της δεν μπορούσαν άμεσα να επαληθευτεί.

Αρνούμενη ότι έχει κάνει κάτι λάθος, η κυβέρνηση του Erdogan εκκαθάρισε περίπου 70 αξιωματικούς της αστυνομίας που ενεπλάκησαν, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, και εξέδωσε νέα απόφαση στις 21 Δεκεμβρίου, απαιτώντας από τους ερευνητές της αστυνομίας να μοιράζονται τα ευρήματά τους με τους ανωτέρω τους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαστήριο της Άγκυρας που εκδικάζει διοικητικά θέματα, εμπόδισε την εφαρμογή του κανονισμού, αποφασίζοντας ότι «έρχεται σε αντίθεση με την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών».

Με τις φήμες να εντείνονται ότι είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές τον επόμενο χρόνο, ο Erdogan κάλεσε τους υποστηριχτές του να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου σαν να είναι μέρος «ενός πολέμου», κάνοντας λόγο για μια ενορχηστρωμένη από ξένους συνωμοσία, καλυμμένη ως ποινική δίωξη.

Σε ομιλία του στην επαρχία Sakarya, καρδιά των ισλαμιστών υποστηριχτών του ΑΚΡ, ο Erdogan παρομοίασε τις ψήφους με σφαίρες. «Εσείς, με τις ψήφους σας, θα ανατρέψετε αυτή την συνωμοσία. Δεσμεύεστε για τη δημιουργία μιας νέας Τουρκίας; Είστε έτοιμοι για το νέο πόλεμο ανεξαρτησίας της Τουρκίας;», είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε.

Αναφερόταν στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες από τώρα, στις οποίες ορισμένοι απογοητευμένοι υποστηρικτές του ΑΚΡ θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το κόμμα. Το ΑΚΡ ελέγχει τα δύο τρίτα της Βουλής και οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για ένα μικρό πλήγμα στη βάση του κόμματος, αλλά δηλώνουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί εάν το σκάνδαλο χειροτερεύσει.

Ένας αξιωματούχος του ΑΚΡ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του, προέβλεψε ότι ο Erdogan θα μπορούσε να μεταφέρει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για το 2015 γενικών εκλογών, ώστε να προλάβει μια τέτοια πτώση,

Σε ένα άλλο πλήγμα στο prestige του κόμματος, παραιτήθηκαν τρεις από τους βουλευτές του. Ένας από αυτούς, ο Ertugrul Gunay, παραπονέθηκε για την «αυταρχική και αλαζονική στάση» στο κόμμα.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται για να καλύψουν τις κατηγορίες διαφθοράς, δεν μπορούν να υποστηριχθούν με κανένα τρόπο», δήλωσε επίσης ο Haluk Ozdalga, άλλος βουλευτής του ΑΚΡ που παραιτήθηκε από το κόμμα την Παρασκευή. «Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να εξηγήσουν τα πάντα δεν έχουν αποτέλεσμα όταν πρόκειται για δωροδοκία. Οι δηλώσεις με τις οποίες κατηγορούνται εγχώριοι και ξένοι πράκτορες, μειώνουν τη φήμη των πολιτικών της Τουρκίας», δήλωσε.

Μεταξύ των προηγούμενων κατορθωμάτων του Erdogan, ήταν ο περιορισμός της δύναμης του στρατού, κάποτε η κυρίαρχη αρχή της χώρας και θεματοφύλακας του κοσμικού κράτους, προχωρώντας στην ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αξιωματικών με κατηγορίες για πραξικόπημα και τρομοκρατία.

Σε μια σιωπηρή μομφή κατά του Erdogan, ο στρατός την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι σέβεται την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. «Οι νομικές διαδικασίες αναφορικά με το προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν σύμφωνες με τα καθήκοντα και τις ευθύνες που ορίζει ο νόμος», ανέφερε ο επικεφαλής του στρατού.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλλουν νέους κανονισμούς στην αστυνομία, εξόργισαν κάποιους Τούρκους οι οποίοι διακρίνουν αυταρχισμό στον Erdogan και πλημμύρισαν τους δρόμους σε μαζικές διαδηλώσεις νωρίτερα φέτος.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος εισαγγελέας Muammer Akkas δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από την υπόθεση διαφθοράς και κατηγόρησε την αστυνομία ότι παρέλειψε να εκτελέσει τα εντάλματα σύλληψης. Ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας απάντησε ότι ο Akkas απολύθηκε λόγω διαρροής πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης και διότι δεν έδωσε στους ανωτέρω του έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των ερευνών.

Η απόφαση του δικαστηρίου απηχεί μια απόφαση που είχε εκδοθεί μια ημέρα πριν το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα όργανο που χειρίζεται τις δικαστικές αποφάσεις ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Οι εν λόγω νομικοί δέχθηκαν «επίθεση» από τον Erdogan χθες.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαστών και Εισαγγελέων έχει διαπράξει έγκλημα. Και ρωτάω τώρα: ποιος πρόκειται να δικάσει αυτό το Δικαστήριο; Εάν είχα την εξουσία, θα το έκανα αμέσως», δήλωσε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο στη Sakarya.

Η υποθετική κλήτευση του Bilal Erdogan φαίνεται να έχει έλθει από ένα γραφείο του εισαγγελέα, αλλά ήταν ανυπόγραφο. Η Hurriyet ανέφερε πως ο Erdogan δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν ο στόχος αυτών που ανέφεραν τον Bilal. «Εάν προσπαθούν να χτυπήσουν τον Tayyip Erdogan μέσω αυτού, θα φύγουν με άδεια χέρια. Και επειδή το ξέρουν αυτό, χτυπούν ανθρώπους γύρω μου», δήλωσε.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μα, ο "γεννήθηκε για την καταστροφή" φύτεψε δέντρο στην πλατεία Ταξιμ προ ημερών. Τυχαίο ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]