Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία Μεγάλων Δυνάμεων για το Ιράν

Συμφωνούν μέχρι να ξαναδιαφωνήσουν…

Έπειτα από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η ομάδα των 5 +1, (οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία) και το Ιράν κατέληξαν συμφωνία τα ξημερώματα Κυριακής στην Γενεύη.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συμφωνία δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ουσιαστικά έγινε σεβαστή η ιρανική απαίτηση να «κλειδώσει» το «δικαίωμα » στην Τεχεράνη στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Τεχεράνη ήθελε ρητή αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας για το δικαίωμά του να εμπλουτίζει ουράνιο, δήλωσε κάποια στιγμή πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγκτσί. «Επιμένουμε στο δικαίωμά μας για εμπλουτισμό πρέπει να αναγνωρίζεται με σαφήνεια στο κείμενο της συμφωνίας», είπε σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο όμως δεν αναφέρεται στη συνθήκη της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), στην οποία το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των δυτικών χωρών και του Ισραήλ, οι οποίοι φοβούνται ότι το εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 20 % χρησιμοποιείται από το Ιράν για να αποκτήσει στρατιωτική ισχύ παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το ουράνιο είναι σε αντιδραστήρα έρευνας και για ιατρικούς σκοπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει χαμένους. Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι είναι άκρως ικανοποιημένο από τις εξελίξεις, καθώς και την αύξηση της ρωσικής διείσδυσης στην Μέση Ανατολή.

Πρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τεράστια προσκόμματα» παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κονγκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, προκαλώντας νέες αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Για «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Η Κίνα χαιρετίζει σήμερα την συμφωνία, η οποία θα «βοηθήσει στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη διατήρηση του διεθνούς προγράμματος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ισραήλ: «Λάθος η συμφωνία με το Ιράν»



Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο Ισραήλ με το Τελ Αβίβ να είναι έξαλλο με τον Ομπάμα. Για μία «κακή συμφωνία» στην Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κάνουν λόγο ισραηλινοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι η χώρα τους διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Η Τεχεράνη «πήρε αυτό που ήθελε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο χαρακτήρισε τη συμφωνία με το Ιράν «ιστορικό λάθος» τονίζοντας ότι «σήμερα ο κόσμος έγινε ένα πολύ πιο επικίνδυνο μέρος καθώς το πιο επικίνδυνο καθεστώς παγκοσμίως έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την απόκτηση των πιο επικίνδυνων όπλων στον κόσμο».

«Είναι μια κακή συμφωνία που προσφέρει ακριβώς αυτό που ήθελε το Ιράν: την ουσιαστική άρση των κυρώσεων και τη διατήρηση ενός βασικού μέρους του πυρηνικού του προγράμματος. Η συμφωνία επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αφήνει στη θέση τους τις συσκευές φυγοκέντρησης και τού επιτρέπει να παράγει σχάσιμα υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Επιπλέον, η συμφωνία δεν κατέληξε στην αποψίλωση του πυρηνικού σταθμού στο Αράκ», στο βόρειο Ιράν, στις εγκαταστάσεις του οποίου υπάρχει ένας αντιδραστήρας βαρέος ύδατος. «Η οικονομική πίεση την οποία υφίσταται το Ιράν θα μπορούσε να είχε αποφέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε μια εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών ικανοτήτων», προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν εκφράζοντας τη λύπη του για τη συμφωνία της Γενεύης δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο: 

«Η συμφωνία αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη του Ιράν, το οποίο απέσπασε την αναγνώριση του αυτοαποκαλούμενου νόμιμου δικαιώματός του στον εμπλουτισμό ουρανίου».

Να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ θέλει να εξαλείψει όλες τις ενδεχόμενες προς αυτό απειλές στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να μην υπάρχει αφορμή επέμβασης στα εδάφη του προς «διατήρηση της ειρήνης».

Πηγή: Πυγμή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]