Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπροστά σε δύο σοβαρά διλήμματα η Κύπρος

Tο αίτημα των Ρώσων να αποκτήσουν στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Κύπρο και η αδυναμία της ΕΛΒΟ να εκτελέσει πλήρως την παραγγελία που έλαβε από την κυβέρνηση Χριστόφια

Γράφει ο Μακεδών

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τα γνωστά, που αφορούν την τουρκική κατοχή και το αέριο. Αλλά, αφενός το αίτημα των Ρώσων να αποκτήσουν στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Κύπρο (λιμενικές και αεροπορικές), και αφετέρου την αδυναμία της ΕΛΒΟ να εκτελέσει πλήρως την παραγγελία που έλαβε από την κυβέρνηση Χριστόφια.

Κατά την επίσκεψη στην Ρωσία του Κύπριου ΥΠΕΞ, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, το φετινό καλοκαίρι, μετά την συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, κατά το Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη, ανακοινώθηκε η επιθυμία της Ρωσίας να υπογράψει με την Κύπρο συμφωνία που να της δίνει το δικαίωμα χρήσης -ως αεροπορική βάση- το αεροδρόμιο της Πάφου, «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ήδη η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει τα πολεμικά της πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού και η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις συζητήσεις για την πολεμική αεροπορική βάση. Πληροφορηθήκαμε τότε, πως κατά την επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, κ. Νίκου Αναστασιάδη, στην Μόσχα, αναμένεται η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, εκτός των άλλων.

Το πρόσφατο νέο είναι, ότι η ρωσική Κυβέρνηση απαιτεί όπως η συμφωνία επέλθη πριν από την επίσημη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Μόσχα, απαίτηση η οποία ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους της Κύπρου, ως μήνυμα πως, εάν δεν επέλθη συμφωνία, είναι ενδεχόμενο η επίσκεψη να μην πραγματοποιηθεί.

Η Ρωσία ζήτησε όπως στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» τής παραχωρηθεί χώρος επί ενοικίω, τον οποίο θα διαχειρίζεται όπως η ίδια επιθυμεί. Αλλά, όπως έγραψε η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, το αίτημα της ρωσικής Κυβέρνησης, έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά, η οποία έσπευσε αμέσως να τονίσει προς την κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν συμφωνεί με την ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση, τον οποίο θα διαχειρίζεται η ρωσική Κυβέρνηση.

Η κυπριακή Κυβέρνηση απάντησε στους Ρώσους ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει, όπως και σε άλλες χώρες, διευκολύνσεις, αλλά θα είναι δύσκολο να ικανοποιήσει το αίτημα για ενοικίαση χώρου στην αεροπορική βάση. Οι Ρώσοι επιμένουν.

Το δίλημμα της Κύπρου είναι ότι η Ρωσία αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της κυπριακής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, ενώ η αμερικανική Κυβέρνηση υπέδειξε με κατηγορηματικό τρόπο προς την κυπριακή πλευρά "ναι, αλλά και η Κύπρος βρίσκεται υπό αμερικανική επιρροή".

Η προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες είναι δύσκολη, καθώς η ικανοποίηση είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς θα στερήσει στηρίγματα της Κύπρου, πολιτικά και οικονομικά.

Όμως, δεν είναι μόνον αυτό. Η ΕΛΒΟ υπέγραψε σύμβαση με την κυβέρνηση Χριστόφια, για να προμηθεύσει 309 στρατιωτικά οχήματα στην Εθνική Φρουρά, έναντι 37,4 εκ. ευρώ. Έπρεπε να παραδοθούν πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΛΒΟ, ως γνωστόν, δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα να μην παραδώσει τα μισά και πλέον αυτοκίνητα. Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, κ. Φώτης Φωτίου, ζήτησε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έδωσε οδηγίες για κατάσχεση των εγγυητικών ύψους επτά εκατομμυρίων καθώς και διεκδίκηση ποσού τριών εκ. ευρώ για μη εκτέλεση της σύμβασης.

Υπήρξε έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης, γράφει η έγκυρη εφημερίδα, ζητώντας όπως ανασταλεί η κατάσχεση των εγγυητικών, η οποία, εάν προχωρήσει, θα καταδικάσει τελεσίδικα την ΕΛΒΟ. Η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε σοβαρό δίλημμα, επειδή, εάν δεν προχωρήσει στην κατάσχεση των εγγυητικών, θα στερήσει το κυπριακό κράτος από ένα ποσό γύρω στα οκτώ εκ. ευρώ.

Εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης, θα κατηγορηθεί ότι αποστρέφει το πρόσωπο στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η οποία, ας σημειωθεί, συνεχίζει να αποτελεί το κύριο στήριγμα της Εθνικής Φρουράς. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Πηγή: Βόρεια

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]