Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι φέρνει στον Σαμαρά η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου


Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Ένα ακόμα βήμα προς την προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών για την προώθηση των επενδύσεων ιδιωτικών αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα αποτελεί η 24ωρη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου, Πένι Πρίσκερ στην Αθήνα την Πέμπτη.

Στα πλαίσια της προετοιμασία αυτής άλλωστε εντάσσεται και η επιχείρηση ενεργοποίησης της Export-Import Bank of the United States στην Ελλάδα, του κρατικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων των ΗΠΑ που μπορεί να χρηματοδοτήσει και ελληνικού ενδιαφέροντος εμπορικές συναλλαγές όπως και ελληνικά start-ups.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Πένι Πρίσκερ (Penny Sue Pritzker) δεν είναι ένας «συνηθισμένος» ξένος κυβερνητικός παράγοντας. Πέραν του εκτοπίσματος που της προσδίδει η θέση της είναι και πασιφανώς αυτόφωτη. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αμερικανικής επιχειρηματικής σκηνής, μέλος μιας εκ των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών. Είναι ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας PSP Capital Partners και των ομίλων διαχείρισης ακινήτων Pritzker Realty Group και Artemis Real Estate Partners.

Λίγο πριν ταξιδέψουν τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα τέλη αυτής της εβδομάδας για το Βερολίνο και ενώ ακόμα πολλά θέματα του προγράμματος παραμένουν ανοιχτά (όπως το ενδεχόμενο επίσκεψής της στο Λιμάνι του Πειραιά) η Αμερικανίδα αξιωματούχος έρχεται στην Αθήνα στα πλαίσια της οικοδόμησης αυτού που έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους που ασχολούνται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και ως αμερικανική task force για την Ελλάδα.

Ένα άτυπο όργανο, μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που θα λειτουργεί υπο την αιγίδα των δύο κυβερνήσεων αλλά θα προάγει την εμπορική και επενδυτική συνεργασία των ιδιωτικών τομέων των δύο χωρών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι, συνεχίστηκε με την συνάντηση Α. Σαμαρά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κλιμακώνεται έκτοτε απο τα υπουργεία εξωτερικών της Ελλάδας και εμπορίου των ΗΠΑ .

Η task force αυτή θα εστιάζει άμεσα σε συγκεκριμένα εμπόδια στο διμερές εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να αρθούν και να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι η προώθηση κάθε επιχειρηματικότητας στην κατεύθυνση της διμερούς συνεργασίας αλλά και ειδικότερα η έρευνα και η καινοτομία, η ανάπτυξη του ελληνικού τομέα υδρογονανθράκων, οι υποδομές, οι διαμεταφορές και τα logistics, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και ο τουριστικός κλάδος.

Το επόμενο βήμα του εγχειρήματος που τοποθετείται για αργότερα φέτος ή νωρίς το 2014 σχεδιάζεται να εκδηλωθεί με την επίσκεψη αποστολής επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα του εν λόγω άτυπου οργάνου «κούμπωσαν» όμως και παλιότερες προσπάθειες όπως αυτή της Export-Import Bank of the United States που θεωρείται ώριμη από το 2008 αλλά πάγωσε λόγω διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσης όπως και θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών καταπολέμησης της φοροαποφυγής.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πάνω από τα πτώματα μαζεύονται τα όρνεα και μαλλώνουν μεταξύ τους ποιό θα αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι. Στην περίπτωσή μας δε μας έχουν ξεσκίσει ακόμα γιατί παρακολουθούν και κάτι ύαινες που τις φοβούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]