Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία στον βάλτο της ισλαμικής τρομοκρατίας

Του Σάββα Καλεντερίδη 


Εδώ και περίπου τριάντα μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής επιχείρηση ριζικής αλλαγής της φύσης  και του χαρακτήρα του συριακού κράτους. Ο στρατηγικός στόχος της επιχείρισης αυτής είναι διπλός. Από τη μία πλευρά επιδιώκεται η μεταμόρφωση-αποδυνάμωση του συριακού κράτους σε τέτοιο βαθμό, που θα πάψει να αποτελεί βασικό παράγοντα και μηχανισμό υποστήριξης της Χεζμπολλάχ του Λιβάνου και άσκησης επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη θα χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ.
Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παρεμπίπτοντες στόχοι, ένας από τους οποίους, ίσως ο κυριότερος, η χειραφέτηση των Κούρδων που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στην εδαφική λωρίδα που επεκτείνεται σε μήκος 900 χιλιομέτρων, στα σημερινά τουρκοσυριακά σύνορα. Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι παρεμπίπτων, όμως σχετίζεται με τους δυο προαναφερθέντες στρατηγικούς στόχους, αφού με την επιχείρηση αναμόρφωσης της Συρίας, σε γεωπολιτικό επίπεδο και σε βάθος χρόνου, επιδιώκεται η αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ή για την ακρίβεια της περιοχής που εκτείνεται μεταξύ του ρου δυο ιστορικών ποταμών, του Ευφράτη και του Νείλου. Να σημειώσουμε ότι σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν οι ενεργειακές πρώτες ύλες και το νερό και φυσικά εκείνοι που θα τους ελέγχουν, δηλαδή οι Ισραηλινοί και οι Κούρδοι!
Η Τουρκία, που για ένα διάστημα έκανε τα δικά της όνειρα, που βρίσκονται ακριβώς στον αντίποδα των παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, με σκοπό την επόμενη μέρα της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, να την εντάξει στη δική της σφαίρα νεοοθωμανικής επιρροής. 
Όταν λέμε χρησιμοποιήθηκε, ενοούμε ότι μηχανισμοί του  βαθέος τουρκικού κράτους και οι μυστικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ, δημιούργησαν βάσεις φιλοξενίας, εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ομάδων ενόπλων που θα αναλάμβαναν την αποστολή ανατροπής του Άσαντ, που σταδιακά μετατράπηκαν σε ομάδες δολοφόνων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε προσφάτως το  Reuters, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μόνο στην τελευταία αποστολη έστειλαν στους δολοφόνους αυτούς σε μια μέρα 24 φορτηγά TIR, ήτοι 400 τόνους ατομικό και βαρύ οπλισμό, που παραδόθηκε σε διάφορες εγκληματικές ομάδες!
Η Τουρκία, όταν ανέλαβε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ενεργό ρόλο στην καταστροφή μιας χώρας, είχε πεισθεί ότι η επιχείρηση αυτή θα διαρκούσε μερικές εβδομάδες και ότι μετά η Συρία θα γινόταν επαρχία της νεοοθωμανικής επικράτειας που οραματιζόταν το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι προέβησαν, μάλιστα, σε δημόσιες δηλώσεις ότι η ανατροπή του Άσαντ είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων!
Τελικώς η κατάσταση εξελίχθηκε αλλιώς και η Τουρκία, για να χρησιμοποιήσουμε και μια λαϊκή παροιμία, εκεί που πήγαινε για μαλλί, βγαίνει κουρεμένη και μάλιστα γουλί! Αντί λοιπόν να βρεθεί με μια καινούργια επαρχία και να επεκτείνει τα νότια σύνορά της μέχρι το Ισραήλ και την Ιορδανία, βρέθηκε με ένα δεύτερο κουρδικό κράτος στο μαλακό της υπογάστριο, το οποίο αποτελεί μείζονα απειλή για την δική της ενότητα και ακεραιότητα, αφού τον νέο αυτό κράτος, που διαθέτει και στρατό είκοσι χιλιάδων ανδρών και γυναικών, ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το ΡΚΚ, που ήδη απειλή σε πρώτη φάση την ενότητα και σε δεύτερη την ακεραιότητα του τουρκικού κράτους.
Η Τουρκία έκανε ακριβώς το ίδιο λάθος που είχε κάνει με την -πολυεθνική στην αρχή αμερικανική στη συνέχεια- αεροπορική δύναμη που φιλοξενούσε στο Ιντζιρλίκ, η οποία από το 1990 και για μια δεκαετία και πλέον σχημάτισε την αεροπορική ομπρέλα προστασίας των Κούρδων, για να χτίσουν ανενόχλητοι το κουρδικό κράτος στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ). Τώρα, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου, προσπαθώντας να επεκτείνει την τουρκική επικράτεια προς νότον, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δημιουργία του δεύτερου κουρδικού κράτους στο Δυτικό Κουρδιστάν και με το φάσμα του διαμελισμού, ως αποτέλεσμα ΚΑΙ των δικών του λαθών, αφού το ρολόι της ιστορίας κινείται …δεξιόστροφα και μάλλον σειρά έχει το Βόρειο Κουρδιστάν!
Τώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν, βλέποντας το τραγικό της λάθος, προσπαθεί να το λύσει με ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο λάθος. Υποστηρίζει με νύχια και με δόντια ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Νούσρα/Αλ Κάιντα, οι οποίοι με τη σειρά τους επιτίθενται μόνον εναντίον των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν και όχι εναντίον του Άσαντ.
Μάλιστα, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ, φίλος και πολιτικό παιδί του Οτζαλάν, κατηγόρησε ευθέως τον Ερντογάν και την Τουρκία για υποστήριξη των ομάδων της Αλ Κάιντα, δηλώνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, παρέδωσε πλήρη φάκελο με στοιχεία και δεκάδες ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν την εμπλοκή του τουρκικού κράτους στην ισλαμική τρομοκρατία που δρα στη Συρία εναντίον των Κούρδων.
Η Τουρκία φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι έπεσε θύμα ων νεοοθωμανικών της ονειρώξεων, της πίστης της στους …συμμάχους και των ανώριμων επιλογών της και αντιδρά σπασμωδικά, κάνοντας απανωτά λάθη, όπως αποδείχτηκε με την κατάρριψη του ελικοπτέρου της Συρίας. Όμως, και στην  πολιτική, ένα λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα άλλο και μάλιστα μεγαλύτερο, όπως είναι η υποστήριξη της -έστω και ισλαμικής- τρομοκρατίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία"

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τι μπορούμε να κάνουμε για να γλυτωσουμε?Οι πολιτικοί μας υπογραφουν τα παντα προκειμένου να διατηρήσουν τον κυβερνητικό τους θωκο..τα παιδια μας,τα υπέροχα αυτα ελληνοπουλα μεταναστες και μεις φτωχοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετάνοια και επιστροφή στις ρίζες μας .
    Ούτε δεξιοί , ούτε αριστεροι .
    Πατρίδα Θρησκεία Οικογένεια . Αυτά μας πήραν πρώτα . Με αυτά πρέπει να οπλισμούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]