Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να χτυπήσουμε ή να μή χτυπήσουμε: το θέμα της Συρίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να αποφασίσει για τη σκοπιμότητα της διεξαγωγής ή μη στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Προς το παρόν οι απόψεις των γερουσιαστών διίστανται εξίσου. Παρόλο που το χτύπημα μπορεί να καταφερθεί χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, η απόφαση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον Ομπάμα, δεδομένου ότι ούτε ο ΟΗΕ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η Βρετανία ακόμα δεν τόλμησαν να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σ΄αυτό το ζήτημα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου προς τους γερουσιαστές θα απευθυνθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσάκ Χέιγκελι και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέμπσι. Στην επερώτηση που υποβλήθηκε για έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης στους γερουσιαστές, αναφέρεται ότι σκοπός της είναι να στερήσει από το καθεστώς της Συρίας την δυνατότητα χρησιμοποίησης όπλων μαζικής καταστροφής. Εξάλλου, δεν συμφωνούν όλοι οι γερουσιαστές ότι το καθήκον αυτό ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο Ρεπουμπλικάνος Άλαν Γκρέισον είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «παγκόσμιος χωροφύλακας» και δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους «στρατιωτικές περιπέτειες που εμπλέκουν τη χώρα σε πολέμους για μια δεκαετία και περισσότερο». Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ παρατήρησε ότι η Αμερική θα έπρεπε να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρωσία και την Κίνα στο ζήτημα της διευθέτησης της συριακής κρίσης αντί να θέτει τελεσίγραφα, σπρώχνοντας τον εαυτό της σε μειονεκτική δυσάρεστη θέση. Σχολιάζει την υφιστάμενη κατάσταση ο πολιτικός αναλυτής Φιόντορ Βοϊτολόφσκι:

- Οι γερουσιαστές και οι κόγκρεσμεν καθοδηγούνται από τη θέση να μην απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους. Στην αμερικανική δε κοινωνία ο αριθμός των αντιπάλων της στρατιωτικής επιχείρησης υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των υποστηρικτών της. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, περίπου 60-70% των Αμερικανών αντιτίθενται στην επίθεση κατά της Συρίας. Συνεπώς, οι Αμερικανοί βουλευτές δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αρνητική αντίδραση από τους εκλογείς τους.

Μεταξύ των υποστηρικτών του χτυπήματος κατά της Συρίας είναι και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν. Ο Μακέιν προτείνει να καταστραφεί η στρατιωτική υποδομή των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Αν το Κογκρέσο απορρίψει το προτεινόμενο από τον Λευκό Οίκο ψήφισμα, αυτό θα σημαίνει για τις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη γερουσιαστή, πραγματική καταστροφή.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους συμμετέχοντες στις ακροάσεις στο Κογκρέσο - ο Μάρτιν Ντέμπσι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, νωρίτερα είχε καταστήσει σαφές ότι βλέπει τη συριακή εκστρατεία ως ανεπίτρεπτη πολυτέλεια. Από τη μία πλευρά, θα σταθεί επιπρόσθετο βάρος για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και από την άλλη οι συνέπειες της επιχείρησης αυτής είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Αξίζει να προστεθεί ότι οι Ρώσοι βουλευτές σχεδιάζουν να συναντηθούν με τους Αμερικανούς τους ομολόγους. Αυτό δήλωσαν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν και η επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας υπολογίζουν να πείσουν τους Αμερικανούς να πάρουν μια σταθμισμένη θέση σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, ο πιο κοντινός σύμμαχος των ΗΠΑ – η Μεγάλη Βρετανία - πρόσφερε δυσάρεστη έκπληξη στην Ουάσιγκτον. Τα περισσότερα μέλη του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη συριακή εκστρατεία. Αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]