Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ομπάμα είναι αποφασισμένος για επίθεση στη Συρία

Μικρή σημασία έχει πια εάν ο αμερικανό πρόεδρος είχε κλείσει ή όχι το μάτι στους ισλαμοφασίστες της Συρίας, όταν αναφέρθηκε στην χρήση χημικών όπλων, οριοθετώντας έτσι μία «κόκκινη γραμμή» η παραβίαση της οποίας θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση που δέχεται από την οργανωμένη ισλαμική τρομοκρατία (τζιχαϊστές και Αλ Κάιντα) η Συρία. 
Σήμερα, και με δεδομένη την γενική αρνητική εικόνα που έβγαλε προς τα έξω με το τελευταίο του διάγγελμα ο Μπάρακ Ομπάμα, είναι θέμα γοήτρου για τις ΗΠΑ να παρέμβουν, αφού διαφορετικά θα απωλέσουν τον ρόλο του διεθνή τιμωρού – χωροφύλακα. Βέβαια, στην περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία (έστω και με περιορισμένη χρήση όπλων) οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινδυνεύουν να απωλέσουν οριστικά και αμετάκλητα τον ρόλο της διεθνούς – κραταιάς δύναμης που μέσα από αρχές και διεθνείς συνθήκες, κανόνες και συμφωνίες, βοηθά στην επίλυση δυσάρεστων για την ανθρωπότητα καταστάσεων (αν και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, τον ρόλο αυτό τον έχουν χάσει προ πολλών ετών οι ΗΠΑ).

Επίσης, τα τρία τέταρτα των Αμερικανών δεν πείθονται από τα επιχειρήματα του Obama για την στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού. Σχεδόν κανείς δεν υποστηρίζει μια αμερικανική επιτόπια παρουσία στη Συρία. Όλοι ανησυχούν ότι μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή θα είχε μεγάλο οικονομικό κόστος. Και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες μεταξύ της αμερικανικής κοινής γνώμης, ότι ο Λευκός Οίκος γνωρίζει τι θέλει να πετύχει στη Συρία ή στην Μέση Ανατολή γενικότερα.

Ο Barack Obama, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης –ας μην το ξεχνάμε- έχει πατήσει το pause στην αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση στη Συρία. Η αμερικανική επίθεση είναι ακόμη πιθανή και όπως κατέστησε σαφές ο Obama, δεν εξαρτάται από την ψηφοφορία του αμερικανικού Κογκρέσου ή την ομοφωνία του μόνιμων πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Είναι, λοιπόν, θέμα γοήτρου για τον Μπάρακ Ομπάμα, η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Δεν έχει σημασία για τον αμερικανό πρόεδρο, πλέον (ο οποίος βλέπει μία κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας του), πια είναι η αλήθεια και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την χρήση των χημικών όπλων και τον θάνατο εκατοντάδων αθώων αμάχων πολιτών. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, απαιτείται να είναι μία χώρα – υπερδύναμη, την οποία είτε θα σέβονται είτε θα φοβούνται όλοι. Έτσι, κι ενώ οι ΗΠΑ έχουν απομείνει μόνο με την Γαλλία και μερικούς πρόθυμους ηλιθίους μικρών κρατών (Αλβανία, Σκόπια, Ελλάδα, Τουρκία), είναι βέβαιο πως θα αποτολμήσουν την επίθεση κατά της Συρίας, για να εισπράξουν μία ακόμη νίκη (αν και οι διαθέσεις της ρωσικής πλευράς δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα).

Η κινητικότητα που δείχνουν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, με την αναδιάταξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz και τεσσάρων ακόμα πλοίων, αποδεικνύει πως η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει την στρατιωτική επίθεση στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ρωσίας στις διεθνείς υποθέσεις Αλεξέι Πουσκόφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz, μαζί με υποστηρικτικό στόλο, κατέπλευσε στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο στόλος δεν είχε εντολές να προχωρήσει προς τη Μεσόγειο, όπου υπάρχουν ήδη πέντε Αμερικανικά αντιτορπιλικά και το USS San Antonio, σε επιφυλακή για πιθανές επιθέσεις με πυραύλους Cruise εναντίον της Συρίας.
«Με την αποστολή του αεροπλανοφόρου Νίμιτς στις ακτές της Συρίας, ο Ομπάμα αποδεικνύει ότι η στρατιωτική δράση έχει μεν αναβληθεί, αλλά δεν ακυρώνεται, και ότι είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο» τόνισε ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής στη Δούμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε επίσημα το περασμένο Σάββατο την έγκριση του Κογκρέσου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η επικείμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Ο Ομπάμα εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον στόχων στη Συρία, παρά την αντίθετη γνώμη των αμερικανών πολιτών αλλά και πολλών γερουσιαστών, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά αέρια της 21ης Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.

Από την πλευρά του ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ συνέκρινε χθες την κατάσταση στην περιοχή με «με φωτιά που πλησιάζει επικίνδυνα ένα βαρέλι μπαρούτι». Όπως δήλωσε «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί (μετά το χτύπημα των ΗΠΑ). Ο έλεχγος της κατάστασης θα χαθεί ολοκληρωτικά, μόλις εκραγεί αυτή η πυριτιδαποθήκη… Το χάος θα εξαπλωθεί και οι εξτρεμιστές θα αρπάξουν την ευκαιρία, βυθίχοντας την περιοχή σε πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η Σιϊτικη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, στενός σύμμαχος του Ασαντ, δήλωσε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πως προχωρά σε αναδιάταξη των δυνάμεών της, έτοιμη να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ. Μέλη της Χεζμπολάχ αγωνίζονται εδώ και καιρό στο πλευρό των συριακών στρατευμάτων, εναντίον των ανταρτών της αντιπολίτευσης που επιθυμούν την ανατροπή του Ασαντ. 

Ο Τσόμσκι βλέπει σαν έγκλημα πολέμου μία επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Μια επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας δίχως την έγκριση του ΟΗΕ, θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου, ανεξάρτητα από το αν το Κογκρέσο είχε δώσει ή όχι την συγκατάθεσή του γι' αυτό». Τη δήλωση αυτή έκανε ο γνωστός Αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για το ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσόμσκι ταξίδεψε πρόσφατα στη Συρία για να πληροφορηθεί όσο γίνεται περισσότερα για την κρίση, και τα σχόλιά του δεν οδηγούν στην αντίληψη πως η στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων. ''Καθώς η διεθνής υποστήριξη στην απόφαση του Ομπάμα να επιτεθεί στη Συρία έχει καταρρεύσει, μαζί με την αξιοπιστία των ισχυρισμών του, η κυβέρνηση καταφεύγει πάλι στα γνωστά επιχειρήματα περί εγκλημάτων πολέμου".

Και συνεχίζει ο Τσόμσκι: ''Επαληθεύεται για άλλη μια φορά το ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτοανακηρυχθεί σε παγκόσμιο μπάτσο. Πιστεύω ότι πρώτα θα έπρεπε να επιλεγεί ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, και αν αυτές αποτύγχαναν, τότε να προχωρούσαμε στη δεύτερη επιλογή, παρέχοντας υποστήριξη στους αντάρτες'', είπε o Tσόμσκι, χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά και ξεκάθαρα οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ως ''εγκληματική ενέργεια''.

Κούρδοι: Επέμβαση στη Συρία σημαίνει παγκόσμιος πόλεμος


Ο Ντουράν Καλκάν-μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK σχολιάζοντας σχετικά με την πιθανή εξωτερική επέμβαση στην Συρία ανέφερε πως ¨Όλοι πρέπει να δούνε πως μια επέμβαση στην Συρία θα γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος, ένας πόλεμος Μέσης Ανατολής¨.
Ο Ντουράν Καλκάν προειδοποιεί πως μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία δεν θα περιοριστεί εκεί αλλά θα προκαλέσει πόλεμο.
Συγκεκριμένα είπε: Μέχρι τώρα σε ένα διάστημα πάνω από 20 έτη, ο πόλεμος αυτός ήταν κυρίως ιδεολογικός και πολιτικός ενώ η στρατιωτική του διάσταση είχε παραμεριστεί. Λέχθηκε πως αυτό ήταν χαρακτηριστικό του 3ου παγκόσμιου πολέμου. Αν όμως τώρα υπάρξει μια εξωτερική επέμβαση στην Συρία είτε επέμβουν με συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας-Ρωσίας, είτε διασπαστούν και επέμβουν μόνο ΗΠΑ-Ευρώπης-ΝΑΤΟ ερχόμενοι σε σύγκρουση με Ρωσία , Κίνα και Ιράν, ότι και να γίνει όπως έγινε και στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή μια κατάσταση στρατιωτικού παγκόσμιου πολέμου. Ο ιδεολογικός και πολιτικός πόλεμος γίνεται πλέον στρατιωτικός. Αυτός ο πόλεμος σίγουρα δεν θα περιοριστεί στην Συρία. Θα μεταδοθεί στο Ιράκ. Θα περιλάβει ολόκληρο το Κουρδιστάν και η Τουρκία θα μπει στο παιχνίδι. Το Ιράν και οι Άραβες ούτως ή άλλως είναι μέσα σε αυτόν, για αυτό θα γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος. Θα γίνει ένα Μεσανατολικός πόλεμος, όλοι πρέπει να το δούνε αυτό¨.
Ο Ντουράν Καλκάν λέει πως καθώς αυτό μέχρι τώρα ήταν ορατό, δεν υπήρξαν στρατιωτικές παρεμβάσεις και συνεχίζει λέγοντας : ¨ Εάν τώρα λοιπόν δεν βρίσκεται πολιτική λύση και τίθεται στην επικαιρότητα η ένοπλη σύρραξη, τότε αυτό φέρνει καταστροφή. Η περιοχή πραγματικά θα μετατραπεί σε λίμνη αίματος. Ότι υπήρξε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να υπάρξει πάλι.

Τι μέλλει γεννέσθαι λοιπόν, στο καζάνι που λέγεται Μέση Ανατολή; Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της αμερικανικής επίθεσης και –ιδιαίτερα- ποιες δυνάμεις θα γεννηθούν μέσα από την τελευταία αμερικανική απερισκεψία που θα δημιουργήσει και πάλι χιλιάδες αθώους νεκρούς, στο όνομα της ισχύος και του γοήτρου των ΗΠΑ;
Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η Συρία αποτελεί με βεβαιότητα την πόρτα της κόλασης και προειδοποιούν όσους τολμήσουν να την ανοίξουν, πως η επόμενη ημέρα δεν θα είναι καθόλου ίδια, ενώ τονίζουν την ύπαρξη δυνάμεων που ενδεχομένως δεν θα ανεχθούν τον αμερικανικό παραλογισμό.
Είναι, άραγε, έτοιμες οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν καταστάσεις πολέμου σε ευρύτερο πεδίο και ίσως να επωμιστούν την ευθύνη για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο;
Είναι άραγε έτοιμες οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους απέναντι στη διεθνή κοινότητα, όταν θα βάλουν φωτιά στην πλέον ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη;
Είναι άραγε έτοιμες οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται σήμερα στη Συρία;

Πηγές "Ria Novosti", "Τουρκικά Νέα"


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]