Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα “γεράκια” των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ να υποστηρίξουν το αίτημα του για έγκριση από το Κογκρέσο της επίθεσης που σχεδιάζει εναντίον της Συρίας. Οι δύο συντηρητικοί γερουσιαστές, που χαρακτηρίζονται και «γεράκια» της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, επιθυμούν γενικευμένο πόλεμο με τη συμμετοχή της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής –άρα και Αμερικανούς στρατιώτες στο συριακό έδαφος. Αυτό δεν θα συμβεί μεν, αλλά με τις δηλώσεις τους έδωσαν το «πράσινο φως», αν και είναι γνωστοί και ως «οι απρόβλεπτοι».

Την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κάλεσε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της οποίας προεδρεύει τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ για μία ανοικτή δημόσια ακρόαση για τη Συρία. Ο κ. Μενέντεζ, που είναι σύμμαχος του Πρόεδρου Ομπάμα πιστεύει ότι ο λαός πρέπει να γνωρίζει και κάλεσε τους δύο υπουργούς να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας για να πληροφορηθούν οι πολίτες όλα τα γεγονότα για το θέμα της Συρίας. Πιστεύεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα παραστούν επίσης ανώτερα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών.

Μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, οι γερουσιαστές, Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ χαρακτήρισαν «καταστροφική» τυχόν απόρριψη από το Κογκρέσο του ψηφίσματος που θα προσφέρει την εξουσιοδότηση που χρειάζεται ο Αμερικανός ηγέτης για να προχωρήσει στη χρήση στρατιωτικής βίας .

Ο κ. Μακέιν είπε ότι «μια καταψήφιση του ψηφίσματος από το Κογκρέσο θα ήταν καταστροφική κατά τη γνώμη μου». Ο γερουσιαστης, που στηρίζει τον Πρόεδρο αν και είναι μόνιμα διαμαρτυρόμενος, υποστήριξε ότι η απόρριψη από το Κογκρέσο «θα μείωνε την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου. Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο» τόνισε και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρόεδρο ήταν ενθαρρυντικό, όμως η κυβέρνηση «έχει να διανύσει ακόμη μακρύ δρόμο» έως ότου καταφέρει να εγκριθεί στο Κογκρέσο η πρότασή της.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκράχαμ είπε ότι «αν δεν κάνουμε ότι χρειάζεται για να βάλουμε τη Συρία στο σωστό δρόμο, τότε το Ιράν θα το εκλάβει προφανώς, ως ένα μήνυμα ότι είμαστε αδιάφοροι για το πυρηνικό του πρόγραμμα ».

Ο Πρόεδρος συνομίλησε χθες με δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές. Σήμερα θα συναντηθεί με τα μέλη των πιό σημαντικών Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς επιθυμεί να παρουσιάσει ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, πριν την αναχώρησή του για τη Σουηδία και την Αγία Πετρούπολη, όπου θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είναι προετοιμασμένος να επεξεργαστεί εκ νέου τη φρασεολογία η οποία χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Κογκρέσο για την έγκριση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προκειμένου αρθούν οι ανησυχίες από μέρους πολλών κοινοβουλευτικών.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει αλλαγές «εντός των παραμέτρων που (ο) πρόεδρος είχε ορίσει προηγουμένως».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνέχισε τα προηγούμενα 24ωρα τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας τηλεφωνικά την Κυριακή τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC , το αεροπλανοφόρο USS Nimitz έπλευσε προς την Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα μετάσχει στις πιθανές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.

Photo: President Barack Obama meets with Senators John McCain and Lindsey Graham in the Oval Office to discuss Syria, Sept. 2, 2013. National Security Advisor Susan E. Rice is at left. (Official White House Photo by Pete Souza)

Πηγή Γραφείο γερουσιαστή Μενέντεζ, White House, ABC News, ANA-MPA



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]