FT: Υπερβολικά πολύ το χρέος σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης
«Πάνω από 1/10 των ενεργητικών τους πρέπει να «ξεφορτωθούν» οι ευρω-τράπεζες για να αντεπεξέλθουν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Αφόρητο το βάρος για τους μικρούς με δριμείες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Το «μικρό» λάθος των ρυθμιστών, με τις μεγάλες συνέπειες».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Christopher Thompson στους Financial Times, oι μεγάλες
τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να περικόψουν ενεργητικά ύψους 661 δισ. ευρώ και να παράγουν 47 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις επικείμενες ρυθμίσεις οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί να πληρώσουν κι άλλο πακέτο διάσωσης οι φορολογούμενοι.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει:
«Τα στοιχεία εντάσσονται σε ανάλυση της βρετανικής Royal Bank of Scotland – που ξεχωρίζει τις Deutsche Bank, Crédit Agricole και Barclays ως τις τράπεζες που χρειάζονται περισσότερο φρέσκα κεφάλαια – η οποία υπογραμμίζει ότι μετά από πέντε χρόνια κρίση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν».
Συνολικά o τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να ξεφορτωθεί ενεργητικό 3,4 τρισ. ευρώ ως το 2018 για να συμμορφωθεί με τους ρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ περί επάρκειας κεφαλαίων και μόχλευσης, σύμφωνα με την RBS.
Το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο για τις μικρότερες τράπεζες, που πρέπει να ξεφορτωθούν 2,6 τρισ. ευρώ από τους ισολογισμούς τους, γεγονός που εγείρει φόβους ότι θα προκληθεί κάθετη μείωση στον δανεισμό προς τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
«Υπάρχει υπερβολικά πολύ χρέος σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης και αυτό αποδεικνύεται στους ισολογισμούς των τραπεζών», σχολιάζει ο James Chappell, αναλυτής της τράπεζες Berenberg. «Το μείζον ζήτημα είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να διαγράψουν αυτά τα δάνεια.»
Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη συρρικνώσει τους ισολογισμούς τους κατά 2,9 τρισ. ευρώ από τον Μάιο 2012 –μέσω μειώσεις των χορηγήσεων, επαναγορές, παράγωγα συμβόλαια, καθώς και μέσω πωλήσεων δευτερευόντων δραστηριοτήτων– σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Deutsche Bank πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τα ενεργητικά της κατά το ένα πέμπτο περίπου, μέσα σε δυόμιση χρόνια. Η Barclays, που ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,8 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, είπε ότι θέλει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 65-80 δισ. στερλίνες.
Τα ενεργητικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα αξίζουν 32 τρισ. ευρώ δηλαδή μέγεθος υπερτριπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η Bridget Gandy, της Fitch, τονίζει ότι η ίδια η επικέντρωση των ρυθμιστικών αρχών στο μέγεθος και την μόχλευση, τα δάνεια δηλαδή, των τραπεζών, είναι εσφαλμένη.
«Αν υποχρεώνονται τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν συντελεστή μόχλευσης, τότε ο μόνος τρόπος που έχουν για να γίνουν πιο κερδοφόρες είναι να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους πάνω στα ενεργητικά που κατέχουν», σχολιάζει. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην κεφαλαιακή κάλυψη των ριψοκίνδυνων ενεργητικών και την μόχλευση, ο κίνδυνος δεν είναι το μέγεθος».
Η τραπεζική απομόχλευση έχει ήδη προκαλέσει αρνητικό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η πτώση αντικατοπτρίζει επίσης τον αυξημένο κίνδυνο «υποχρεωτικής συμμετοχής» των πιστωτών αν καταρρεύσει μια τράπεζα, μετά την μεταρρύθμιση που επέβαλε η Ευρώπη για να προστατευθούν οι φορολογούμενοι, στον τρόπο που θα σώζονται οι τράπεζες σε περίπτωση χρεοστασίου.
Επίσης, ενώ οι τράπεζες έχουν κάνει και πρόωρες αποπληρωμές των φθηνών δανείων που έλαβαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των μηχανισμών μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για να καταπολεμηθεί η κρίση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία, διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.
Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ύφεση, οι επικριτές φοβούνται ότι οι τράπεζες επικεντρώνονται περισσότερο στην απομόχλευση παρά στην αύξηση του δανεισμού, γεγονός που θα πλήξει την όποια προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».
Πηγή euro2day.gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...