Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συρία: Χημική επίθεση – «χοντροδουλειά» της συριακής αντιπολίτευσης

Η Ρωσία δήλωσε ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, τα χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού χρησιμοποιήθηκαν (21 Αυγούστου) από αντάρτες της αντιπολίτευσης, και όχι από το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Οι κατηγορίες σε βάρος των κυβερνητικών στρατευμάτων θεμελιώνονται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Η επιθετική εκστρατεία σε περιφερειακά και δυτικά ΜΜΕ απλά επιβεβαιώνουν ότι λόγος γίνεται «για μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη προβοκάτσια». Αυτό αναφέρεται σε ειδική δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι μάχες στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού συνεχίζονται. Αλλά, όπως εξήγησαν ρώσοι διπλωμάτες, η εικόνα των γεγονότων είναι αγνώριστη από τις διαστρεβλώσεις.

«Η διακρίβωση της αξιοπιστίας των ρεπορτάζ των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών», - αναφέρεται στη δήλωση του ΥΠΕΞ, απέδειξε τα παρακάτω: «Νωρίς το πρωί της 21η Αυγούστου σε αυτή περιοχή από τις θέσεις που κατέχουν οι αντάρτες, εκτοξεύτηκε αυτοσχέδια ρακέτα ανάλογη με εκείνη που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στις 19 Μαρτίου φέτος στο Χαν Αλ Ασάλ (κοντά στην πόλη Χαλέπι), με αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμή χημική δηλητηριώδη ουσία».

Τα περιστατικά χρήσης χημικών όπλων κοντά στο Χαλέπι θα πρέπει να ερευνηθεί από την ειδική αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ. Αυτή ξεκίνησε τις εργασίες της στη Συρία στις 20 Αυγούστου.

Οι Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι η χρήση του τοξικού σαρίν από τις μη κυβερνητικές δομές είναι απόλυτως δυνατή. Αυτό έκανε, συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1995 η ιαπωνική σέκτηα «Αούμ Σινρικέ» στο μετρό του Τόκιο.

Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν ότι γίνεται λόγος για το σαρίν. Και καλούν να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη οι εικόνες που αναρτούνται στο διαδίκτυο, οι οποίες τάχα ελήφθησαν μετά την επίθεση.

«Σε αυτές φαίνονται ότι αυτοί που δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες δε φορούν συγκεκριμένη στολή», - έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο ειδικός στα χημικά όπλα του Ινστιτούτου Ερευνών προβλημάτων ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Πασκάλ Ζάντερς «Με το σαρίν δεν μπορεί να είναι έτσι τα πράγματα. Χωρίς ειδική στολή θα είχαμε πλήθος δευτερευουσών δηλητηριάσεων», - ισχυρίζεται ο Ζάντερς.

Η ενέργεια στο προάστιο της Δαμασκού έγινε την ίδια στιγμή που στη Συρία ξεκίνησε να εργάζεται η επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση των ισχυρισμών για πιθανή χρήση χημικών όπλων. Κατά τη γνώμη του ρωσικού ΥΠΕΞ, όλα αυτά «μοιάζουν με απόπειρες υπονόμευσης των πιθανοτήτων για σύγκλιση της Διάσκεψης της Γενεύης», για τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος. Η τακτική συνάντηση των ρώσων και αμερικανών εμπειρογνωμόνων, στην οποία πρέπει να συζητηθεί η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της Γενεύης 2, είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει να χάσει τίποτα. Να κερδίσει δεν μπορεί και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υποχρεώσει τη Δύση να αναμειχθεί στη σύγκρουση, να πείσει τη Δύση ότι το καθεστώς «είμαι αιμοσταγές και απάνθρωπο», - λέει ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Ντεμιντένκο. Επιπλέον, ο ίδιος, υπογραμμίζει:

Όλα αυτά είναι ήδη παρελθόν. Η Αμερική θα μπορούσε απλά να δηλώσει πως αναμειγνύεται, μόλις μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, ότι βρήκε χημικά όπλα. Θα μπορούσε η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να πάει στη Συρία για τον έλεγχο πληροφοριών για χημικά όπλα, κι αμέσως ο τηλεοπτικός σταθμός του Ντουμπάι Αλ Αράμπιγια, να μεταδώσει ότι τα χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Είναι πολύ χοντροκομμένη δουλειά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (21η Αυγούστου) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και κάλεσε να γίνει λεπτομερής έρευνα για την τραγωδία στο προάστιο της Δαμασκού. Η Ρωσία, θεωρεί, επίσης, ότι η λεπτομερής έρευνα είναι απαραίτητη. Για αυτό το σκοπό αρκούν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Ρωσίας τα χημικά εκοξευθήκανε από τις γραμμές των ανταρτών ισλαμοφασιστών και αποτελούν προβοκάτσια για να βρει το ΝΑΤΟ αφορμή να επέμβη. ¨Αλλωστε και για τον Σαντάμ στο ΙΡΑΚ είχε πει το ΝΑΤΟ ότι έχει πυρηνικά πράγμα εντελώς ψευδές όπως αποδείχτηκε. Επίσης δημοσιέυτηκε το πόρισμα για την βόμβα στο Σεράγεβο την οποία έβαλαν οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι για προβοκάτσια και έτσι προετοίμασαν την επέμβαση της Δύσης. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν αναμεταδίδοουμε ειδήσεις από τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ΜΜΕ, όπως κάνουνε κάποια Μπλογκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το δεύτερο σχόλιό σου (αντιγραφή - επικόλληση) που αναφέρεσαι στο ίδιο θέμα αφήνοντας υπόνοιες για αναπαραγωγή φιλο-δυτικής προπαγάνδας, ενώ στα άρθρα που σχολιάζεις είναι κάτι περισσότερο από εμφανές πως αυτή ακριβώς η προπαγάνδα δεν αναμεταδίδεται από εμάς. Τι να υποθέσω, λοιπόν, στην εμμονή του σχολιασμού;

      Διαγραφή
    2. Ορθως τον χαστουκιζεις τον βαλτο , αλλα ας ακουσουν και παλι οτι το Εθνος ΞΥΠΝΑ και ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΖΗΤΑ !
      Καθεις εφ΄ω εταχθη .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]