Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «μυστική συμφωνία» για την απέλαση Κούρδων – Τούρκων Αριστερών

Toυ Κώστα Πικραμένου* 
 
Στα πλαίσια του Ελληνο-Τουρκικού Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΣΣΣ) που έλαβε χώρα στις αρχές Μαρτίου (4-5/3/2013) στην Κων/πολη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε όπως η ΕΛ.ΑΣ «συλλάβει και απελάσει άμεσα» (προς την Τουρκία) τα ηγετικά στελέχη Κουρδικών και Τουρκικών ακρο-αριστερών ένοπλων οργανώσεων που βρίσκονται επί ελληνικού έδάφους.


Οι Τούρκοι απαίτησαν την άμεση απέλαση του Zeki Gürbüz, ηγετικού στελέχους του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (MLKP). Ειδικότερα, ο 47χρονος Zeki Gürbüz καταδιώκεται εδώ και χρόνια από το τουρκικό κράτος. Επιπροσθέτως, του αποδίδεται ότι βρέθηκε να κατέχει όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη συλλάβει ένα στέλεχος με τα αρχικά S.E., ο οποίος φέρεται ότι είναι μέλος της Τουρκικής ένοπλης ακρο-αριστερής οργάνωσης DHKP/C. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο «για αλλαγή γραμμής» από την Ελλάδα, όπου όλες οι αιτήσεις των Τούρκων για «επαναπατρισμό τρομοκρατών» έπεφταν μέχρι σήμερα στο κενό.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΜΙΤ, που διέρρευσε στον Τουρκικό Τύπο, ο Zeki Gürbüz έχει οργανικές σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μέλη του MLKP εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων στο στρατόπεδο Gare του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Ο Ζeki Gürbüz έχει – κατά εξακολούθηση- αποδράσει από ενέδρες και εφόδους των Τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας (Αστυνομία-Στρατοχωροφυλακή). Το 2006, σε καλά οργανωμένη έφοδο της Τουρκικής Αστυνομίας, όπου συνελλήφθησαν πολλά ηγετικά στελέχη του MLKP, o Gürbüz κατάφερε να ξεφύγει « στο τελευταίο λεπτό».
Σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου (21-22/3/2013) προσήχθησαν 14 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και οι Fadik Adıyaman, Nevzat Kalaycı, Ali Temiz and Havva Suiçmez με ερυθρή αγγελία από την Ιnterpol. Oι δεκατρείς εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ η Havva Suiçmez συνελήφθη.

Τα ονόματα των προσαχθέντων είναι: Hüseyin Çakıl, Çağdaş Ozan Yavanoğlu, Fadik Adıyaman, Mustafa Yılmaz, Şerif Turunç, Ali Temiz, Nevzat Kalaycı, İsmail Zat, İleni Açıkgöz, Kadir Kaya, Mehmet Yaman, Hasan Koşar, Zöhre Yılmaz and Havva Suiçmez. H Τουρκία ζήτησε την άμεση απέλαση των Fadik Adıyaman, Nevzat Kalaycı, Ali Temiz για τους οποίους εκκρεμεί ερυθρή αγγελία της Ιnterpol.

Πρόσφατα το DHKP/C (1/2/2013) είχε χτυπήσει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (επίθεση αυτοκτονίας) όπου έχασε τη ζωή του ένας Τούρκος υπάλληλος security. Αμέσως μετά χτυπήθηκαν με αντι-αρματικό όπλο (LOW) τα κεντρικά κομματικά γραφεία του ΑΚΡ στη Άγκυρα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (11/3/2013).
Η Τουρκική αστυνομία έχει κλιμακώσει τις εφόδους σε γιάφκες του DHKP/C λόγω της αύξησης των πρόσφατων επιθέσεων της οργάνωσης αλλά και λόγω – βάση πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής – της προετοιμασίας επίθεσεων αυτοκτονίας από μέλη του DHKP/C με στόχους κυβερνητικά κτήρια και γραφεία του ΑΚΡ.
Από τον Ιανουάριο του 2013, έχουν συλληφθεί στην Τουρκία για τη συμμετοχή τους στην «τρομοκρατική» DHKP/C άνω των 100 ατόμων. Το DHKP/C θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στα γρανάζια της Δικαιοσύνης
Τη μη έκδοση στην Τουρκία των Κούρδων Zeki Gürbüz και Μπουλέντ Κομέρτ, εισηγήθηκε πρόσφατα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντι-εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης. Οι δύο Κούρδοι είχαν συλληφθεί (Φεβρουάριος 2013) στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας, η οποία έχει σταλεί από τις τουρκικές αρχές στις ελληνικές από το έτος 2005.
Οι τουρκικές αρχές τούς αναζητούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ τούς αποδίδεται ότι είχαν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Επιπροσθέτως, στον Gürbüz αποδίδεται ότι βρέθηκε να κατέχει όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Μερικές εβδομάδες πριν, το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση των δύο Κούρδων στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, η εισαγγελία Εφετών της Πάτρας άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. Η έφεση συζητήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, όπου ο κ. Μπόμπολης πρότεινε να απορριφθεί ως αναιτιολόγητη.
Οι δύο Κούρδοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους από τις τουρκικές αρχές οφείλεται στην καταγωγή τους και στα πολιτικά τους φρονήματα.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης των δύο εκζητούμενων κατέθεσαν οι βουλευτές Θ.Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Β.Χατζηλάμπρου (ΠΑΣΟΚ) και ο τ. βουλευτής (ΠΑΣΟΚ) Αντ. Καράς. Ωστόσο, τον τελικό λόγο για την έκδοση των δύο Κούρδων θα έχει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το ΚΕΔΔΕ («Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαίωματα») σε ανακοίνωση του (30/3/2013) καταγγέλει ότι «Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το κατηγορητήριο ήταν διάτρητο και με πολλαπλές αντιφάσεις, οι διώξεις είχαν ασκηθεί λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των εκζητούμενων που είχαν συλληφθεί και βασανισθεί στο παρελθόν στην Τουρκία (και ειδικά για τον Ζ. Κορμπουζ και λόγω της εθνικής, θρησκευτικής, αλλά και οικογενειακής του στοχοποίησης, αφού η μεν αδελφή του είναι ένα σύμβολο αγώνα που ξεσήκωσε διεθνή καμπάνια ενάντια στα βασανιστήρια, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί). Κατέστη απόλυτα σαφές ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος εάν εκδοθούν στην Τουρκία να βασανισθούν για να ομολογήσουν τις πράξεις τους.
Ω του θαύματος όμως, την επομένη της απόφασης -προτού μάλιστα καν καθαρογραφεί- ασκήθηκε έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Πατρών (κατά πλήρη αντίφαση με το γεγονός ότι η Εισαγγελέας Εφετών της έδρας επεσήμανε πόσο διάτρητο είναι το κατηγορητήριο), ο οποίος παρήγγειλε μάλιστα να διατηρηθεί η κράτηση παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου!
Αν τα γεγονότα αυτά συνδυασθούν με τις έντονες φήμες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί μυστικής συμφωνίας Σαμαρά-Ερντογάν για την έκδοση πολιτικών προσφύγων στην Τουρκία, καταλαβαίνει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κουρελιάσει και τη Συνθήκη της Γενεύης, όπως κουρέλιασε το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας.
Είναι σαφές ότι δεν συγκινεί την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία εξελίσσεται ένα όργιο καταπάτησης δικαιωμάτων με τη σύλληψη στη βάση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας χιλιάδων πολιτών κουρδικής καταγωγής (10.000 τελούν υπό κατηγορία), αλλά και εκατοντάδων Τούρκων συνδικαλιστών στον ιδιωτικό (DISK) και δημόσιο τομέα (KESK), καθώς και δικηγόρων που έχουν παλέψει για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.
Τον Ιούλιο του 2011, μια 42χρονη υπήκοος Τουρκίας συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατηγορείται από τις Γερμανικές εισαγγελικές Αρχές ως μέλος της ένοπλης οργάνωσης DHKP/C. Μαζί της συλλαμβάνεται και ένας άνδρας 50 ετών Τουρκικής υπηκοότητας.
Σε έφοδο της Αστυνομίας σε δύο διαμερίσματα θα βρεθούν πλαστές Βουλγαρικές ταυτότητες και άδειες οδήγησης αλλά και σκληροί δίσκοι υπολογιστών. Ο άνδρας που ήρθε στην Ελλάδα το 2003, αντιμετωπίζει επίσης διώξεις για υπόθαλψη εγκληματία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Η αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει είχε ήδη απορριφτεί ενώ εκκρεμεί η έφεση.

Η μυστική συμφωνία
Συμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, ένα μήνα πριν τη σύγκλιση του Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας στην Κων/πολη (4/2/2013) υπήρξε συνάντηση Υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης Ελλάδος και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ο Αρχηγός  της Τουρκικής Αστυνομίας Mehmet Kiliclar και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Νίκος Παπαγιαννόπουλος συμφώνησαν στη διάλυση των πυρήνων Κουρδικών και ακρο-αριστερών Τουρκικών οργανώσεων στην Ελλάδα.
Ένα μήνα αργότερα (4/3/2013) έλαβε χώρα το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Κων/πολη όπου υπεγράφησαν 25 μνημόνια συνεργασίας μεταξύ άλλων και για την παράνομη μετανάστευση.
Την ίδια μέρα το Ινστιτούτο Στρατηγικής Σκέψης (στην Άγκυρα) αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το δόλωμα των Τουρκικών επενδύσεων στην χρεοκοπημένη Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να ενδώσει στην απέλαση Κούρδων και Τούρκων ακρο-αριστερών.

Κύμα συλλήψεων
Ο Zeki Gorbuz, αιτών πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται στις  12 Φεβρουαρίου 2013. Οι Τουρκικές διωκτικές αρχές απέστειλαν ερυθρή αγγελία της Ιντερπόλ στην ΕΛ.ΑΣ μια μόλις ημέρα πριν την καθορισμένη συνέντευξη του Zeki Gorbuz προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο. Τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης πρόβαλλαν αστραπιαία την είδηση καθώς ο Zeki Gorbuz θεωρείται από τους Τούρκους ακραίος αριστερός και περιφερειακός υπεύθυνος του MLΚP. Η εν λόγω οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική από την Τουρκία.
Την ίδια ημέρα της σύλληψης του Gorbuz στην Πάτρα,  ο  Bulent Comert ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα ως αιτών πολιτικό άσυλο από το 2002 συλλαμβάνεται επίσης στην ίδια πόλη. Η αίτηση του για χορήγηση πολιτικού ασύλου είχε εγκριθεί το 2003 αλλά δεν του είχε παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο ίδιος θεωρείται σημαίνον στέλεχος του DHKP-C ενώ δραπέτευσε όντας κρατούμενος στην απομόνωση (Λευκά κελιά) σε Τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το νεοσύστατο ΚΕΔΔΕ («Κίνημα για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαίωματα») σε ανακοίνωση του (22/3/2013) καταγγέλει ότι «Το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές αρχές έχουν βάλει μπρος ένα μηχανισμό συλλήψεων εναντίον Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας. Ιδιαίτερα αυτό εντάθηκε μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Από χθες η αστυνομία προχωράει σε αθρόες συλλήψεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στους οποίους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο εδώ και αρκετά χρόνια ενώ παράλληλα προβαίνουν σε έρευνες στα σπίτια τους και σε μαγαζιά που διατηρούν και βγάζουν το ψωμί τους.
Καταγγέλλουμε όλες αυτές τις ενέργειες που έχει αποφασίσει και υλοποιεί η Κυβέρνηση σε βάρος των πολιτικών προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα μας και ζητάμε να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η κίνηση διαδικασιών έκδοσής τους σημαίνει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους και ο λαός μας δεν μπορεί να μείνει απαθής σε τέτοιου τύπου απάνθρωπες ενέργειες.
Η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες» σε ανακοίνωση της (27/3/2013) τονίζει ότι «Καταγγέλλουμε τη σύλληψη της αγωνίστριας πολιτικής πρόσφυγα Gonul Yilmaz που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, με μέθοδο που θύμιζε απαγωγή. Η αγωνίστρια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο. Με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκιση της στον Κορυδαλλό.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι μπροστά στην άρνησή της να υποστεί εξευτελιστική σωματική έρευνα την έκλεισαν στην απομόνωση των φυλακών της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αγωνιστές της ελευθερίας με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων και η αξιοπρέπειά τους.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας δείχνουν μια υπερβολική δραστηριότητα στο κυνήγι των πολιτικών προσφύγων ειδικά από την Τουρκία, πράγμα που έχει ενταθεί μετά και την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία.
Διαφαίνεται μια στενή συνεργασία των δυο κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας, που με συντονισμένες κινήσεις προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προωθούν διαδικασίες έκδοσης πολιτικών προσφύγων, αποδεχόμενοι τις όποιες αστήρικτες αιτιάσεις κατασκευάζει η Τουρκική αστυνομία.
Πολλοί πολιτικοί πρόσφυγες απευθύνονται στο Τμήμα Αλλοδαπών, η Interpol εκδίδει εναντίον τους, ένταλμα σύλληψης.
Τον τελευταίο μήνα συνελήφθησαν δυο στην Πάτρα, ένας στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα, σύνολο τέσσερα άτομα, με ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Αυτό που πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι τα εντάλματα σύλληψης από την Interpol εκδίδονται λίγες μόνο  μέρες πριν την ανανέωση ταυτότητας ή άλλων διαδικασιών για ζητήματα ασύλου.
Για αυτό το λόγο συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.
Με τέτοιες κατηγορίες εκδίδονται συνέχεια εντάλματα σύλληψης για Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αυτό το διάστημα αρκετές περιπτώσεις δικαστικών διαδικασιών με απειλούμενες εκδόσεις στην Τουρκία.
Τονίζουμε ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία άνθρωποι που έχουν υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια στις Τούρκικες φυλακές και συγχρόνως να είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τεράστια οικονομική αφαίμαξη καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικά υψηλού κόστους.»
Εκτός από τους Gorbuz και Comert, έχουν συλληφθεί τρεις ακόμη αιτούντες πολιτικού ασύλου. Πρόκειται για τους Meric Serkan (14/2/2013), Fadik Adauman (26/2/2013) και Huseyin Cakil (6/4/2013). Όλοι διώκονται από τις Τουρκικές Αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι 5 προαναφερόμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια στις Τουρκικές φυλακές.
Ο δικηγόρος και μέλος του ΚΕΔΔΕ κ. Σαραφιάνος που στο παρελθόν έχει χειριστεί σχετικές υποθέσεις θα δηλώσει ότι «είναι περίεργο που ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου (σς για τη μην απέλαση του Gorbuz). Με δεδομένες τις φήμες για μια μυστική συμφωνία μεταξύ Σαμαρά-Ερντογάν για την απέλαση αιτούντων ασύλου στην Τουρκία, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρόκειται να παραβιάσει την Συνθήκη της Γενεύης».

Το «Δελτίο Τύπου» της ΜΙΤ
Δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου (εφημερίδα Bugun, προσκείμενη στην Κυβέρνηση Ερντογάν) που επικαλούνται «αναφορές» της ΜΙΤ κάνουν λόγο για ηγετικά στελέχη του DHKP/C που κατοικοεδρεύουν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου. Συγκεκριμένα αναφέρονται στη «Μεγάλη Αδελφή» Ζερρίν Σαρί και στο Χουσεΐν Τεκίν.
Ο Τεκίν – σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο – λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία προωθεί ένα μέρος της ένοπλης πτέρυγας του DHKP/C από τη Λαττάκια στην Ελλάδα. Επίσης η εφημερίδα Bugun ισχυρίζεται ότι μέλη του DHKP/C εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων εντός της Ελλάδος και συγκεκριμένα σε «στρατόπεδα» στην Κινέττα, στον Ωρωπό και στο Δήλεσι.
Στο δημοσίευμα δεν λείπουν και λεπτομερείς περιγραφές για την εκπαιδευτική δραστηριότητα των «τρομοκρατών». Συγκεκριμένα, «στη Κινέττα οι τρομοκράτες κάνουν περισσότερο σωματική αγωγή ενώ η εκπαίδευση στα όπλα και τις βόμβες γίνεται στον Ωρωπό και στο Δήλεσι. Σε απόσταση 200 μέτρων από την παραλία βρίσκεται τριώροφο σπίτι στο χώρο του στρατοπέδου, τα δε όπλα κρύβονται θαμμένα κάτω από το δεντρο της κορομηλιάς».
Η εφημερίδα Vatan με τίτλο «Το Καντίλ του DHKP/C στην Ελλάδα» γράφει ότι «διαπιστώθηκε πως ο βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας ( στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα 1/2/2013) εισήλθε στην Τουρκία από την Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο.
Η εφημερίδα Turkiye σε ρεπορτάζ με τίτλο «Δίνουμε έγγραφα στην γείτονα» γράφει ότι «η Άγκυρα ετοίμασε φάκελο αναφορικά με το PKK και το DHKP/C που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Τουρκία θα παραδώσει κατάλογο μελών του DHKP/C και άλλων οργανώσεων καθώς και τις δραστηριότητες τους στο περιθώριο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας (4-5/3/2013)»
 
Το Κέντρο Υποδοχής στο Λαύριο
Το Ανοιχτό Κέντρο αιτούντων ασύλου δημιουργήθηκε το 1947. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας. Τη διαχείριση του Κέντρου την έχει με ανάθεση ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), που εκπροσωπείται νομίμως από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΕΣ κ. Μαρτίνη.
Αποτελείται από τρία κτήρια Α, Β και Γ δυναμικότητας 320 ατόμων. Σήμερα και στα τρία κτήρια φιλοξενούνται 266 άτομα και 85 παιδιά. Ο ΕΕΣ δηλώνει 218 πολιτικούς πρόσφυγες, διότι δεν υπολογίζει-εξαιρεί εκείνους που δεν έχουν πάρει ακόμη ροζ κάρτα. Για κάποιους λοιπόν κάποιοι άνθρωποι –ανάμεσα τους παιδιά- δεν υπάρχουν σε κανένα έγγραφο. Εάν κάποιος απαγάγει ένα παιδί, το παιδί αυτό δεν υπάρχει για το κράτος.

Τριτοκοσμικές Συνθήκες
Σε όλες τις κολόνες του κτιρίου Α, που «φιλοξενεί» Κούρδους, η υγρασία έχει αποκαλύψει όλους τους οπλισμούς, στις πλάκες και στα δοκάρια έχουν φυτρώσει αρμυρίκια. Στα δύο από τα τρία κτίρια έχουν να γίνουν σοβαρές εργασίες συντήρησης από το 1951! Εκεί διαμένουν σήμερα 22 οικογένειες με 60 παιδιά.
Το πρόβλημα στατικότητας των κτιρίων όμως είναι γνωστό εδώ και 8 χρόνια, καθώς το 2005 έγινε η πρώτη αυτοψία από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Από το 2006 έως το 2010 πραγματοποιήθηκαν τρεις αυτοψίες στον χώρο χωρίς να γίνει καμία ανάθεση μελέτης από το υπουργείο. Από τις 20/8/2011 υπάρχει έγγραφο για την άμεση εκκένωση του κτιρίου.
Επειτα από απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου υπήρξε πρόβλεψη μεταφοράς μέρους των προσφύγων στην τοποθεσία Νεράκι, 1,5 χιλιόμετρο έξω από την πόλη, δίπλα σε ένα πρώην πεδίο βολής, σε 20 τσίγκινα, λυόμενα κοντέινερ που είχαν χρησιμοποιηθεί για σεισμόπληκτους.
Οι Κούρδοι ζήτησαν έγγραφες δεσμεύσεις ότι θα εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής μεταστέγαση για όλους και ότι θα τους δοθεί το χρονοδιάγραμμα επισκευής του κτιρίου Α. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι Κούρδοι αρνήθηκαν να φύγουν.
Ακολούθησε μήνυση του Α.Λοβέρδου κατά 7 εκπροσώπων των προσφύγων με αδίκημα «παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου»! Το υπουργείο μιλούσε για πείσμα των Κούρδων και οι πρόσφυγες για εμπαιγμό. Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι, αν φύγουν από το κέντρο, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το κέντρο λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση, αλλά την ευθύνη διαχείρισης των κονδυλίων την έχει ο Ερυθρός Σταυρός, με τον οποίο όμως το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο πλέον υπάγεται, δεν έχει υπογράψει την ανανέωσης της σύμβασης. Οι 35 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είναι εδώ και 6 μήνες απλήρωτοι και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι γιατροί μέσα στον Μάιο.

Αιτούντες  «αορίστου χρόνου»
Στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου φιλοξενούνται πρόσφυγες αιτούμενοι πολιτικού ασύλου για 15 και 20 χρόνια .Πολλοί εξ αυτών έχουν πρωτοστατήσει στην εξέγερση των «Λευκών Κελιών» στην Τουρκία και κάποιοι έχουν εμφανή σημάδια βασανισμού υπομένοντας δεκαετίες το «μαρτύριο» του ελληνικού κράτους το οποίο αναβάλλει συνεχώς την χορήγηση ασύλου και τελευταία έστειλε και τέσσερις αποφάσεις απέλασης.
Σημειωτέoν υπάρχουν οικογένειες όπου ο πατέρας δεν έχει χαρτιά, η μητέρα έχει ροζ κάρτα και το παιδί ιθαγένεια διότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Επομένως υπάρχει διάλυση της οικογένειας.

Συμπέρασμα
Αν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει συμφωνήσει στη διάλυση και απέλαση πυρήνων Κούρδων και Τούρκων ακρο-αριστερών οφείλει να εξηγήσει στη κοινή γνώμη τους λόγους και τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Εξυπηρετεί και σε τι τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα; Έχουν δεσμευτεί οι Τούρκοι ότι θα επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα; Χρειάζεται η πατρίδα μας το τουρκικό επενδυτικό κεφάλαιο; Αν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη «ροή και παραμονή» των εν λόγω οργανώσεων στην Ελλάδα, οφείλει να βελτιώσει την «συνεργασία» της ΕΥΠ με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ε.Ε.
Η Τουρκία που εκπαιδεύει και εξοπλίζει ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στη Συρία και σφαγιάζουν Άραβες Χριστιανούς δεν νομιμοποιείται να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

*Ο Κώστας Πικραμένος είναι σύμβουλος εξαγωγικών επιχειρήσεων – ειδικός σε θέματα economic intelligence. Εκδότης της επιθεώρησης «Διπλωματία και Εξαγωγές». Συγγραφέας και αρθρογράφος (http://ekdotika.blogspot.com).


Σχόλιο του «Προξενείο-Στοπ»: Ενδιαφέρον και αρκετά ενημερωτικό το άρθρο του καλού μας φίλου Κώστα Πικραμένου (το οποίο αναδημοσιεύουμε από το τρέχον “Hellenic NEXUS”), εμείς θα διαφοροποιηθούμε ωστόσο κάπως όσον αφορά το συμπέρασμα. Πέραν του ότι θεωρούμε τα ερωτήματα που θέτει ρητορικά (πιθανότατα βεβαίως ως τέτοια τα θεωρεί και ο ίδιος), θα ήμασταν εντελώς αντίθετοι προς το πογκρόμ και την απέλαση όλων αυτών των Κούρδων αγωνιστών που ζουν στη χώρα μας σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή και αν υπήρχαν “αντισταθμιστικά” οφέλη από αυτή τη νέα δομούμενη ελληνοτουρκική…φιλία και συνεργασία (σ.σ. του λύκου με το πρόβατο). Και δεν είναι φυσικά μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μιλάμε για ανθρώπους που υπέστησαν τα πάνδεινα από τη φασιστική Τουρκία και έχουν νόμιμα πολιτικό άσυλο στη χώρα μας (το οποίο βάλθηκε ετσιθελικά να καταργήσει η μνημονιακή κυβερνητική λοιμική των ανθυπονενέκων). Η στήριξη και ενίσχυση του κουρδικού παράγοντα είναι ούτως ή άλλως και το ύψιστο ταυτόχρονα εθνικό μας συμφέρον…




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]