Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με ανάδοχο τον ESM, πώληση κρατικής περιουσίας και δημόσιας γης μέσω ομολόγων


  • Τιτλοποιούνται και περνούν σε μια εταιρεία real estate όλα τα δημόσια ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται από το Κράτος
  • Η αρχή θα γίνει με ιδιοκτησίες των υπουργείων Άμυνας και Γεωργίας
Ομόλογα κρατικών ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα αντιστοιχούν σε δημόσια περιουσία η οποία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα ομόλογα θα διατεθούν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα.

Τα ομόλογα προετοιμάζονται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωποι του οποίου ήρθαν την Παρασκευή στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην προετοιμασία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι ο ESM πέρα από τον συμβουλευτικό ρόλο στο σχεδιασμό των ομολόγων πιθανόν να αναλάβει και την αναδοχή τους κατά τη διάθεσή στη διεθνή αγορά.

Τα ομόλογα ακινήτων θα είναι τίτλοι οι οποίοι θα έχουν ως "αντίκρυσμα" ακίνητη περιουσία κρατικής ιδιοκτησίας και τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με ορισμένους σχεδιασμούς που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, τα ομόλογα ακινήτων θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως και για την ανταλλαγή με δημόσιο χρέος, έτσι ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα του τελευταίου ή ακόμα και ως ενέχυρο για κρατικό δανεισμό.

Η έκδοση ομολόγων ακίνητης περιουσίας ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε εξετάσει στο παρελθόν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Σχετική αναφορά στις τιτλοποιήσεις γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του μνημονίου.

Ειδικότερα στην έκθεση επισημαίνεται ότι εξετάζονται εναλλακτικές μέθοδοι τιτλοποίησης δημοσίων ακινήτων και άλλης κρατικής περιουσίας με στόχο να αντληθούν πρόσθετα έσοδα, πέρα από εκείνα που έχουν ήδη περιληφθεί στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.

Τα ομόλογα θα απευθύνονται σε διεθνές επενδυτές και θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, αναφέρεται στην έκθεση και υποδεικνύεται η εξής μέθοδος:
Όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται λειτουργικά, όπως για παράδειγμα ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου Άμυνας και Γεωργίας θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε να γίνεται η διαχείρισή τους πιο αποτελεσματικά και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.
Το ΤΑΙΠΕΔ

Τα ακίνητα που θα τιτλοποιηθούν είναι ανεξάρτητα και πέρα από εκείνα που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης απευθείας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία πώλησης κρατικών ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ και ότι γίνονται προσπάθειες για να επιταχυνθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 1.000 κρατικών ακινήτων που είναι εμπορικά βιώσιμα, καθώς και η προετοιμασία για τη μεταβίβαση σε δεύτερη φάση άλλων 3.150 ακινήτων τα οποία έχουν προεπιλεγεί και προαξιολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ θα γίνεται με ρυθμό 250 ακινήτων το μήνα.

Γ.Χ.Π.


Πηγή: Νew Money


-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]