Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυρία (Μέρκελ) «στρίβει» μετά τις εκλογές

Διαφορετικές «ατζέντες» θα κρατούν οι δύο ισχυροί ηγέτες του κόσμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στην προγραμματισμένη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με πρόσχημα το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.


Η συνάντηση δεν προβλέπεται να γίνει κάτω από ειδυλλιακές συνθήκες, αφού ο κ. Snowden φρόντισε να αποκαλύψει την έκταση και τον όγκο των αμερικανικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι άγνωστη η πρακτική αυτή, ωστόσο η δημοσιοποίησή της επιβάλλει στη Γερμανίδα καγκελάριο να είναι σκληρή και αυστηρή.
Ομως, διεθνείς πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει τρία καίρια θέματα που αφορούν την παγκόσμια πολιτικοοικονομική σκηνή:

Το πρώτο ζήτημα αφορά την ανάγκη για μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και αύξηση της ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να βοηθηθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, από την οποία εξαρτώνται οι ΗΠΑ για να εισέλθουν σε αναπτυξιακή πορεία. Η θέση του Ομπάμα είναι ότι, όπως έχει η σημερινή οικονομική κατάσταση, με τη γερμανική συνταγή της λιτότητας να έχει βυθήσει στην ύφεση την Ευρωζώνη και την αυξανόμενη οικονομική δυσπραγία στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει τελματωθεί.

Θα ζητήσει συμμετοχή
Το δεύτερο ζήτημα αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ τη συμμετοχή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συμβολής της για την εκτόνωση της κρίσης, κάτι όμως που η Γερμανία αποφεύγει επιμόνως. Και το τρίτο θέμα θα αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Ο Ομπάμα, λένε πολιτικοί αναλυτές, θα διεκδικήσει μέσα στην επικείμενη συνάντησή του με τη Μέρκελ μία ευρύτερη συμφωνία με την Ευρώπη για να της παράσχει σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν κάνει ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα με την ανάπτυξη και την οικονομική εκμετάλλευση της τεχνολογικής εξορύξεως σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου.

Η τεχνολογία αυτή, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ουσιαστικά κατέστησε και πάλι την Αμερική ενεργειακά ανεξάρτητη για πολλές 10ετίες, δίνοντάς της τη δυνατότητα εξαγωγών σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού σήμερα η τιμή του αερίου έχει μειωθεί στο μισό της τιμής που χρεώνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Το κόστος θα μειωθεί σημαντικά
Εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας για την προμήθεια πετρελαίου και αερίου από τις ΗΠΑ, το κόστος ενέργειας της χώρας θα μειωθεί σημαντικά.

Αλλά ακόμα και αν δεν δεχτεί η Γερμανίδα καγκελάριος την προσφορά του Ομπάμα, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό «ατού» της Μέρκελ για να διεκδικήσει και να πετύχει μείωση τιμών από τον κύριο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, την Gazprom, δίνοντας βαθιά οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις, μιας και θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής, κάνοντας έτσι περισσότερα ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ευνοϊμένα θα είναι και τα νοικοκυριά, καθώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης του αερίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο Ομπάμα θα «συνοδεύσει» την πρόταση αυτή με ισχυρές δεσμεύσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Δηλαδή, θα της ζητήσει να δεσμευτεί για μακρά περίοδο σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής του, «σφυρηλατώντας» έτσι τις αγαστές σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας. Η «απόπειρα» χρησιμοποίησης του ενεργειακού πλεονεκτήματος από την πλευρά Ομπάμα έχει στόχο, λένε αναλυτές, την ευρύτερη τακτοποίηση θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το ρήγμα στη γραμμή Μέρκελ
Η αίσθηση οικονομικού αδιεξόδου στην Ευρωζώνη έχει αποτελέσει πολλές φορές «αγκάθι» στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία τα τελευταία 3 χρόνια. Η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ για «στροφή» της Ευρώπης προς την αναπτυξιακή πολιτική και απομάκρυνση από την πολιτική λιτότητας, μέχρι σήμερα δεν βρήκε τη… συμπάθεια της Μέρκελ.

Ομως τώρα καθώς φαίνεται η Μέρκελ είναι έτοιμη να ακούσει και ο Ομπάμα είναι έτοιμος για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Εκτιμάται ότι είναι η σωστή στιγμή για τη «στροφή» της καγκελαρίου, αφού πλέον οι ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή, είναι τόσο εύθραυστες όσο ποτέ στο παρελθόν. Είναι πιθανό το τύπωμα χρήματος, το ευρωομόλογο ή όποιο άλλο κλασικό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα επιλέξει η Μέρκελ να το «βαφτίσει» με άλλο όνομα για να δείξει συνέπεια και συνέχεια στις απόψεις της, αλλά και για να το περάσει από το Κοινοβούλιό της μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η ευρωπαϊκή «λύση» θα «πακεταριστεί» σίγουρα σύμφωνα με τη δική της εκδοχή, αλλά (έστω και) σταδιακά θα καταπολεμά τη βαθιά ύφεση του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο εφιάλτης της
Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η διάλυση του ευρώ, την οποία δεν φαίνεται να προκρίνει, αφού δεν θέλει να μείνει στην Ιστορία για την καταστροφή της χώρας της αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, λένε ξένοι μεγαλοεπενδυτές.

Η Μέρκελ έχει κατανοήσει πια ότι η συνταγή της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της. Και ο Ομπάμα καταλαβαίνει ότι η Μέρκελ το έχει αντιληφθεί, αφού η κατάσταση πιστοποιείται πλέον με νούμερα και στην οικονομία της Γερμανίας. Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά 4,6% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 9,8%.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ευρωζώνη αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εξαγωγών της. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2014 θα γίνουν δυσμενέστερα αυτά τα νούμερα, ενώ η ελπίδα της Μέρκελ να καλύψει το χαμένο έδαφος (εξαγωγών) της Ευρωζώνης με αγορές οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) πεθαίνει, καθώς ήδη εμφανίζουν σημάδια σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης. Παράλληλα, η Γαλλία (η οποία υποβαθμίστηκε σε ΑΑ+ την Παρασκευή), η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία δεν δίνουν στην καγκελάριο περιθώριο άλλης σκέψης για το θέμα.

Προϋπόθεση
Γι’ αυτούς τους λόγους ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα πιέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό Νότο, αφού για την Αμερική θεωρείται απαραίτητο για λόγους παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής ισορροπίας. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα της ζητήσει (για ακόμη μία φορά) να προβεί σε ποσοτική χαλάρωση, χωρίς ωστόσο να περιμένει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν από τις γερμανικές εκλογές, αφού θα έχανε από τη δημοτικότητά της και θα διακινδύνευε την επανεκλογή της. Αλλά ακόμα και όταν εφαρμόσει μια πιο ευνοϊκή πολιτική στην Ευρώπη, εικάζεται ότι αυτό δεν θα γίνει… απλόχερα, αλλά σταδιακά.

Ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να πείσει τη Μέρκελ ότι το πρόβλημα της Ευρώπης και του Νότου δεν είναι η αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά ο στραγγαλισμός και το υψηλό κόστος της ρευστότητας. Θα επισημάνει ακόμα ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το τύπωμα χρήματος μέσω της ΕΚΤ και των ομολόγων που παίρνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να αποκομίσουν κέρδη, αλλά η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δραστική μείωση της ανεργίας στις χώρες του Νότου.

Είναι σχεδόν βέβαιον ότι ο Ομπάμα θα εγείρει το θέμα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πρόσφατα, με σειρά ρεπορτάζ στον αμερικανικό οικονομικό Τύπο, διεφάνη η οικονομική ανεπάρκεια των τεραστίου μεγέθους γερμανικών τραπεζών, της Deutsche Bank και της Commerzbank, που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του γερμανικού… θαύματος.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ελα ρε ! Τα πιονια δεν μαλωνουν !Τα πιονια εκτελουν διαταγας .
    Επειδη θελησαν να μας το πουν οτι μας παρακολουθουν , δεν σημαινει οτι και το καθε πιονι μερκελ η ομπαμα πχ δεν ξερουν τι κανει το μεγα αφεντικο .
    Αλα αυτο.... οι ισχυροι ηγετες ....σπαει ...καστανα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]