Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Σέρβοι ορθόδοξοι ζητούν από τη Ρωσία να σώσει το Κοσσυφοπέδιο

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρακάλεσε τον Πατριάρχη της Μόσχας να βοηθήσει για τη διατήρηση της ενότητας της ορθοδοξίας στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος έφτασε στη Ρωσία για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως προκαθήμενος μίας από τις πιο μεγάλες ορθόδοξες εκκλησίες και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Ο Σερβικός λαός κάνει ότι είναι δυνατό για να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά ο κίνδυνος ότι οι περιοχές αυτές θα βγουν εκτός Σερβίας, σήμερα είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε, υπογράμμισε ο Σέρβος προκαθήμενος:

Δυστυχώς, σήμερα σε αυτό το ζήτημα έχουν ανακατευτεί δυτικά κράτη, τα οποία σκοπεύουν να αποσπάσουν τις περιοχές αυτές από τη Σερβία και να δημιουργήσουν σε αυτές ένα δεύτερο αλβανικό κράτος. Απεγνωσμένα μαχόμαστε, προσπαθώντας να συμφωνήσουμε με τους αλβανούς. Αυτοί όμως δεν ανέχονται κανέναν γύρω τους. Και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν απαρνηθούμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αυτό θα σημαίνει ότι εμείς απαρνιόμαστε την κουλτούρα μας, την πνευματικότητά μας. Η εξουσία σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται υπό την επιρροή της Δύσης. Να γιατί απευθυνόμαστε για βοήθεια στη Ρωσία.

Ο πόλεμος για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1996. Η ένοπλη σύγκρουση προκλήθηκε από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι επιδίωκαν την ανεξαρτησία του. Τον Μάρτιο του 1999 στη σύγκρουση αναμείχθηκε το ΝΑΤΟ, ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Ένα χρόνο αργότερα υπογράφηκε η συμφωνία, κατά την οποία ο έλεγχος της περιοχής περιήλθε στις δυνάμεις της KFOR (Kosovo Force). Τότε έγινε και η μαζική εκδίωξη των μη αλβανικών πληθυσμών από αυτά τα εδάφη. Το φθινόπωρο του 1999 ο αριθμός των θυμάτων ήταν χιλιάδες. Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Ωστόσο η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν την αναγνωρίζουν.

Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας ζητάει βοήθεια από τη Ρωσική Ορθοδοξία – είναι νομοτελειακό, ενώ η συμμετοχή του Πατριαρχείου της Μόσχας στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να είναι καθοριστική, θεωρεί ο υφηγητής της έδρας της Ιστορίας των Σλαβικών και Βαλκανικών χωρών του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Βλαντιμίρ Βασίλικ:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο ηθικά, μα και πολιτικά, στο βαθμό που σήμερα η φωνή της έχει ειδικό βάρος. Μπορεί να καλέσει την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κάνει πιο δραστήρια διπλωματικά βήματα, προς την κατεύθυνση της διατήρησης της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου στα όρια της σερβικής ανεξαρτησίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος πιστεύει ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα αρχών στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου:

Η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να αφουγκραστεί τη φωνή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να μην την αγνοεί. Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να σκεφτούν τα μοντέλα εξομάλυνσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχιο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οποιοδήποτε μοντέλο θα προϋποθέτει σταθερές εγγυήσεις για την ύπαρξη της σερβικής κοινότητας και των ιερών τόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και στη διατύπωση αυτού του μοντέλου θα πρέπει να συμμετέχει και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία φέρει πνευματική και ηθική ευθύνη για την ύπαρξη του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Η διατήρηση των σερβικών αγίων τόπων – είναι ένα από τα πλέον οδυνηρά ζητήματα τόσο για τη Σερβική όσο και για τη Ρωσική Εκκλησία. Για όλα αυτά τα χρόνια της σύγκρουσης, καταστράφηκαν περισσότερα από 150 μνημεία της σερβικής αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής παραδόσεις, στις αμφιλεγόμενες και διεκδικούμενες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Και εκείνα που σώθηκαν, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]