Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα βγάλει η συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου;


Η περίεργη συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου, οι τουρκικές παραβιάσεις και οι ελπίδες για έναν διαφορετικό χειρισμό

Γράφει ο Μακεδών

Η σημερινή συνάντηση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Α. Νταβούτογλου στην Άγκυρα προβάλλεται -όπως όλες οι συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων παραγόντων κατά τις τελευταίες δεκαετίες- ως επιθυμία να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Ομολογώ πως κουράστηκα να ακούω αυτήν την φράση, ιδίως μετά την διάψευση -κάθε φορά- των ελπίδων για καλυτέρευση των σχέσεων.

Είναι προφανές, πως ο κ. Ευ. Βενιζέλος με την ανάληψη των καθηκόντων και του ΥΠΕΞ, οφείλει να γνωρίσει κατ’ ιδίαν τα πρόσωπα με τα οποία θα έχει εμπλοκή κατά την διάρκεια της θητείας του. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κάποιος να είναι αρνητικός σε συναντήσεις αυτού του είδους.

Αγνοώ όμως -όπως και όλοι οι Έλληνες- αν έχουν υπάρξει αλλαγές στην πολιτική μας, με την αλλαγή των προσώπων στο Υπουργείο. Επειδή τις τοποθετήσεις του κ. Αβραμόπουλου δεν μπορεί κάποιος να τις θεωρήσει θετικές. Ιδίως, στην συμπαράσταση που δείξαμε προς την Τουρκία, συμφωνώντας μαζί της πως πρέπει να καταρρεύσει το καθεστώς Άσαντ στην Συρία, άρα ενισχύοντας τους ακραίους ισλαμιστές.

Αλλά, και με την υπογραφή μας για τον ΤΑΡ, δεν ενημερωθήκαμε ποιες εγγυήσεις λάβαμε πως δεν θα εξαρτηθούμε από την τουρκική πλευρά. Προχθές πραγματοποιήθηκε κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Δεν πρόκειται απλώς για ευθεία απειλή κατά της Αρμενίας -η οποία ζήτησε από την Τουρκία επιστροφή των εδαφών της-, αλλά και υποδήλωση και των στενών γεωοικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, στις οποίες υπάγεται και ο αγωγός ΤΑΡ.

Πέραν αυτών, η συνάντηση Βενιζέλου-Νταβούτογλου γίνεται σε κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και με την Τουρκία ιδιαίτερα φορτισμένη, αφού η εξωτερική πολιτική της έχει αποτύχει παταγωδώς παντού, με μόνα θετικά στοιχεία την ελληνική ανοχή.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η χθεσινή συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Από το γραφείο του π. πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως συζήτησαν όλα τα θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά, λέγει η ανακοίνωση, έγινε στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα μπορούσα να το θεωρήσω αστεϊσμό, ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει γνώση της εξωτερικής πολιτικής και έκανε κοινωνό των γνώσεών του τον κ. Ευ. Βενιζέλο, συμβουλεύοντάς τον. Και μάλιστα, μια μέρα πριν από την συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ως φύσει και θέσει -λόγω επαγγέλματος- καχύποπτος έχω την αίσθηση πως ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι «κομιστής συστάσεων» -τι άλλο πράττει άλλωστε όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του με την πολιτική- προς τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει την εύνοια του αμερικανικού παράγοντα (όταν σπουδάζει κάποιος στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γερμανία, είναι φυσικό).

Εκείνο που είναι βέβαιο, θεωρείται πως δεν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε συζήτηση με αντικείμενο τις τουρκικές παραβιάσεις. Εμείς αρκούμαστε να διαμαρτυρόμαστε στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας πως οι διαμαρτυρίες μας πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων, αφού τον επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου, από τον 25ο μεσημβρινό, τον έχουμε ήδη παραχωρήσει στους Τούρκους επί Χηνοφώτη.

Και πως το ΝΑΤΟ, αν θεωρούσε πως οι τουρκικές παραβιάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην συμμαχία, δεν θα τις επέτρεπε. Τον χώρο αυτόν τον χάσαμε όταν φύγαμε από το ΝΑΤΟ επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή, και κατά την επιστροφή μας βρήκαμε μέσα εγκαταστημένους τους Τούρκους. Το ΝΑΤΟ δεν θα άφηνε το Αιγαίο χωρίς έλεγχο (αλήθεια, τα αμερικανικά αεροπλάνα που μπαινοβγαίνουν στο Αιγαίο, υπέβαλαν ποτέ σχέδιο πτήσης, ανάλογο μ’ αυτό -που για εσωτερικούς λόγους- ζητάμε από τους Τούρκους;)

Δείτε τον Πίνακα που παραθέτουμε από το ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις των Τούρκων, ακόμη και κατά τις ημέρες συναντήσεων Ελλήνων και Τούρκων παραγόντων. 

Και συγχρόνως, όχι μόνον δεν απολογούνται, αλλά μας καταγγέλλουν ότι εμείς παραβιάζουμε τον χώρο τους. Η τουρκική ιστοσελίδα Savunmasanayi haberleri.net, μεταφέρει τις διαμαρτυρίες του τουρκικού Επιτελείου:


«Τα τουρκικά 2XF-16 που εκτελούσαν καθήκοντα στα πλαίσια της άσκησης, παρενοχλήθηκαν από 2XM-2000 που απογειώθηκαν από την Τανάγρα, και τα οποία για διάστημα 1 λεπτού και 30 δευτερολέπτων τα κλείδωσαν στο ραντάρ τους. Χάρη στην ψύχραιμη στάση των Τούρκων πιλότων η άσκηση δεν τράπηκε σε πραγματικότητα και η κρίση ξεπεράστηκε. Το Γενικό Επιτελείο ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών».

Παρόμοιες είναι και πολλές άλλες αναρτήσεις. Αυτά είναι γνωστά στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Άγνωστο είναι πώς θα τα χειρισθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ελπίζεται, διαφορετικά από ό,τι οι προκάτοχοί του.

Πηγή: Βόρεια




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]