Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Βουλή παρέπεμψε τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για τα κακουργήματα της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής με 166 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της παραπομπής του για το κακούργημα της νόθευσης, 34 κατά και 67 παρών, σε σύνολο 283 ψηφισάντων. Όπως ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τον Γ’ αντιπρόεδρο της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκη, επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, υπέρ της παραπομπής του για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 και 18 παρών, ενώ για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος απεφάνθησαν υπέρ της παραπομπής του με την ψήφο τους 220 βουλευτές, κατά 35, ενώ 11 επέλεξαν παρών.

Στην μεταμεσονύκτια ομιλία του λίγο νωρίτερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αρνηθεί απολύτως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν από το πόρισμα της πλειοψηφίας της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επιχειρώντας να αποδομήσει το σκεπτικό της παραπομπής του, είτε επρόκειτο για τα κακουργήματα της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, είτε για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Παραλλήλισε μάλιστα την παραπομπή του με εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, αλλά ακόμα και με εκείνη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, ως προς τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε στον ηγέτη των Κούρδων για να μελετήσει την δικογραφία εις βάρος του και προκάλεσε την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, μετά από 25 χρόνια», είπε, ανατρέχοντας στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. «Μόνο που αυτή τη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Γιατί τι άλλο εκτός από φάρσα - φαρσοκωμωδία - είναι αυτό που έχει εκτυλιχθεί έξι μήνες τώρα;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αντιπαρερχόμενος τους καβγάδες μεταξύ μελών της Προανακριτικής και καταγγέλλοντας επί της ουσίας την τελευταία για «απόλυτα προσχηματική διαδικασία, προκατάληψη, προκατασκευασμένο πόρισμα, προηλειμμένες αποφάσεις».

Μίλησε για παραβίαση κάθε δικονομικού κανόνα και για πρακτικές εκφοβισμού, ψυχολογικής βίας και απειλών κατά την εξέταση των μαρτύρων, για βουλευτές που υπέγραψαν το πόρισμα χωρίς να έχουν μετάσχει στις εργασίες της επιτροπής και για «απόλυτα διαβλητή, μεροληπτική, προκατειλημμένη και δικονομικά άκυρη διαδικασία».

«Απαντώντας» σε μία προς μία τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε πως αν δεν ήθελε να αξιοποιήσει τη λίστα, θα μπορούσε να μην την έχει ζητήσει από τις γαλλικές αρχές. Επικαλέστηκε δύο φορές την μαρτυρία του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπερασπιστεί την μη πρωτοκόλληση των στοιχείων, αλλά και τη δυνατότητα μη νομότυπης αξιοποίησής τους. Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι ο ίδιος έδωσε προς έρευνα αρχικά 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στον Ι. Καπελέρη ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τότε και όλα τα στοιχεία αργότερα στον διάδοχό του Ι. Διώτη, θυμίζοντας ότι δύο χρόνια μετά, οι μόνοι που έχουν ελεγχθεί από τη λίστα είναι οι συγγενείς του, ενώ με τα στοιχεία στα χέρια του επί εννέα μήνες, στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου επί συνολικά 17 μήνες και του ΣΔΟΕ επί εννέα μήνες μόνο επί της παρούσας κυβέρνησης, δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα με βάση τις καταθέσεις όσων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε εκ νέου στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές καλούνται να παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο (προφανώς για να φορτίσει περαιτέρω την ατμόσφαιρα καθώς η διαδικασία τον παρέπεμπε στο Δικαστικό Συμβούλιο) εκείνον που έδωσε τα στοιχεία για έλεγχο, όταν «αυτός που μαζί με τον κ. Διώτη κυριολεκτικά έθαψαν τα στοιχεία για όλο το μετέπειτα χρονικό διάστημα, επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών», ενώ ως υπουργός δεν ρώτησε καν για την πρόοδο των ερευνών. “Ave Ceasar! Morituri te salutant” (σ.σ. «Χαίρε Καίσαρ! Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν») αναφώνησε, κάνοντας λόγο για παραλογισμό…

Αρνούμενος ότι αντέχει στη λογική το σενάριο ότι εκείνος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα, θύμισε μεταξύ άλλων ότι το usb που συγκρίνεται με το νέο CD που ήρθε τον Δεκέμβριο του 2012 από τη Γαλλία, δεν είναι αυτό που έδωσε εκείνος στον κ. Διώτη. «Για όνομα του Θεού», είπε, «είναι δυνατόν ποτέ να κατηγορούμε κάποιον για πλαστογραφία χωρίς να του επιδεικνύουμε το πλαστό έγγραφο;».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στράφηκε και κατά του κ. Διώτη, θυμίζοντας ότι ενώ τρεις φορές είχε καταθέσει ότι παρέλαβε τα στοιχεία από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2011, στην τελευταία κατάθεσή του υποστήριξε ότι τα παρέλαβε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, επιχειρώντας να περιορίσει την περίοδο ανάμειξής του, όταν είχαν γίνει πολλαπλά αντίγραφα του usb και επελέγη αυτή η τελευταία κατάθεσή του, γιατί ‘βόλευε’ στην ενοχοποίησή του. «Ποιος έπαιζε και άλλαζε τις λίστες στον υπολογιστή του κ. Διώτη;», αναρωτήθηκε σε άλλο μέρος της ομιλίας του, «αν όχι ο κ. Διώτης, τότε ποιος άλλος; Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν ήμουν εγώ», είπε.

Υποστηρίζοντας τέλος ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο στοχοποιείται, είναι γιατί ήταν ο υπουργός Οικονομικών που έβαλε την χώρα στο μνημόνιο, το οποίο «πολλοί εμίσησαν» αλλά σήμερα το υπηρετούν, χαρακτήρισε «ανέντιμο» να επιχειρείται «να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα πολλών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων στην πλάτη του», κάνοντας λόγο για «προσπάθεια κατασκευής ενοχής χωρίς στοιχεία», επειδή «βολεύει κάποιους πολιτικά». Απευθύνθηκε λοιπόν στους βουλευτές και ζήτησε να αποφασίσουν με βάση τα πραγματικά στοιχεία και την αίσθηση του δικαίου.

Νωρίτερα, πάντως, τόσο οι εισηγητές εκ μέρους των κομμάτων που παρουσίασαν στην πραγματικότητα τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις, όσο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, υπήρξαν καταγγελτικοί ως προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποδίδοντάς του ποινικές ευθύνες.

Άσχετα, αν πολλοί από εκείνους απέδιδαν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα ή κατήγγειλαν την διαδικασία παραπομπής μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, για παραγραφή των όποιων αδικημάτων μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, ιδρυτής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έγιναν πολύ σοφότεροι από το πόρισμα της επιτροπής…



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν θασαι μονος αλητη .
    Αυτοι σε πετουν σε μπουτρουμια , και συντομα , ΕΜΕΙΣ αυτους , τα φιλαρακια σου, που σε προδοσαν να σωσουν τα τομαρια τους . Αλλα εχουν γνωση οι ΦΥΛΑΚΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]