Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φορολογική ασυλία στα 22 μέλη της τρόικα και στα 28 της task force με μια φωτογραφική διάταξη

Διάταξη-σοκ που καθιερώνει πλήρη φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα μας στελέχη και απλά μέλη των κλιμακίων της τρόικας, καθώς και για τους 28 μόνιμα εγκατεστημένους στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι οι τοποτηρητές των δανειστών, οι οποίοι επιβάλλουν επαχθή φοροεισπρακτικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων σε εκατομμύρια απλούς Eλληνες πολίτες, δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας πραγματοποιούν στη χώρα μας, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, κάποιες άλλες διατάξεις του ήδη ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν ότι οι περίπου 1,3 εκατομμύριo άνεργοι πολίτες της χώρας μας δεν απαλλάσσονται από τις διατάξεις για τα τεκμήρια και θα κληθούν να καταβάλουν από φέτος υπέρογκα ποσά φόρου για ανύπαρκτα εισοδήματα, εκτός εάν αποδεχθούν να ακολουθήσουν μια απίστευτα γραφειοκρατική, χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, η οποία είναι αμφιβόλου αποτελέσματος!

Με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν ισχύουν για «κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Eνωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα». Η φωτογραφική αυτή διάταξη του άρθρου 30 αφορά όλα τα μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη και τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως μόνιμοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αφορά επίσης και τα μέλη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, υπό τον Γερμανό, κ. Χ. Ράιχενμπαχ, η οποία έχει αναλάβει την παροχή συμβουλών τεχνικής βοήθειας για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί με το Μνημόνιο.

Βάσει της φωτογραφικής αυτής διάταξης, όλοι αυτοί οι ξένοι μόνιμοι τοποτηρητές της τρόικας και της Ομάδας Δράσης δεν θα υπάγονται στο «πόθεν έσχες» για τις αγορές ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μετοχών, ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις οποίες πραγματοποιούν στη χώρα μας! Θα μπορούν, δηλαδή, να αγοράζουν βίλες, πολυτελή Ι.Χ., υπερπολυτελή σκάφη, ακόμη και μετοχές στο ελληνικό Χρηματιστήριο ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην εφορία πού βρήκαν τα χρήματα για τις αγορές αυτές! Δηλαδή οι δαπάνες των συγκεκριμένων ατόμων για την απόκτηση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα δεν θα θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος!

Επιπλέον, για τους εν λόγω ξένους τοποτηρητές, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, ούτε με βάση τις δαπάνες που τυχόν πραγματοποιούν για δίδακτρα των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία και για καταβολή αμοιβών σε υπηρετικό προσωπικό. Γενικότερα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγξουν το επίπεδο διαβίωσης των ξένων ελεγκτών και τοποτηρητών, ούτε την προέλευση των χρημάτων που τυχόν δαπανούν για την απόκτηση περιουσίας στην Ελλάδα!

Φόροι για εκατομμύρια Ελληνες χωρίς εισόδημα

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ένα μόνιμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα στέλεχος της τρόικας θα μπορεί να εμφανίζεται με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, να δηλώνει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 200.000 ευρώ και να μη λογοδοτεί καθόλου στις ελληνικές φορολογικές αρχές, κάθε εξαθλιωμένος και οικονομικά κατεστραμμένος Ελληνας οικογενειάρχης, που έχει μείνει άνεργος εξαιτίας των απάνθρωπων μέτρων σκληρής λιτότητας τα οποία επέβαλε η τρόικα, θα φορολογηθεί φέτος βάσει τεκμηρίων διαβίωσης για το σπίτι και το αυτοκίνητο που κατέχει και θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκο φόρο για (τεκμαρτό) εισόδημα που δεν έχει!

Συγκεκριμένα, με το νέο φορολογικό σύστημα προβλέπεται ότι από φέτος κάθε φορολογούμενος που είναι άνεργος και δεν έχει καθόλου εισόδημα, μόνο και μόνο επειδή διαμένει σε κάποια κατοικία και κατέχει κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, θα εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση με τεκμαρτό εισόδημα συνολικού ύψους άνω των 7.000 ευρώ!

Αμέσως μόλις υποβάλει τη δήλωση ο άνεργος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προσδιορίσει το εισόδημά του αυτόματα, με βάση το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, το οποίο προβλέπει ότι για κάθε φορολογούμενο που απλώς… διαμένει σε κάποια κατοικία και κατέχει κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο ισχύουν:
  • Ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης, 3.000 ευρώ αν είναι άγαμος και 5.000 ευρώ αν είναι έγγαμος.
  • Ένα πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης για την κατοικία που χρησιμοποιεί.
  • Ένα πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης για το αυτοκίνητο που κατέχει!
Για παράδειγμα, σε ένα μακροχρόνια άνεργο με μηδενικό εισόδημα, που είναι άγαμος, διαμένει σε δική του μονοκατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων και κατέχει κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών 8ετίας, η ΓΓΠΣ θα καταλογίσει φέτος αυτόματα, με την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης:
  • Ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης: 3.000 ευρώ.
  • Τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας: 3.840 ευρώ.
  • Τεκμήριο διαβίωσης Ι.Χ. αυτοκινήτου: 3.640 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 548 ευρώ και επιπλέον άλλα 262 ευρώ ως «πρόστιμο» επειδή δεν μάζεψε αποδείξεις, δηλαδή ένα συνολικό χαράτσι ύψους 810 ευρώ!

Για να γλιτώσει ο άνεργος φορολογούμενος θα πρέπει, αφού παραλάβει το εκκαθαριστικό, να μαζέψει όσα δικαιολογητικά αποδεικνύουν ότι είναι άνεργος και να μεταβεί με αυτά στην αρμόδια ΔΟΥ για να τα υποβάλει μαζί με μια αίτηση, προκειμένου να πείσει τον έφορο ότι το εισόδημα των 10.480 ευρώ «δεν υπάρχει»!

Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να την ακολουθήσουν φέτος πάνω από 1.300.000 άνεργοι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι θα παραλάβουν φέτος εκκαθαριστικά με φόρους βάσει τεκμηρίων!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]