Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο άτυχος και οι... τυχεροί της λίστας

Με μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όπως πρότειναν τα κόμματα της Αριστεράς, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να συμπεριλάβει στο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και το ποινικό αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Τα τρικομματικά συνεταιράκια απέφυγαν βέβαια να προσθέσουν και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εγγράφου – κάτι που εμφατικά διαπίστωσε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν τσιγκουνεύτηκε τα ιοβόλα σχόλια εναντίον του Β. Βενιζέλου –, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα αποκαλυπτόταν σε όλη την ιλαρή του μεγαλοπρέπεια ότι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ολότελα γυμνός, έχοντας κρατήσει στο συρτάρι του για 18 μήνες το επίμαχο υλικό, κι αυτό δεν το ήθελε κανείς στο παρακμιακό σύστημα εξουσίας.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στο σκάνδαλο, καταλαβαίνει κανείς το ράγισμα στη φωνή και τα υγρά βουρκωμένα μάτια του Παπακωνσταντίνου, που καλείται να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι μέχρι τον πάτο, την ώρα που για αρκετούς από τους πρωταγωνιστές η ζωή υπήρξε σκανδαλωδώς επιεικής.

Λαμπρά ονόματα
  • Πρώτος και καλύτερος ο κοσμοπολίτης πρέσβης τότε στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης, από τους βασικούς υποστηρικτές του διάτρητου πια σεναρίου της «άτυπης παραλαβής» της λίστας από τους Γάλλους και προνομιακός κομιστής της εσθήτας της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας των Μητσοτάκηδων. Στο πλευρό πάντα του «αρχιαποστάτη» και της θυγατρός του, πέρασε ξυστά από το σκάνδαλο της Siemens, παρά την ύποπτη αδράνεια που επέδειξε το ΥΠΕΞ επιτρέποντας να διαφύγει στην Ουρουγουάη ο εκ των βασικών μαρτύρων και κατηγορουμένων Χ. Καραβέλλας και ανταμείφθηκε με το προνομιακό πόστο του Παρισιού.
    Τώρα, παρά τις σαφείς ευθύνες του στο σκάνδαλο Λαγκάρντ, όπου αρχικά είχε ξεχάσει πως είχε υπογράψει πρακτικό παραλαβής, απολαμβάνει τον απόηχο των πραγμάτων από τη… «δυσμενή» μετάθεσή του στην ήσυχη πρεσβεία των Βρυξελλών.
  • Ακολουθεί αναλόγως επίζηλα ο τέως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης. Ο άνθρωπος που επίσης γνώριζε τα πάντα και κατέθεσε τα αντίθετα, επιτρέποντας να τον κατηγορούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για ψευδορκία. Αφού στην αρχή παρουσίασε μια εκδοχή όπου ενδεχομένως και να είχε συνομιλήσει κάποτε τηλεφωνικώς για το θέμα, υποχρεώθηκε όταν τον «κάρφωσε» ο Χαλαστάνης να παραδεχθεί ότι είχε αποστείλει επίσημο φαξ στις γαλλικές αρχές. Και αντί να βρίσκεται σε επαγγελματική αποδρομή αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, «εξαργύρωσε» τη συμμετοχή του με μια κορυφαία θέση στο Δ.Σ της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Συμβούλιο της Νομισματικής Πολιτικής!...
  • Έπεται ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα, αυτό του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, ο οποίος εμφανίζεται να εντόπισε πρώτος τη λίστα… διαβάζοντας με το τσάι του ελβετικές εφημερίδες και να διαμεσολάβησε στη συνέχεια για την απόκτησή της, κρατώντας επαφή με την υπόθεση. Η αιδήμων σιγή του, αναγνωρίστηκε δεόντως όπως φαίνεται, όταν βάζοντας την επίσημη στολή του υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στη βασίλισσα της Αγγλίας, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση της χώρας στο Λονδίνο.
  • Ένα ακόμα άλογο κούρσας αποδεικνύεται η περίπτωση του Γιώργου Ζανιά. Από επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακός υφυπουργός Οικονομικών και έχοντας συνοδεύσει τον Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι, όπου έγινε η κρίσιμη συνάντηση με τον Χαλαστάνη (σ.σ.: ο ίδιος πάντως το αρνείται), εκτοξεύθηκε στο απυρόβλητο του διοικητή της Εθνικής και ex officio του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η… «προθυμία» του να παράσχει ζωτικές πληροφορίες στην Επιτροπή χαρακτηρίστηκε, διόλου τυχαία, «παροιμιώδης»!...
  • Στο επιτελείο του ίδιου του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της λίστας, συμμετέχουν κάμποσα από τα στελέχη του προκατόχου του, με πρώτη και καλύτερη την πρώην γραμματέα του Σοφία Ρίτσου, που προσπάθησε φιλότιμα, όπως σχολιάστηκε στην Επιτροπή, να μην εκθέσει τον Παπακωνσταντίνου. Στα ίδια στελέχη συναντάμε και τον γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ο οποίος μόλις προ τρεισήμισι μηνών με εγκύκλιό του προώθησε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αγγίζουν και καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ.
  • Και φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να παραλείψει σημαίνοντα πρόσωπα και κολλητάρια της πρωθυπουργάρας μας Α. Σαμαρά, όπως ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας ή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος, καθώς και του τέως πρέσβη Κ. Κλη, όπως και του Σ. Παπασταύρου, που από διαφορετικές αφετηρίες κατέληξαν πρωθυπουργικοί σύμβουλοι για ελληνορωσικά θέματα και διεθνείς σχέσεις αντίστοιχα!...
Πάντα άξιοι…

Πηγή "Το Ποντίκι"
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ψεύτες και υποκριτές! Ο Παπακωνσταντίνου δεν προλαβαίνει να διαβάσει τη δικογραφία και ζητάει να απολογηθεί τον Αύγουστο, "που είναι παχιές οι μύγες".
    Το μνημόνιο, όμως, το διάβασε πολύ γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]