Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αίτημα των ΗΠΑ στην Κύπρο συμπίπτει με τις ενστάσεις της Τουρκίας

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ζήτησε από τον Αναστασιάδη να μη δοθούν επί του παρόντος νέες άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις

Γράφει ο Μακεδών

Οι Τούρκοι αμφισβητούν ότι τα Οικόπεδα 5 και 6 εντάσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Στον χάρτη που δημοσίευσαν, τα Οικόπεδα αυτά θεωρούνται πως είναι κτήμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και δεδομένου ότι οι Τούρκοι αναγνωρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση μόνον ως «Ρωμαίικη Διοίκηση», ενεργούν ώστε τα Οικόπεδα αυτά να περιέλθουν στην κυριότητά της μέσω των Κατεχομένων.

Στο χθεσινό σημείωμά μας μεταφέραμε την θέση της ρωσικής κυβέρνησης, δια του Ρώσου υπουργού Ενέργειας κ. Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος δήλωσε, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Τουρκία. «Υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα σε ό,τι αφορά τα ύδατα γύρω από την Κύπρο, εμείς δεν θα διακινδυνεύσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκική Δημοκρατία, αφού η συνεργασία μας μετρά χρόνια», είπε.

Προσθέτουμε σήμερα και την απροκάλυπτη αμερικανική παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Όπως αναφέρει και η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ. John Koening στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, του ζήτησε να αποφευχθούν κινήσεις που ενδεχομένως κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα -σύμφωνα με τις πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας- ο πρεσβευτής των ΗΠΑ συνέστησε να μην δοθούν επί του παρόντος νέες άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις. Ως γνωστόν, η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να δώσει νέες άδειες ερευνών και εξόρυξης φυσικού αερίου σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β΄ γύρου αδειοδοτήσης, και όπου ενυπάρχουν τα Οικόπεδα 5 και 6.

Η στάση αυτή εξυπηρετεί σαφώς τις τουρκικές θέσεις, που επιδιώκουν συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ, μάλιστα απειλούν και με διχοτόμηση του νησιού σε περίπτωση που δεν μοιρασθούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ, το είπε ξεκάθαρα, όπως ήδη έχουμε γράψει: «Η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτες τις μονομερείς γεωλογικές έρευνες, που πραγματοποιούνται από το ελληνικό τμήμα του νησιού στην ΑΟΖ». Και πρόσθεσε: «Η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό τον όρο συμμετοχής των και δύο κοινοτήτων της νήσου, ενώ παράλληλα πρέπει να μοιράζονται και τα εισοδήματα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Και στο παιχνίδι εμφανίζεται και η Βρετανία. Θα θυμούνται ίσως οι αναγνώστες μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας που δημοσίευσε ο υπογραφόμενος, με τον πρόεδρο κ. Βάσο Λυσαρίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2003, όταν ψηφιζόταν από την ελληνική και κυπριακή Βουλή το διαβόητο Ευρωσύνταγμα (και ευτυχώς που δεν εφαρμόσθηκε).

Ο Κύπριος έντιμος πολιτικός είχε πει στον γράφοντα, για την προκλητική απαίτηση των Βρετανών να θεωρηθούν οι βάσεις τους ως «κράτος» ουσιαστικά και να έχουν και υφαλοκρηπίδα! Αυτό που δεν επέτυχαν τότε, ούτε με το επίσης διαβόητο Σχέδιο Ανάν (του λόρδου Χάνεϊ, δηλαδή) το επαναφέρουν τώρα. Απαιτούν, όπως τα όρια των Βρετανικών Βάσεων στη θάλασσα αυξηθούν από τρία που είναι σήμερα, στα 12. Εκεί είναι το Οικόπεδο 1 της Κύπρου, άρα επιδιώκουν συμμετοχή στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.

Ποιος άλλος άραγε, έχει σειρά να απαιτήσει μερίδιο από τις κυπριακές θάλασσες; (για όσους δεν κατάλαβαν, τους λόγους για τους οποίους Παπανδρέου, Χριστόφιας και Αναστασιάδης, μας έστειλαν στο ΔΝΤ).

Πηγή: Βόρεια

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]